Courchevel’deki otelin yangın dedektörü var mı biliyoruz ama Kartalkaya’dakini bilmiyoruz
Kartalkaya’daki yangın faciası, Türkiye’de turizm tesislerinin yangın talimatlarına ne kadar uyduğu bilgisinin tüketiciler açısından tamamen “gizli” olduğunu ortaya çıkardı. Türkiye’de 2017 yılından beri yasaklı olan Booking.com’da Courchevel’deki bir otelin yangın merdiveni, yangın dedektörü olup olmadığı kontrol edilebiliyor ancak Türkiye’deki hiçbir otel satış sitesinde otellerin yangın önlemlerine dair bir bilgi bulunmuyor. Otelin kedi alıp almadığı bilgisi bile var ama yangın dedektörü var mı, bu bilgi yok!
Özlem ERMİŞ BEYHAN
Bir dizi ihmal nedeniyle Kartalkaya’da yaşanan yangın faciasında 36’sı çocuk 78 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası, Türkiye’de otellerde alınan yangın önlemlerinin bilgisinin tüketicilere verilmediği de ortaya çıktı. 2017 yılından beri Türkiye’deki hiçbir oteli satamayan, otellere dair bilgi veremeyen Booking.com’da Alplerdeki bir otelin yangın merdiveni, yangın dedektörü var mı görebiliyoruz. Oysa Türkiye’de aktif otel satış sitelerinin hiçbirinde Bolu’da, Bursa’da bir kar otelinin yangın dedektörü ya da yangın merdiveni var mı, bu bilgi bulunmuyor.
KEDİ ALINABİLİYOR MU BU BİLGİ BİLE VAR AMA…
Türkiye’de aktif olan turizm sitelerinde bir otele rezervasyon yapmak istediğinizde otele dair tüm bilgiler önünüze seriliyor. Havuzundan hamamına, restoran sayısından çocuk havuzuna… Ücretli aktiviteler, ücretsiz aktiviteler hep sıralanmış. Otelin canlı hayvan, kedi-köpek kabul edip etmediği bilgisi bile var. Tek eksik: Güvenlik. Böyle bir bilgi başlığı bile bulunmuyor, gideceğiniz oteli seçerken yangınla, hatta Türkiye’nin en önemli gerçeği depremle ilgili nasıl bir güvenlik önlemi alınmış, herhangi bir bilgiye ulaşamıyorsunuz…
YURTDIŞINDA BİR OTELE GİDECEKSENİZ TÜM GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ BİLİYORSUNUZ
Oysa örneğin Türkiye’de yasaklı Booking.com’dan Fransa’nın ünlü tatil beldesi Courchevel’de bir otel aradınız. Otelin tüm özelliklerinin yanı sıra verilen bilgiler arasında ana başlıklardan biri: GÜVENLİK. Bu başlık altında otelde yangın söndürücüler, tesis dışında güvenlik kamerası, ortak alanlarda güvenlik kamerası, duman alarmları, güvenlik alarmı, anahtarlı erişim, 24 saat güvenlik gibi özellikler alt alta verilmiş. Bu bilgiler maalesef Türkiye’deki hiçbir otel satış sitesinde bulunmuyor.
BOOKİNG, SATTIĞI OTELİN YANGIN DEDEKTÖR SAYISINI BİLE KONTROL EDİYOR
Türkiye’de bir facia yaşandığı zaman sorumluluğu olan hiçbir merci maalesef bulunamıyor. Oysa faciaların yaşanmaması için, o süreçte yer alan tüm paydaşların sorumlu davranması, üzerine düşen kontrolleri yapması gerekiyor.
Örneğin Türkiye’de yasaklı Booking.com, yurtdışında sattığı otelin güvenlik önlemlerini, yangın merdivenini, yangın çıkış kapılarının açık olup olmadığını, dedektör sayısını dahi kontrol ediyor. Bunu sitesinde de açıklıyor. Güvenlik maddesi içinde Booking.com’da şu bilgi veriliyor:
BİZİMLE YAPTIĞINIZ SÖZLEŞME GEREĞİNCE…
“Konuklarımızın ve konaklama tesisi ortaklarımızın emniyetini ve güvenliğini önemsiyoruz. Konaklama tesisi ortakları, platformumuzda yayınladıkları tesislerinin herhangi bir tehlike barındırmadığından ve konuklara güvenli bir ortam sunduğundan emin olma konusunda özen yükümlülüğü altındadır. Tesisinizdeki güvenlik tehlikelerini ortadan kaldıramazsanız konuklarınızı ve personelinizi riske atmış olursunuz. Tesisinizde bulunan herkesin güvenliği ve refahı için sizin, personelinizin ve konuklarınızın tesis içerisindeyken herhangi bir potansiyel güvenlik tehlikesi yaratmamaya özen göstermesini bekliyoruz. Bunlar: Tesiste yerel yasalar, yönetmelikler ve bizimle yaptığınız sözleşme gereğince bulunması gereken, çalışır durumdaki duman alarmlarının, karbon monoksit dedektörlerinin ya da yangın güvenlik ekipmanlarının bulunmaması. Potansiyel acil çıkış yollarını kapatmak veya kilitlemek, acil durumlarda güvenli tahliyeye engel olmak….”
patronlardunyasi.com