Devler dogalgazda şalterleri indirdi
Doğalgazdaki fiyat artışı elektrik üreticilerini zora soktu. Son zamla santraller devletten 0.62 cent daha pahalıya elektrik üretir oldu. Özel üretim şirketleri çareyi...
Doğalgaza yapılan zam hesap şaşırttı, özel elektrik üreticileri de şalter kapatmaya başladı. En son doğalgaza gelen yüzde 5.8'lik zamla, elektrik üreticilerinin maliyeti katlandı.
Doğalgazdan elektrik üreten özel üretim şirketlerinin maliyeti 9.96 cent/kilowatsaate çıkarken, TEİDAŞ'ın maliyetinin 8.6 cent/kilowatsaatte kalması, firmaları isyan ettirdi. Özel üretim şirketleri ve otoprodüktör sahibi sanayi kuruluşları artan maliyet yüzünden elektriği satamaz hale gelince çareyi kapasite düşürüp, santrallerini durdurmakta buldu.
Camiş de durduracak
Akenerji Orhangazi'deki lisansını iptal ederken, Camiş Topkapı'daki santralını durdurma kararı aldı. Durdurma furyasına büyük sanayi gruplarının da katıldığı, hatta elektriğini kendi santralları yerine TEİDAŞ'dan aldığı iddia ediliyor. Camiş Elektrik Üretim Genel Müdürü Sabahattin Günceler, "Biz de bu mevcut tablo yüzünden Topkapı'daki 12 MW'lık santralımızı durdurma kararı aldık" dedi. Sonuna kadar dayanabilme çabası içinde olduklarını belirten Günceler, "Gerekli müraacatları yaptık. Bu tip santralları istediğiniz an durduramıyorsunuz" dedi.
Akenerji Genel Müdürü ve Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman ise "Bu maliyeti kaldırmak mümkün değil. Kapasitesini azaltan ve lisansını iptal eden şirket sayısı artacak" dedi. 30'a yakın özel üretim şirketinin 6 bin megawatt'a yakın üretiminin olduğunu hatırlatan Karaduman, "Sektörde 4.5 milyar dolarlık yatırım var" diye konuştu. Son 20 yılda elektrik kullanımının yüzde 8 arttığını, şu anda kurulu kapasitenin 38 bin megawatt olduğunu hatırlatan Karaduman, şunları kaydetti:
Yabancılar gelmez
"Bu büyüme hızıyla 2015'te kurulu güç kapasitesinin 51 bin megawatt daha artması gerekiyor. Bu da yılda ortalama 5 milyar dolarlık bir yatırım demek. Bizler, bu yükün altında dayanamayıp çekilirken, bu yatırımları kim yapacak? İngilizler, İtalyanlar geliyor deniliyor. Bu şartlarda yabana yatırımcı nasıl gelsin?"
Irak Savaş'ında sonra artan petrol fiyatlarının doğalgaz fiyatlarına yansıtıldığını, bu nedenle doğalgazdan üretilen elektriğin maliyetinin her geçen gün katlandığını belirten Karaduman, "Doğalgaza yapılan zam, popülist kaygılarla elektrik fiyatlarına yansıtılmadı. Bir de ÖTV, TRT payı, iletim ve dağıtım payı gibi ek maliyetlerle özel sektörle devlet rekabet içine sokuldu" diyerek yakındı.
Aylin Löle/vatan