Dolar
38,1235
0,05%
Euro
43,5908
1,31%
Sterlin
50,6024
0,44%
Bitcoin
3.186.065
-0,58%
BİST-100
9.393,79
-0,32%
Gram Altın
4.040,944
2,14%
Gümüş
32,64
0,99%
Faiz
49,52
0,00%

Bilim insanları, hologramlarla fiziksel teması gerçekleştirdi

Bilim insanları, kullanıcıların havada asılı duran üç boyutlu görüntülerle fiziksel olarak etkileşime girmesine olanak tanıyan devrim niteliğinde bir holografik sistem geliştirdi. Bu yenilikçi teknoloji, elastik malzemeler ve gerçek zamanlı görüntü düzeltme kullanarak, hologramların dokunulmasını, manipüle edilmesini ve yeniden konumlandırılmasını mümkün kılıyor.

14.04.2025 09:44Güncelleme: 14.04.2025 09:47
Bilim insanları, hologramlarla fiziksel teması gerçekleştirdi
16px
32px

Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinin konusu olan hologramlarla fiziksel etkileşim, karma gerçeklik teknolojisindeki dev bir adımla gerçeğe dönüşüyor.

6 Mart’ta HAL açık arşivinde yayımlanan yeni bir makaleye göre, bilim insanları insanların havada asılı duran 3D görüntüleri doğrudan manipüle etmelerini sağlayan yeni bir holografik sistem geliştirdi. Artık hologramlar, insan eliyle dokunulup itilip çekilebiliyor ve konumları değiştirilebiliyor, üstelik görüntü veya sistem zarar görmeden.

Bu buluş, elastik malzemelerin bir tür volumetrik ekran olarak bilinen bir görüntüleme sistemine entegre edilmesiyle mümkün oldu. Volumetrik ekranlar, uzayda asılı duran 3D görüntüler üretmek için farklı derinliklerde 2D görüntü katmanlarını hızlı bir şekilde gösterir.

DOKUNULABİLİR HOLOGRAMLAR: NASIL ÇALIŞIYOR?

Bu holografik ekranlar, üzerine görüntülerin yansıtıldığı ve yüksek hızlarla titreşen şeffaf bir levha olan difüzör kullanıyor. İnsan gözü, bu hızlı hareket eden katmanları birleştirerek 3D şekiller oluşturur. Geleneksel difüzörler kırılgan ve sert olduğundan, onlara dokunmak, sistemi bozabilir veya kullanıcıyı yaralayabilirdi. Ancak bilim insanları, sert malzemeyi esnek bir malzeme ile değiştirdi. Bu değişiklik, kullanıcıların yüzeye dokunurken ekranı veya görüntüyü bozmadan etkileşime girmelerini sağlıyor.

Esnek malzeme kullanımı, yeni bir sorun da doğurmuştu: Yüzeye dokunulduğunda, yüzey eğilip deforme olabilir ve bu da görüntüyü bozabilirdi. Ancak, bilim insanları, gerçek zamanlı görüntü düzeltme ile bu sorunu aşmayı başardı, böylece 3D hologramın doğruluğu korunuyor.

YENİ TEKNOLOJİ İLE HOLOGRAMLARLA ETKİLEŞİM MÜMKÜN

Bu yeni 3D holografik sistem, kullanıcıların sadece elleriyle havada süzülen görüntülerle doğrudan etkileşim kurmalarını sağlıyor. Eldiven, kumanda veya başlık gibi ekipmanlara gerek kalmadan, kullanıcılar hologramlarla doğal bir şekilde etkileşimde bulunabiliyor.

Baş araştırmacı Asier Marzo, Navarra Kamu Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü, "Telefonlarımızla doğal olarak dokunarak etkileşimde bulunuyoruz. Bu teknoloji, bu konsepti 3D alana uygulayarak, ellerimizle süzülen hologramlara dokunmamızı ve onlarla etkileşimde bulunmamızı sağlıyor," diye açıklamada bulundu.

HOLOGRAMLARIN POTANSİYEL UYGULAMALARI

Henüz başlangıç aşamasında olan ve hakemli dergilere gönderilmemiş olan bu teknoloji, büyük bir potansiyele sahip. Eğitimde, öğrenciler sanal motorlar inşa edebilir veya 3D anatomi modellerini keşfedebilir. Müzelerde ise turistler, VR başlıkları veya dokunmatik ekranlar kullanmadan sergilerle doğrudan etkileşimde bulunabilirler. Ayrıca, işbirliği alanında, birden fazla kullanıcı aynı holografik nesne üzerinde çalışabilir. Eğlence sektöründe ise, yaklaşan oyun ve artırılmış gerçeklik deneyimleri, holografik karakterler veya nesnelerle dokunsal teması içerebilir.

HOLOGRAMLAR, VR BAŞLIKLARININ SINIRLAMALARINI AŞIYOR

Bu buluş, fiziksel alanda anları paylaşmayı mümkün kılıyor, bu da VR başlıklarının kolayca sağladığı bir şey değildir. Yeni prototip, Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından desteklenen InteVol Projesi’nin bir parçası olarak, 26 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Japonya’da düzenlenecek olan CHI Konferansı’nda tanıtılacak. Baş yazar araştırmacı Bouzbib, sinemalarda sıklıkla "hologram" olarak adlandırılan şeylerin aslında volumetrik grafikler olduğunu ve artık nihayet dokunulabilir hale geldiğini vurguladı.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
Dünyanın en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST 2025, KKTC’de başlıyor
Dünyanın en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST 2025, KKTC’de başlıyor