Belçika’da sosyal konutta oturup, Türkiye’de mülkü olan 233 kişiye ceza kesildi

Belçika’da sosyal konutta oturup, Türkiye’de mülkü olan 233 kişiye ceza kesildi

Belçika’da Flaman Bölgesinde haksız yere sosyal konutta oturduğu tespit edilen 233’ü Türk, toplam 482 kiracıya yaptırım uygulandı ve evden atıldı.

Belçika’da sosyal konutta oturup, Türkiye’de mülkü olan 233 kişiye ceza kesildi
16px
24px
28.03.2024 23:17Güncelleme: 28.03.2024 23:22
ABONE OLgoogle

Flaman Bölge Hükümeti Konut Bakanı Matthias Diependaele Mart 2021'de başlatılan incelemeler neticesinde, 482 sosyal konut kiracısının tespit edildiğini, bu kişilerin Belçika’da sosyal konutta otururken, Türkiye, Fas ve İtalya gibi başka bir ülkede mülkü olduğunun ortaya çıktığını açıkladı.

Açıklanan bilgiye göre sosyal konut şirketleri toplam 941 kiracı hakkında inceleme yaptı. Bu kiracıların 482’sinin yurtdışında mülkü olduğu tespit edildi. tespit edilen kişilerin 233’ünün Türkiye’de 157’sinin Fas’ta ve 56’sını ise İtalya’da mülkü olduğu ortaya çıktı.  Bu kişilere aldıkları sosyal indirimleri geri ödeme cezası verilirken bazıları kaldıkları sosyal konutu derhal boşaltmak zorunda kaldı.

Bakan Diependaele, sosyal konutun kiracıya ayda ortalama 340 Euro’ya mal olduğunu, bu durumun özel sektördeki konutlardan 500 euro daha ucuza geldiğini belirtti.

Sonhaber.eu’nun haberine göre, Bakan haksız yere sosyal konutta oturduğu tespit edilen kişilere kesilen ceza miktarının toplam 2,7 milyon Euro olduğunu açıkladı. Yakalanan bu kişilerin durumlarına ilişkin 180 dosyanın halen mahkeme sürecinde olduğunu belirten Bakan Diependael, sayının ilerleyen dönemde artmasının beklendiğini ifade etti.

SOSYAL KONUT KİRACILARINI İLGİLENDİREN HUSUSLAR

Savunmasız bireyler ve aileler Belçika'da sosyal konut talebinde bulunabiliyor. Sosyal konut talebinde bulunmak için 18 yaşında veya daha büyük olmak, maksimum net gelir elde etmek yurtdışında ya da yurtiçinde gayrimenkul sahibi olmamak, nüfus kütüğüne veya yabancılar kütüğüne kayıtlı olmak koşullarını yerine getirilmesi gerekiyor.

Son yıllarda daha da sıkı hale gelen Sosyal Kiracılık Yasası’na göre, bu konutlarda oturan kişilerin herhangi bir konut veya arsa sahibi olmaması gerekiyor.

Belirli bir zamanda bir ev/bina arsası miras kalan ya da kendisine hibe edilen kişiler ise bu durumu sosyal konut ofisine bildirmekle yükümlü. Bu durumlarda, kiracıya sosyal konut yasasına yeniden uyum sağlaması için 1 yıl (konut) veya 5 yıl (arsa) ek süre veriliyor. Kişi bu süre zarfında gerekli işlemleri yapmadığı zaman,  ofis kira sözleşmesini feshedebiliyor ve tüm sosyal kira indirimlerini geri alabiliyor.

Günümüzde, kiracının taşınmaz malı olup olmadığının yurtdışında araştırılması için sosyal ev sahibi ofisleri tarafından özel araştırma ajansları görevlendiriliyor. Bunun yanı sıra sosyal konutta oturmak isteyen kiracı kira sözleşmesini imzalarken, bu tür soruşturmaların yürütülmesi için kişisel verilerin kullanılmasını kabul ettiğini beyan etmiş oluyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde