Çanakkale Çan’da hem bakırı hem 86 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkaracak

Çanakkale Çan’da hem bakırı hem 86 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkaracak

Truva Bakır, Çanakkale Çan’da geçmişi 86 bin yıl öncesine dayanan ve Anadolu’nun bugüne kadar keşfedilen en eski Paleolitik buluntu alanlarından İnkaya Mağarası’nın kazılarına sponsor oldu. Truva Bakır, Çanakkale’de 350 milyon dolarlık yatırımla bakır cevheri çıkarmaya da hazırlanıyor. 1200 kişiye istidam sağlayacak yatırımla 15 yılda 2,5 milyar dolarlık katot bakır ithalatının önlenmesi hedefleniyor.

Çanakkale Çan’da hem bakırı hem 86 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkaracak
16px
24px
22.08.2024 00:13Güncelleme: 22.08.2024 00:32
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Türkiye’nin yıllık 500 bin ton civarında olan bakır tüketiminin 170 bin tonu üretimle karşılanıyor. Hurdanın geri dönüşümüyle de 100 bin ton civarında metal bakır elde ediliyor. Ülke ihtiyacının kalan kısmı ise ithal ediliyor. Türkiye’deki 170 bin tonluk üretimin 70 bin tonunu Cengiz Holding’in şirketi Eti Bakır yapıyor. Holdingin bir diğer bakır şirketi Truva Bakır da Çanakkale’de büyük bir yatırıma hazırlanıyor. Bayramiç’teki Halilağa Bakır Madeni’nde 350 milyon dolarlık yatırımı 2,5 yıl içinde hayata geçirmeyi planlayan Truva Bakır, yıllık 6 milyon ton cevher üretimiyle Türkiye’nin bakır ithalatının ikamesinde rol oynamayı hedefliyor.

15 YILDA 2,5 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT ÖNLENECEK

Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş, Çanakkale’nin bakır zenginliğini uluslararası standartlarda ekonomiye kazandıracaklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Halilağa Bakır Madeni sayesinde hem bölgenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hem de Türkiye’nin bakır ihtiyacının karşılanmasına katkı sunmayı hedefliyoruz. Tüm yeraltı zenginliklerimizi çıkarmamız lazım. Bakır çok stratejik bir maden, yüksek teknolojinin hammaddesi. Şu anda yatırım aşamasında olan tesisimizle 15 yıllık işletme dönemimiz boyunca toplam 90 milyon ton cevheri ekonomiye kazandırarak, ithal edilmekte olan 2,5 milyar dolarlık katot bakırın Türkiye’de üretilmesini sağlayacağız. Eti Bakır’ın Elazığ yatırımı ve bizim yatırımımız devreye girdiğinde grubumuzun üretim kapasitesi 100 bin tonun üzerine çıkacak” dedi.

1200 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Maden sahasının aynı zamanda önemli bir istihdam merkezi olacağını dile getiren Arkadaş, “İnşaat döneminde 2 bin kişinin çalışacağı tesisimizde işletme sürecinde 1.200 kişi çalışacak. Bunun en büyük kısmını yerel istihdam oluşturacak. Önceliğimiz bölge insanına, topluma ve çevreye faydayı gözetmek, ekolojik dengeyi ve ekosistemi korumak olacak. Çevreci kaygıları giderecek tüm imkanlara sahibiz. Ağaçlandırma için bakanlığa 110 milyon TL’yi peşin ödedik. Sürdürülebilir madencilik odağındaki üretim anlayışımızla bölgede yeraltı suyu kullanmayan belki de tek sanayi şirketi biz olacağız” diye konuştu.

86 BİN YILLIK İNKAYA MAĞARASI KAZILARINA DESTEK

Cengiz Holding, yerin altındaki bütün cevherleri çıkarma hedefiyle arkeolojik çalışmalara destek veriyor. Truva Bakır da bu çerçevede bölgenin en önemli arkeolojik çalışmalarından İnkaya Mağarası kazılarına sponsor oldu. Anadolu’nun bugüne kadar keşfedilen en eski Paleolitik buluntu alanlarından biri olma özelliğini taşıyan Çanakkale’nin Çan ilçesindeki İnkaya Mağarası, kayalık sisteminde 86 bin yıl öncesinden beri yaşamış olan insanlara ait kültür kalıntıları barındırıyor. 

İnkaya Mağarası Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer, konuyla ilgili şunları söyledi:  “İnkaya, Orta Paleolitik Çağ’da kuzey yarımkürede hüküm süren buzul dönemlerinde yaşayan insanların, Orta Doğu’daki Tabun, Amud, Kebara, Shanidar ile Avrupa’daki Krapina, Vindija, Saccopastore, Le Moustier ve Rodafnidia gibi buluntu yerleri arasındaki olası göçleri ve genetik/kültürel bağlantıları ortaya çıkarması açısından kilit bir konum özelliği taşıyor. Bugüne kadar yapılan kazılarda 20 binin üzerinde çakmaktaşı ve bazalt yontma taş aletleri ile bu aletlerin parçalarına ulaştık. İnkaya Mağarası dolgularında şimdilik 7 farklı alanda kazı yapıldı. Buluntuların ışığında, İnkaya Mağarası’nı farklılaştıran bir diğer yön, Türkiye’de devam eden mağara kazılarından elde edilen buluntularla benzerlik göstermemesi ve daha çok Balkan Paleolitiği ile ilişkilendirilebilecek olması. Genel beklenti, İnkaya kazılarıyla hem Batı Anadolu’daki fosil insan varlığının ortaya konulması hem de Anadolu ile Balkanlar arasındaki Paleolitik Çağ insanlarının karşılıklı göçlerini aydınlatması.”

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde