Dolar
38,4587
0,27%
Euro
43,6754
0,02%
Sterlin
51,1898
0,02%
Bitcoin
3.636.134
0,34%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.060,251
-0,80%
Gümüş
32,9
-0,62%
Faiz
48,44
0,00%

Bölgesel kalkınma ajansları geliyor

Başbakan Yardımcısı Şener: 27 yerde bölgesel kalkınma ajansı kurulacak

04.11.2006 18:15
Haberi paylaşın
Bölgesel kalkınma ajansları geliyor
16px
32px

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'de 26 veya 27 bölgesel kalkınma ajansı kurulacağını söyledi.

Şener, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) işbirliği ve Dış Ticaret Müsteşarlığının katkılarıyla Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi'nde düzenlenen, ''Avrupa'da Yaşayan Genç İşadamlarımızın GAP Buluşması'' Formuna katıldı. Bakan Şener, burada yaptığı konuşmada, 9 ili kapsayan GAP'ın önemli bir proje olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki tek bölgesel kalkınma idaresinin 9 ili kapsayacak şekilde kurulduğunu aktaran Şener, ''Bölge kalkınma idaresi, GAP Bölgesi'nin gelir düşüklüğünden değil, bölgenin sahip olduğu potansiyeli nedeniyle kuruldu'' dedi. Türkiye'nin en büyük su kaynaklarının GAP Bölgesi'nde bulunduğuna değinen Şener, aynı zamanda münbit bir araziye sahip olan bölgenin tarım potansiyeli açısından zengin olduğunu kaydetti.

Türkiye genelinde kurulacak kalkınma ajansları hakkında da bilgi veren Abdüllatif Şener, şunları söyledi: ''GAP Bölge Kalkınma İdaresiyle birlikte, Kalkınma Ajansları Kanunu çıkardık. Bu bölgede 3 kalkınma ajansı kurulacak. Bir bölgeyi kurtaracak olan o yörenin kendi insanlarıdır. Kalkınma ajanslarının temel mantığı da; kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, seçilmişler, atanmışlar tüm katılımla bir sinerji ortaya çıkarmaktır. Bu ajanslar sayesinde bir proje seferberliği başlayacaktır. Topyekün tüm vatandaşlarımızın proje seferberlikleri içinde bölgesel kalkınmayı gerçekleştireceğiz. Türkiye'de 26 veya 27 bölgesel kalkınma ajansı kurulacak.''

GAP'TA YATIRIMIN AVANTAJLARI

Abdüllatif Şener, GAP Bölgesi'nde yatırım yapmanın bazı avantajları olduğunu ifade etti. Bölgenin en önemli avantajlardan birinin Ortadoğu pazarına yakınlığı olduğunu anlatan Şener, bölgeden sağlanacak üretimin Suriye, İran ve Irak gibi komşu ülkelere pazarlanabileceğini söyledi. ''Hükümetimizin temel politikası komşularıyla ticaret yapmasını bilen, ticaret hacmini büyüten bir ülke olmaktır'' diyen Şener, komşu ülkelerle ticaret yapmayan ülkelerin dünya pazarına açılmasının zor olduğunu kaydetti.

Forumun ikinci bölümünde yurt dışından gelen iş adamları, GAP Bölgesi'ndeki iş adamlarla sektörel toplantıda bir araya gelecek. ''Avrupa'da Yaşayan Genç İş Adamlarımızın GAP Buluşması'' foruma, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Atilla Maraş, Mahmut Kaplan, Müfit Yetkin, Zülfikar İzol ve Yahya Akman ile CHP Şanlıurfa milletvekili Vedat Melik, Adıyaman Valisi Halil Işık, TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda iş adamı katıldı.