Birden fazla açgözlü sanayici varmış
Tuzla'da zehirli atık bulunan varillerin çıkarma çalışmaları başladı. Çevre ve Orman Bakanı Pepe, zehirli varillerin tek firmanın işi olamayacağını, ayrıca kamu görevlilerinin de bu işe karıştığı hakkında delileri olduğunu söyledi.
Tuzla Orhanlı'da ihbar sonucu ortaya çıkartılan zehirli atıkların topraktan çıkarımına dün başlandı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, zehirli varillerin failinin tek bir şirket olmadığını söyledi. İlk tespitlerinin yerli bir şirketi işaret ettiğini vurgulayan Pepe, kamu görevlilerinin de hafriyat işlemlerinin tanığı veya destekçisi olduğuna dair ellerinde delil olduğuna işaret etti.
Pepe, CNN Türk’de yayınlanan "Ankara Kulisi" programında Tuzla’daki zehirli varillerle ilgili soruları yanıtladı. Ayrıca varillerin kaldırılma çalışması öncesinde bölgeye gelen Bakan Osman Pepe, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yürütülen çalışmalara ilişkin bir basın açıklaması yaptılar.
Alanda şu anda ne kadar varil olduğunun net olarak bilinmediğini belirten Bakan Pepe'nin verdiği bilgilere göre bulgular Tuzla'daki arazinin 2003, 2004, 2005, 2006 yılları hatta daha öncesinden atık mezarlığı haline getirildiğini gösterdi. Varillerin sahibi firmanın adını yüzde 100 emin olmadan açıklamak istemediklerini dile getiren Pepe, ancak ilk tespitlerine göre ilaç hammaddesi üreten ve yerli bir şirketin varillerin faili olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
Başka varil, çuval ve sıvı atıkların çıktığına işaret eden Pepe, "Son gelişmeler bize şunu gösteriyor. Buradaki fail bir tane değil. Burasını bir tek fabrika, şirket, zehirli atık mezarlığı olarak görmemiş. Başkaları da buraya cenazelerini getirip defnetmişler" dedi.
Kamu görevlileri ile ilgili delil var
Pepe, toplumun her kesiminden olaya duyarlılık gösterildiğine dikkat çekerek, bu gibi felaketleri önlemek için yeni ihbarlar beklediklerini söyledi. Pepe, "Bu atıklar fabrikadan iş makinalarına yüklenecek, gelinecek bu bölgede hafriyat yapılacak, atıklar gömülecek ve kimsenin haberi olmayacak. Böyle bir şey mümkün değil. Elimizde birtakım bulgular var ama şu anda idari yargı sürecini intikal eden bazı şeyler olduğu için. Yani buradaki gömme, hafriyat işleminin tanığı olduğuna dair veyahut da destekçisi olduğuna dair bazı kamu görevlileri ile alakalı deliller var" diye konuştu.
Mevcut Çevre Yasası’na göre varilleri gömen şirketlere 7 bin 850 YTL ceza kesebildiklerini söyleyen Pepe, "Bu firmaları biz gerekirse boy boy ilan verip kamuoyuna teşhir edeceğiz. Bu onlar için 500 milyar cezadan da, 3 yıllık hapis cezasından da daha ağırdır diye düşünüyorum" dedi. Alınan numunelerden yüzde 80-90 oranında atıkların hangi sektörlere ya da firmalara ait olabileceğini gösteren ipuçları elde ettiklerini kaydeden Bakan Pepe, başka bölgelerle birlikte ihbar bombardımanına tutulduklarını, duyarlı vatandaşların bu ihbarlara devam etmesini istedi.
Varillerin 70'i zehirli atık dolu
İZAYDAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre, bugüne kadar 70 tane zehirli atık içeren varil tespit edildi. Ancak net rakam çalışmalardan sonra elde edilecek. Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra çevredeki 50 kuyudan yeraltı suları ile ilgili numune alınacak. Toprakla ilgili olarak yapılacak analizlerden sonra da zarar görmüş toprak bölgeden uzaklaştırılacak. Pepe'nin verdiği bilgiye göre bölgede atıklar çıkartıldıktan sonra yeşillendirme çalışması yapılacak. Alınacak örnekler İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ), TÜBİTAK, üniversiteler ve kriminal laboratuarlara gönderilecek. Çalışma bir hafta veya 10 gün kadar sürecek.
Bu arada atıkların bulunduğu bölgede 3 iş makinesi çalışma yaparken, atıkları taşıyacak 2 kamyon ile herhangi bir sağlık problemine karşı bir ambulans d