Çin 24 sektörü tarihe gömdü
Türkiye’nin dış ticaret dengesinin bozulmasının en büyük nedeni Çin ve Rusya dan yapılan ithalatın artması. Son 5 ayda Türkiye'nin 16.1 milyar dolarlık dış ticaret açığının 6.1 milyar dolarlık bölümü bu iki ülke ile olan ticaretten kaynaklanıyor.
Rusya ile olan dış ticaret açığı enerji girdisi nedeniyle kayıt altında. Fakat Çin’ den yapılan ithalatın büyük bir kısmı, kaçak olması nedeniyle kayıt altına alınamadığı asıl rakamın çok daha ürkütücü olduğu belirtiliyor. Çin den Yılın ilk beş ayında 2,4 milyar $ olan ithalatın kayıtdışı dahil yıl sonuna kadar 10 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor. Tekstil sektörünün aksine Çin bir çok sektörü şimdiden tarihe gömmüş durumda.
RUSYA İLE FARK AÇILIYOR
Yılın ilk beş ayında Rusya'dan ithalat yüzde 65.3 arttı. Bu ülke ile olan dış ticaret açığı 4 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı ithalatın büyük bölümünü ham petrol ve doğalgaz oluşturuyor. Türkiye bu dönemde Rusya’dan 1.5 milyar dolarlık petrol ve petrol ürünü, 1.4 milyar dolarlık da doğalgaz ithal etti. Petrol ve doğal gaz da dahil Rusya’dan toplam enerji maddeleri ithalatı 3.8 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı sanayi ürünleri ithalatı 820 milyon, tarım ürünleri ithalatı ise 144 milyon dolar olarak gerçekleşti.
ÇİN DEN İTHALATIN YÜKSELİŞİ ÖNLENEMİYOR
Öte yandan Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat ise aynı dönemde yüzde 63 oranında artarak 2.4 milyar dolara yükseldi. Türkiye ise Çin’e ancak 218 milyon dolarlık ihracat yaptı. Çin, İngiltere ve ABD’yi geride bırakarak Almanya, Rusya ve İtalya’nın arkasından Türkiye’ye en fazla mal satan üçüncü ülke oldu. Çin’e karşı verilen 2.2 milyar dolarlık açık ise Rusya’dan sonra bir ülkeye karşı verilen ikinci büyük açığı oluşturdu. Türkiye bu dönemde Çin’den 2.2 milyar dolarlık sanayi ürünü, 71 milyon dolarlık tarım ürünü ve 83 milyon dolarlık madencilik ürünü aldı. Sanayi ürünlerinin 419 milyon dolarını ise tek başına tüketim malları oluşturdu.
BAZI SEKTÖRLERDE İTHALAT % 100’E YAKIN
Çin’den yapılan ithalatın toplam ithalat içindeki payı bazı sektörlerde % 100’ e yaklaşıyor. Çin’in fotoğraf malzemeleri sektöründeki payı %25-30. Nalburiye sektöründe Çin mallarının pazar payı %30-35 arasında değişiyor. Gözlük sektöründe % 40,Bilgisayar sektöründe %50,Konfeksiyon sektöründe abiye kumaşlarda %80, Tıbbi cihazlarda %50, Cep telefonu aksesuarlarında %80. Elektronik cihazlarda %50 ve saraciye sektöründe ithalatın tamamı Çin’den yapılıyor. İnşaat malzemeleri piyasasının %20’sini Çin malları ele geçirmiş durumda. Genelde kalitesiz olan bu ürünler ucuzluğu nedeniyle tercih edilmesine rağmen, kısa sürede bozulması nedeniyle şikayetlere sebebiyet veriyor; ancak tüm bunlara rağmen ithalat giderek artış kaydediyor. Örneğin Armatürde Çin mallarının pazar payı %25’den %76’ya çıktı.
SADECE TEKSTİLCİ KORKMUYOR
Hırdavatta da 1 yıl öncesine kadar Çin mallarının sektördeki payı %25’ler civarındaydı. Bugün bu oran %40’a yaklaştı. El aletleri uzun süredir ithal ediliyordu son zamanlarda buna teknik makine ve aksamı da ilave oldu. Halı ithalatındaki Pazar payı ise % 25 e ulaştı. Elektrikli ev cihazları Çin mallarının en yoğun olduğu sektörlerin başında geliyor. Özellikle marka sahteciliği son derece yaygın. 1 yıl öncesine kadar %20’li olan pazar payı bugünlerde %60’lara kadar yükselmiş durumda...Saat ve termostatlarda Çin mallarının payı %70’leri geçti. Yerli sanayici çok zor durumda. Birçok firma kapandı. Konfeksiyon sekötründe de durum çok farklı değil. Birçok yerli üretici iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Çin mallarının pazar payı triko %40’a, abiye kumaşlarda ise %90’lara ulaştı. Üstelik bu oranlar yıllık bazda değil aylık bazda artıyor. Manifatura ve tuhafiye ise tamamen Çin’in eline geçmiş durumda