BYD’nin Brezilya fabrikasındaki Çinli işçilere ‘kölelik benzeri’ koşullar içeren sözleşme imzalattığı ortaya çıktı

BYD’nin Brezilya fabrikasındaki Çinli işçilere ‘kölelik benzeri’ koşullar içeren sözleşme imzalattığı ortaya çıktı

Brezilya’daki BYD fabrikasında çalışan Çinli işçilerin, pasaportlarını teslim etmeyi ve maaşlarının büyük bölümünü doğrudan Çin’e göndermeyi içeren sözleşmelere imza attığı ortaya çıktı. Araştırmacılara göre, işçilerin zorla çalıştırılmasına yol açabilecek maddeler içeren bu sözleşmeler hem Brezilya hem de Çin iş yasalarını ihlal ediyor. BYD ve taşeron firma Jinjiang ise iddiaları reddetti. 

BYD’nin Brezilya fabrikasındaki Çinli işçilere ‘kölelik benzeri’ koşullar içeren sözleşme imzalattığı ortaya çıktı
16px
24px
01.02.2025 16:35Güncelleme: 01.02.2025 16:39
ABONE OLgoogle

Reuters'ın haberleştirdiği bir iş sözleşmesine göre, Brezilya'daki BYD taşeronu Jinjiang tarafından işe alınan Çinli işçiler, pasaportlarını yeni işverenlerine teslim etmek, maaşlarının çoğunun doğrudan Çin'e gönderilmesini sağlamak ve ancak altı aylık çalışmadan sonra geri alabildikleri yaklaşık 900 dolarlık bir depozito ödemek zorunda kaldılar. 

“KÖLELİK BENZERİ KOŞULLAR KURULDU” 

Brezilyalı araştırmacılar ve üç Çinli iş hukuku uzmanına göre, iş müfettişlerinin geçen ay "kölelik benzeri koşullardan" kurtulduklarını söylediği 163 işçiden birinin imzaladığı üç sayfalık belge, hem Brezilya hem de Çin'deki iş yasalarını ihlal eden maddeler içeriyor. 

Daha önce bildirilmeyen diğer maddeler, firmaya iş sözleşmesini tek taraflı olarak altı ay uzatma ve işyerinde veya çalışma alanlarında küfür etme, kavga etme veya üstü çıplak dolaşma gibi davranışlarda bulunan işçilere 200 yuan para cezası kesme yetkisi veriyordu. 

HEM BREZİLYA HEM DE ÇİN YASALARINA AYKIRI 

New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi ve avukat olan Aaron Halegua, ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'nda zorla çalıştırma nedeniyle işverenlerine dava açan Çinli işçilere tazminat ödenmesini sağlayan davacılardan biri olarak, maddelerden çoğunun "zorunlu çalışmanın ders kitabı niteliğinde 'kırmızı bayrakları' olduğunu" söyledi. 

Çin yasaları ve yönetmelikleri uyarınca işçilerin pasaportlarına el konulmasının veya herhangi bir performans teminatı veya teminat ödemesi talep edilmesinin izin verilmeyeceğini de sözlerine ekledi. 

Çin'in Changzhou, Yangzhou ve Hefei gibi kentlerindeki BYD fabrika inşaatlarında çalışan Jinjiang, Brezilyalı iş müfettişlerinin bulgularının gerçeklerle uyuşmadığını ve karışık çevirilerin sonucu olduğunu söyleyerek iddiaları reddetti. 

Jinjiang geçen ay yaptığı açıklamada, "Jinjiang çalışanlarının 'köleleştirildiği' ve 'kurtarıldığı' iddiası tamamen asılsızdır" dedi. 

BYD Brezilya Kıdemli Başkan Yardımcısı Alexandre Baldy, Reuters'a yaptığı açıklamada, Brezilya medyasında kasım ayı sonlarında çıkan ilk haberlere kadar otomobil üreticisinin herhangi bir ihlalden haberi olmadığını, BYD'nin iddialar hakkında Jinjiang ile iletişime geçtiğini söyledi. 

İLGİLİ HABER

Brezilya, işçileri 'kölelik koşullarında' çalıştırdığı iddia edilen BYD'nin fabrikasında üretimi durdurdu

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde