Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6453
-0,24%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.642.334
1,93%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.100,888
-0,85%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

Dikkat, bankanız sizi gözetliyor

Teknoloji sadece telefonu dinlemekle kalmıyor. Gezerken de yiyip içerken de her şeyiniz kontrol altında

04.06.2012 08:54
Haberi paylaşın
Dikkat, bankanız sizi gözetliyor
16px
32px

Teknolojinin sunduğu yeni imkânlar, tüm sektörlerde müşteri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanın önünü açtı. Mobilite sayesinde artık bankalar müşterilerinin peşini bırakmıyor.

Bankadan sigortaya, teknolojiden hızlı tüketim ürünlerine kadar farklı sektörlerdeki çok sayıda şirkete inovasyon danışmanlığı yapan Bora Özkent, yaşanan inovasyon dönüşümüyle ilgili “Daha işin başındayız. Finans sektörü dijital dünyanın gelişimine paralel olarak büyük bir evrim geçirecek” dedi.

Örneğin bir online mağazada gezerken bir ürünü beğendiğiniz anda Facebook’ta “like” edeceksiniz ve bankanız bunu hemen fark edip size kredi önerisinde bulunacak. Ya da bir otele tatile gittiğinizde bankanız Foursquare’de check-in yaptığınızı anlayıp size kredi kartınızla yararlanabileceğiniz bir indirim önerisinde bulunacak.

Özkent’in verdiği bilgiye göre; Türkiye’de dijital bankacılıkta mobilite öne çıkıyor; kanunlar ve düzenlemeler diğer sektörlere göre bankacılıkta alanı daraltıyor. Hâlâ ıslak imza birçok bankacılık sürecinde mecburi. Sosyal medya henüz sadece şikâyet yönetimi için kullanılıyor. Oysa dijital bankacılık dendiğinde sadece internet bankacılığı değil, aplikasyonlar, sosyal medya kampanyaları, müşteriye farklı ürünler sunma olasılığı ortaya çıkıyor.

Tüketici artık şeffaf

Özkent, sosyal medyanın tüketiciyi şeffaflaştırdığına dikkat çekti. Müşteri neyi seviyor, neden memnun değil artık anında paylaşıyor ve bu paylaşım eskisi gibi 1-2 yakın arkadaş, eş, dost ile değil Twitter, Facebook, Youtube gibi mecralarda yüzlerce kişiye, onların da bunu paylaşması ile binlerce kişiye ulaşıyor. Türkiye’de telekom, bilişim, turizm, finans ve hızlı tüketim şirketleri sektörleri inovasyona oldukça ilgi gösteriyor. İnovasyon danışmanlığı alan bazı kamu kuruluşları ve belediyeler de mevcut. İnovasyona ayrılan bütçe de giderek artıyor. Bora Özkent’in eşi Işıl Taysever ile birlikte 2008’de kurduğu Özkent&Taysever inovasyon danışmanlığı şirketi, Türkiye’nin önemli banka, sigorta, hızlı tüketim ürünleri, üretim ve otomotiv şirketleri ile çalışıyor. 

Kocanızdan şüpheleniyorsanız bankayı arayın

g Amerika’da bankalar çiftlerin boşanmak üzere olduğunu harcamalarından tespit edebiliyor. Örneğin evli bir erkek yüzük, çiçek vs. almaya başladıysa banka, kredi kartı harcamalarından bunu görüp önlem alıyor. Boşanmalarda miras paylaşımı söz konusu olduğundan bankalar da ona göre konumlanıyor. g Bankalar hangi kalemlere ne kadar harcandığının bir çizelgesini çıkarıyor. Bunu lokasyonla bağlayan uygulamalarla örneğin banka müşterisi henüz restoranda yemek yerken anında cep telefonuna kısa mesaj yolluyor ve dışarıda yemeklere çok fazla harcama yaptığı konusunda uyarıyor.

 www.goalmine.com, www.smartypig.com, www.mint.com gibi uygulamalarla kişinin cep telefonundan harcamaları ve nakit durumu sürekli takip ediliyor. g Bazı bankalar blog açıyor ve yatırımcılarla bire bir sohbet ederek filtresiz, sansürsüz finansal önerilerde bulunuyor. g Müşteriler artık bir bankanın sadece kendi ürünleri ile ilgilenmiyor.

Örneğin sportif sponsorluklarda bulunan bir bankanın spor haberlerini müşterileri ile paylaştığı ve onlarla etkileşime girdiği bir websitesi müşterilerinin ilgisini çekiyor. g iPhone aplikasyonları ile Bluetooth üzerinden telefondan telefona para aktarabiliyor ya da telefonunuzu bir POS cihazına dönüştürebiliyorsunuz. iPhone üzerinde çalışan Square ile işyeri sahibi, müşteri daha kapıdan girerken ismini soyadını öğrenip ismiyle hitap edebiliyor ve ona yönelik ürünler sunabiliyor.

Pelin Ünker/Cumhuriyet