Dolar
37,977
-0,03%
Euro
41,1616
0,01%
Sterlin
49,2213
0,00%
Bitcoin
3.142.845
0,00%
BİST-100
9.659,48
0,49%
Gram Altın
3.795,615
0,71%
Gümüş
34,28
0,46%
Faiz
51,01
0,00%

Çin Devlet Başkanı Jinping, dünya devlerinin CEO'larını topladı:Küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumak için birlikte çalışmalıyız

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD ile ticaret savaşının derinleşmesiyle küresel CEO'ları Pekin'de toplayarak, sanayi ve tedarik zincirlerini koruma çağrısında bulundu. Toplantıya katılanlar arasında AstraZeneca'nın patronu Pascal Soriot, Standard Chartered'dan Bill Winters, Bridgewater'dan Ray Dalio ve Blackstone'dan Stephen Schwarzman'ın yanı sıra FedEx, Saudi Aramco, Toyota, Mercedes-Benz, HSBC ve Hitachi'nin CEO'ları yer aldı.

28.03.2025 15:08Güncelleme: 28.03.2025 15:12
Haberi paylaşın
Çin Devlet Başkanı Jinping, dünya devlerinin CEO'larını topladı:Küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumak için birlikte çalışmalıyız
16px
32px

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD ile yaşanan ticaret savaşının derinleşmesiyle küresel CEO'ları Pekin'de topladı ve sanayi ile tedarik zincirlerinin korunması gerektiğini vurguladı.

KÜRESEL ŞİRKETLERİN CEO’LARI VE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER KATILDI

The Guardian’da yer alan habere göre, Pekin'deki Büyük Halk Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıya, AstraZeneca'nın patronu Pascal Soriot , Standard Chartered'dan Bill Winters, Bridgewater'dan Ray Dalio ve Blackstone'dan Stephen Schwarzman'ın yanı sıra FedEx, Saudi Aramco, Toyota, Mercedes-Benz, HSBC ve Hitachi'nin CEO'ları olmak üzere yaklaşık 40 kişi katıldı.

ABD İLE TİCARET SAVAŞINA KARŞI BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ

Xi Jinping, Donald Trump'ın önümüzdeki hafta ticaret ortaklarına yönelik bir dizi gümrük vergisi açıklamasının yarattığı kaygının küresel ekonomiyi ve piyasaları etkilediğini ifade etti.

CEO ve üst düzey yöneticilere seslenen Xi Jinping, ABD ile yaşanan ticaret savaşının derinleşmesiyle birlikte, sanayi ve tedarik zincirlerini korumaları çağrısında bulundu ve “Dünya ekonomisinin sağlıklı gelişimi için önemli bir teminat olan küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumak için birlikte çalışmamız gerekiyor.” dedi.

ÇİN KÜRESEL EKONOMİDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Xi Jinping, yurtdışı şirketlerinin Çin ekonomisinde önemli rol oynadığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Yabancı işletmeler Çin'in ithalat ve ihracatının üçte birini, sanayi katma değerinin dörtte birini ve vergi gelirinin yedide birini sağlıyor ve 30 milyondan fazla istihdam yaratıyor. Son yıllarda Çin'e yapılan yabancı yatırımlar jeopolitik faktörlerden de etkileniyor. Sık sık derim ki, başkalarının ışıklarını söndürmek sizi daha parlak yapmaz.”

ASYA- PASİFİK BORSALARINDA VE OTOMOTİV HİSSELERİNDE DÜŞÜŞ

Asya-Pasifik borsaları bugün düşüş yaşadı. Çin'in CSI 300 endeksi yüzde 0,44, Güney Kore'nin Kospi endeksi ise yüzde2 değer kaybetti.

Trump'ın Çarşamba günü duyurduğu yüzde 25'lik gümrük vergilerinden otomotiv şirketleri etkilenmeye devam ederken, Hyundai Motors bugün yüzde 3,5 daha düştü.

ABD’DE OTOMOBİL FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Dünya çapındaki otomobil üreticileri bu hafta, vergiler yürürlüğe girerse araçlarını ABD dışında üretenlerin maliyetinin yüzde 25 daha fazla olacağı gerekçesiyle ağır bir darbe aldı. Öte yandan, ABD'de satılan araçların neredeyse yarısının başka yerlerde monte edildiği bildiriliyor. Ayrıca, ABD'de üretilenlerin parçalarının en az yüzde 20'si ABD dışından geliyor.

Evercore ISI, ABD'de otomobil fiyatlarının ortalama 3000-4000 dolar artacağını öngörüyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza#Elektronik İlan Doğrulama Sistemi