'En değerli şirket biziz'

'En değerli şirket biziz'

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, rakiplerine gözdağı verdi, "7.7 milyar dolarla en değerlişirket biziz" dedi.

'En değerli şirket biziz'
16px
24px
23.02.2007 15:38
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Akbank'ın piyasada olabilecek hareketlerle ilgilendiğini belirterek, ''İster Halk Bankası ister bir başkası bu piyasada bir gelişme olursa bununla ilgileneceğiz'' dedi.

Holdingin yıllık paylaşım toplantısında konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sabancı, Akbank-Citibank ortaklığında hisse oranlarında bir değişim olup olmayacağı sorusu üzerine, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, her iki tarafın da anlayışının mevcut ortaklık şeklinde devam etmek olduğunu söyledi.

Merkez Bankasının faiz politikasına ilişkin bir soru üzerine de Sabancı, Merkez Bankasının enflasyonla mücadelede başarılı bir çalışma yaptığını, Türkiye'de enflasyonla mücadelenin vazgeçilmemesi gereken bir konu olduğunu vurguladı. Sabancı, enflasyondaki piyasa beklentisinin Merkez Bankasının tahminlerinin 1-1,5 puan üstünde olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Bu civarda bir enflasyon bekletimiz varsa, bu elimizde de iyi bir konjonktür. Yabancı sermaye girişini, Borsa'ya fonların girişini ve stratejik yatırıma olan ilgiyi bir araya koyduğumuzda, (bana göre reel faiz yüksek) dememin sebebi bu. Müspet manzaraya karşı faizi biraz yüksek buluyorum. Ne zaman düzelir? Tabii ki oyun kurucular onlar, ama bizler de görüşlerimizi piyasadaki oyuncular olarak söylemek durumundayız.''

''AKBANK, HAREKET VARSA İLGİLENİR''

Güler Sabancı, ''Halk Bankası blok olarak satılsaydı Akbank talip olacaktı. Şimdi halka arz düşünülüyor. Stratejiniz ne olacak'' sorusu üzerine, Akbank'ın sektöründe lider bir banka olduğunu, bu liderliğin gereğinin o sektörde biri halka arz ediliyor, biri satılıyorsa, böyle bir hareket varsa bankanın bununla ilgileneceğini söyledi. Sabancı, ''Biz her ana iş kolumuzda, bankacılık da ana iş kolumuz, ister Halk Bankası, ister bir başkası bu piyasada böyle bir gelişme olursa bununla ilgileneceğiz'' diye konuştu.

Güler Sabancı, İMKB'de sabancı Grubu'nun 7.7 milyar dolar değere ulaştığını belirterek, "En değerli şirket bizi" diye konuştu.

''STRATEJİK ORTAKLIK ARAYIŞIMIZ SÜRÜYOR''

 Yünsa'nın Uptown'u satın almasıyla ilgili olarak da Sabancı, ''Tekstilde yeni bir ışık mı gördünüz. Neydi sizi buna iten?'' sorusu üzerine, standart tekstilde artık dünyada rekabetçiliğin öne çıktığını ve üretim maliyetlerinin düşük olduğu ülkelere doğru üretim kayması yaşandığını belirtti. Tekstilin, dünyada bu olguyu sürükleyen alan olduğuna işaret eden Sabancı, Yünsa ve Bossa'nın rakiplerine göre mevcut konumda en verimli şirketler olduğunu vurguladı.

Sabancı, ''Biz olaylara uzun vadeli bakıyoruz. Bugün çok iyi ve başarılıyız, çok iyi para kazanıyoruz diye işi o şekilde kabul etmiyoruz. Her iki işimize de uzun vadeli bakıyoruz. Dolayısıyla tekstil işinde stratejik ortaklık arayışımız sürüyor. Gerek Yünsa, gerek Bossa her ikisi için de stratejik ortaklık arayışımız devam ediyor'' diye konuştu.

ÖMÜR'DE DENEME YAPTIK

Güler Sabancı ve Ahmet Dördüncü'ye Sabancı Grubu'nda gıdada yaşanan gelişmeleri sorduk. Ömür Piliç'ten çekilme, ve Piyale makarnalarında istenilen başarıyı yakalanamama nedenini sormamız üzerine, Ahmet Dördüncü, gıdada yatırımların devam ettiğini bundan sonra daha nitelikli ürünlere yöneleceklerini açıkladı. Güler Sabancı da "Ömür Piliç'te bir deneme yaptık. Sonra vazgeçtik" diye yanıtladı.

''1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE TOPLUMSAL YATIRIM''

Güler Sabancı, sosyal ve kültürel yatırmalara ilişkin bir soru üzerine de, Sabancı Vakfının sosyal sorumluluk projelerinin devam edeceğini, en son Birleşmiş Milletler ve yerel yönetimlerle birlikte ''kadın dostu şehirler'' konusunda bir çalışma yaptıklarını ve seçtikleri 6 şehirde öncelikli kadın sorunları ile bunların çözümüne ilişkin bir çalışma yaptıklarını söyledi. Sabancı Vakfının 1976'da kurulduğunu hatırlatan Güler Sabancı, vakfın 31 yılda 1 milyar doların üzerinde toplumsal yatırım yaptığını ifade etti. Güler Sabancı, vakfın yılda binden fazla öğrenciye burs vermeye de devam edeceğini aktardı.

''YÜZDE 5-5,5'LAR AZ GELİYOR''

''Türkiye'de pembe tablo çiziliyor. Bu tablo sokağa ne zaman yansıyacak'' sorusu üzerine ise Sabancı, Türkiye'de makro ekonomik açıdan başarılı bir gidişat olduğunu, 2001 krizinin unutulmaması gerektiğini, krizden bugüne gelinen noktada başarılı bir ekonomik tablo bulunduğunu vurguladı. Sabancı, dünyada da reel alımın düşük olduğunu, Türkiye'nin de bunun çok dışında yer almadığını, ancak bu makro ekonomik dengeyi bozmadan mikro ekonomide yapılması gerekenlerin hayata geçirilmesiyle olumlu ortamı toplumun daha çok hissedeceğini ifade etti.

Sabancı, Türkiye'de nüfus artmasına rağmen işsizlik rakamlarının artmamasının iyi bir veri olduğunu vurgulayarak, ''Tabii ben şahsen Türkiye'de daha fazla büyüme istiyorum. Yüzde 5-5,5'lar az geliyor. Ama makro ekonomik dengeler var, yapılabilirliği var. Bunlar ayrı konular...'' diye konuştu. Güler Sabancı, erken seçimin Ağustos veya Eylül'e alınması tartışmalarına ilişkin soruya da, ''Ben pek fark edeceğini zannetmiyorum. Seçimler üzerinde çok fazla duruyor, fazla enerji sarf ediyoruz diye düşünüyorum. Türkiye'de güvendiğimiz, içimize sindirdiğimiz bir demokrasi var. Dolayısıyla seçimler zamanında yapılır, birkaç ay erken olması gerekiyorsa o da yapılır'' yanıtını verdi.

 ''ATAĞIMIZI VERBUND İLE SATIN ALMALARLA SÜRDÜRECEĞİZ''

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü de konuşmasında, Türkiye'de 2007 yılına ilişkin ekonomik beklentilere değinirken, yıl sonu dolar tahminlerinin 1,5800 YTL, avro tahminlerinin 2,0699 YTL olduğunu kaydetti.

Türkiye'de reel büyümenin bu yıl yüzde 5, GSMH'nin 430 milyar dolar, kişi başına düşen milli gelirin 5 bin 817 dolar olmasını beklediklerini aktaran Dördüncü, yıl sonu ÜFE tahminlerinin yüzde 8,5, TÜFE tahminlerinin ise yüzde 7,5 olduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz yıl Sabancı Topluluğunun gerçekleştirdiği satın almalar, ortaklıklar ve yeni yatırımları anlatan Dördüncü, Ekim ayında Advansa'nın PET ve PTA işlerini İspanyol La Seda De Barcelona şirketine sattığını hatırlattı. Dördüncü, değer yaratmanın her zaman sadece yeni alanlara girmek, yatırım yapmak, verimliliği artırmakla olmadığını, verimli olacağına inanılmayan işlerden çıkma cesaretini göstermenin de bunun bir yolu olduğunu vurguladı.

Dördüncü, Ekim ayında çıktıkları beyaz et işinde çok fazla büyüme olanağı olmadığını gördüklerini ve pazarın dağınık olduğunu, bu nedenle sektörden çıkma kararı aldıklarını söyledi. Enerjisa'nın geçtiğimiz Aralık ayında Verbund firması ile stratejik işbirliği anlaşması imzaladığını anımsatan Dördüncü, ortaklığın bu yıl içinde tamamlanacağını kaydetti. 2007 yılında enerji grubunun Verbund ile beraber büyümedeki atağını satın almalarla sürdüreceğini dile getiren Dördüncü, 10 yılda 6,5 milyar dolar civarında yatırım planladıklarını ve 2015 yılında Türkiye'de tüketilecek enerjide en az yüzde 10'luk pazar payına sahip olmayı hedeflediklerini bildirdi.

''PİYASA DEĞERİ 7,7 MİLYAR DOLAR''

 Ahmet Dördüncü, henüz nihai sonuçları almadıkları 2006 yılına ilişkin finansal verileri aktardığı konuşmasında, 2004-2007 yılları arasında ortalama ağırlıklı büyüme oranının yüzde 19 seviyesinde gerçekletiğini, aynı dönemde operasyonel karlılığın da yüzde 26 oranında arttığını söyledi. Dördüncü, 2004 yılında 500 milyon YTL olan operasyonel karlılığın, 2006'da 800 milyon YTL'ye yükseldiğini, bunun 2007 yılında 1 milyar YTL olmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Dördüncü, Sabancı Holdingin İMKB'de piyasa değerinin dün itibarıyla 7,7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Sabancı Topluluğunun 4 bini yurt dışında olmak üzere toplam 46 bin 600 çalışanı bulunduğunu, bu rakamı 2007 yılında 52 bine çıkaracaklarını kaydetti. Soruları da yanıtlayan Dördüncü, net karlılığa ilişkin bir soru üzerine, bunu şu anda açıklayamayacaklarını, Sermaye Piyasası Kuruluna bildirdikten sonra paylaşılacağını söyledi.

''ENERJİ PLANIMIZIN DİĞER TARAFLARINA ODAKLANDIK''

 Ahmet Dördüncü, elektrik dağıtım ihalelerinin ertelenmesine ilişkin sorular üzerine de, topluluk olarak sadece bu ihalelere değil, bu kararın alınmasından sonra enerji planının diğer taraflarına odaklandıklarını vurguladı. Enerjideki planlarını çok uzun vadeli yaptıklarını dile getiren Dördüncü, 2005 yılı başından beri hazırlandıkları dağıtım ihalelerine çok para harcadıklarını söyledi.

 Dördüncü, ''Ertelenmesi tabii ki biraz sükut-u hayal oldu. Ortağımızda da oldu'' diye konuştu. Dördüncü, Afşin Elbistan santral ihalesiyle ilgileneceklerini ve nükleer santrallerin de ilgi alanları içinde olduğunu, 10 yıllık iş planları içinde yenilenebilir enerjinin önemli yer tuttuğunu ifade etti.

Bu yıl içinde halka arz düşünmediklerini ve yıl sonu büyüme tahminlerinin yüzde 18 olduğunu aktaran Dördüncü, cironun yüzde 50'sinin finansal alandan, yüzde 50'sinin de finansal olmayan alanlardan geldiğini söyledi. Perakendedeki büyüme hedeflerine ilişkin de Dördüncü, Carrefoursa'da çok agresif büyüdüklerini vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde