Dolar
37,9344
-0,07%
Euro
41,0336
-0,06%
Sterlin
48,9967
-0,13%
Bitcoin
3.248.615
0,10%
BİST-100
9.659,48
0,49%
Gram Altın
3.798,051
-0,07%
Gümüş
33,62
-0,21%
Faiz
51,01
0,00%

Elon Musk’ın Mars’a insan gönderme hedefi, yüzeydeki tozun sağlık riski nedeniyle tehdit altında

SpaceX CEO’su Elon Musk, uzun yıllardır Mars'a insan gönderme konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Devasa Starship roketiyle Kızıl Gezegen’de bir şehir kurma hayali, ABD Başkanı Donald Trump'ın da NASA'nın Ay'a planladığı görevlerin yerine Mars'a astronot gönderme fikrine sıcak bakmasıyla daha da önem kazandı. Ancak bilim insanlarının son araştırmaları, bu büyük hedefin önünü kesebilir. GeoHealth dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, Mars yüzeyindeki tozun insan sağlığı için büyük bir tehlike oluşturabileceği ortaya kondu.

31.03.2025 12:04Güncelleme: 31.03.2025 12:15
Elon Musk’ın Mars’a insan gönderme hedefi, yüzeydeki tozun sağlık riski nedeniyle tehdit altında
16px
32px

Güney Kaliforniya Üniversitesi tıp öğrencisi ve çalışmanın ortak yazarı Justin Wang, CNN'e yaptığı açıklamada "En büyük tehlike, astronotların akciğerlerine yönelik risktir. Toz çok ince olduğundan, akciğerlerde kalması ve kan dolaşımına karışması muhtemeldir" dedi.

Wang, Mars tozunun içerdiği silis ve demir oksitlerin akciğer hastalıklarına yol açabileceğini belirtti. Uzay radyasyonunun da ek bir risk faktörü olduğuna dikkat çeken Wang, astronotların akciğer fibrozisi gibi hastalıklara yakalanma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.

MARS TOZU, AY TOZUNDAN DAHA TEHLİKELİ

Bilim insanları, Mars tozunun Ay tozundan daha büyük bir risk taşıdığını belirtti. Apollo görevlerinde Ay tozunun astronotlar için büyük bir sorun olduğu kanıtlanmıştı. Mars'ta ise tozun daha keskin ve sivri olması, akciğerlerde tahrişe neden olabileceği anlamına geliyor. Leicester Üniversitesi'nden bağımsız araştırmacı Julia Cartwright, "Mars'taki toz asbeste benziyor ve akciğer zarlarını tahriş edebilir" dedi.

Mars'ta toz, robotik gezginler için bile ciddi sorunlara yol açtı. 2021'de InSight iniş aracı, güneş panellerini kaplayan toz nedeniyle çalışamaz hale geldi.

MARS’TA ACİL YARDIM ZOR OLABİLİR

Bilim insanları, Mars’ta yaşanacak olası sağlık sorunlarına anında müdahale etmenin zorluklarına dikkat çekiyor. "Ay tozunun toksisitesi Apollo görevlerinde beklenmeyen bir sağlık tehlikesiydi. Mars'a gönderilecek astronotlar, dünyaya dönme lüksüne sahip olamayacak. 40 dakikaya varan iletişim gecikmeleri nedeniyle uzaktan tıbbi müdahale de sınırlı olacak" ifadeleri kullanıldı.

Araştırmacılar, Mars'ta insanlı görevlerin başarılı olabilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. "Mars’ta ortaya çıkabilecek tıbbi sorunlara hazırlıklı olmalı, riskleri azaltmalı ve astronotların güvenliğini garanti altına almalıyız" ifadeleriyle, Mars misyonlarının geleceğine dair kritik bir uyarıda bulunuyorlar.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza#Elektronik İlan Doğrulama Sistemi