Brezilya, işçileri 'kölelik koşullarında' çalıştırdığı iddia edilen BYD'nin fabrikasında üretimi durdurdu

Brezilya, işçileri 'kölelik koşullarında' çalıştırdığı iddia edilen BYD'nin fabrikasında üretimi durdurdu

Brezilyalı yetkililer, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin Bahia eyaletindeki fabrika inşaatını, işçilerin "kölelik benzeri" koşullarda çalıştırıldığı iddiaları nedeniyle durdurdu. 

Brezilya, işçileri 'kölelik koşullarında' çalıştırdığı iddia edilen BYD'nin fabrikasında üretimi durdurdu
16px
24px
24.12.2024 11:08Güncelleme: 24.12.2024 11:09
ABONE OLgoogle

Brezilyalı yetkililer, Çinli elektrikli araç devi BYD'ye ait fabrikanın inşaatını, işçilerin "köleliğe" benzer koşullarda yaşadığını söyleyerek durdurdu. Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Bahia eyaletinde 160'tan fazla işçinin kurtarıldığı bildirildi. 

İŞÇİLERİN PASAPORTLARINA VE MAAŞLARINA EL KONULDU 

BBC’de yer alan iddiaya göre, işçiler "aşağılayıcı" bir ortama yerleştirildiler ve pasaportlarına ve maaşlarına bir inşaat şirketi tarafından el konuldu. 

BYD, SÖZ KONUSU FİRMA İLE BAĞLANTISINI KESTİ 

BYD, yaptığı açıklamada, söz konusu firma ile bağlarını kestiğini ve "Brezilya mevzuatına tam uyum" taahhüdünde bulunduğunu belirtti. 

Fabrikanın 2025 Mart ayında faaliyete geçmesi planlanıyordu ve bu, BYD'nin Asya dışındaki ilk EV fabrikası olacaktı. 

HER BANYOYU 31 İŞÇİ PAYLAŞIYORDU 

Jinjiang Construction Brazil isimli şirket tarafından işe alınan işçiler, Camaçari şehrindeki dört tesiste yaşıyordu. Savcılar, böyle bir tesiste işçilerin şiltesiz yataklarda uyumaya zorlandığını söyledi. 

Her banyo 31 işçi arasında paylaşılıyordu ve bu da işçilerin işe gitmek için çok erken kalkmalarını gerektiriyordu. 

"KÖLELİK BENZERİ" KOŞULLAR 

MPT, "Konaklama yerlerindeki koşullar, güvencesizliğin ve kötülüğün endişe verici bir tablosunu ortaya koyuyor" dedi. 

Brezilya yasalarının tanımına göre "kölelik benzeri koşullar" borç esaretini ve insan onuruna aykırı işleri de kapsıyor. 

MPT, durumun aynı zamanda "zorunlu çalışma" teşkil ettiğini, birçok işçinin maaşının alıkonulduğu ve sözleşmelerinin feshedilmesinin aşırı maliyetlerle karşı karşıya kaldığı bilgisini verdi. 

BYD İŞÇİLERİ OTELLERE YERLEŞTİRDİ 

BYD, etkilenen işçilerin otellere taşındığını bildirdi. Alt yüklenici çalışanların çalışma ve yaşam koşullarının "ayrıntılı bir incelemesini" gerçekleştirdiklerini ve inşaat firmasından "birkaç kez" iyileştirmeler yapmasını istediklerini ekledi. 

BYD DÜNYANIN EN BÜYÜK EV ÜRETİCİLERİNDEN BİRİ 

BYD, yani Build Your Dreams (Hayallerini Oluştur) kısaltması, dünyanın en büyük elektrikli araç (EV) üreticilerinden biridir. 

2023'ün son üç ayında sektörde zirve için mücadele eden Elon Musk'ın Tesla'sından daha fazla elektrikli araç sattı.  

Şirket ayrıca, en büyük yurtdışı pazarı olan Brezilya'daki varlığını da genişletiyor. İlk fabrikasını 2015 yılında São Paulo'da açarak elektrikli otobüs şasileri üretmeye başladı. 

Geçtiğimiz yıl Brezilya'da 3 milyar real (484,2 milyon dolar) yatırım yaparak elektrikli araç üretim tesisi kuracağını duyurmuştu. 

Çin'de elektrikli araç satışları, tüketicileri benzinli araçlarını elektrikli veya hibrit araçlarla değiştirmeye teşvik eden hükümet sübvansiyonları sayesinde arttı. 

Ancak bazılarına göre Çin hükümetinin yerli otomobil üreticilerine verdiği haksız desteğe karşı yurtdışında artan bir tepki var. 

ABD ve AB gibi büyük pazarlar ise, Çin'den gelen elektrikli araçlara gümrük vergisi koydu. ABD'de yeni seçilen başkan Donald Trump döneminde daha fazla gümrük vergisi uygulanması bekleniyor. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde