Başkent Üniversitesi otelinin iznine iptal
Tartışmalara konu olan Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne ait Patalya Oteli'nin izni iptal edildi. Otelin, 'amacının dışında kullanıldığı' gerekçesiyle bu karar alındı. İşte ayrıntılar...
Çevre ve Orman Bakanlığı, Başkent Üniversitesi"nin Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu açarak uygulama oteli olarak kullanması gereken tesisi “Patalya Otel” adıyla amacı dışında kullandığının tespit edildiğini, bu nedenle izninin iptal edildiğini açıkladı.
Bakanlık"tan yapılan yazılı açıklamada, Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı sınırları dışında mülkiyeti Çevre Bakanlığı"na ait alanın eğitim hizmeti vermesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı"na yüksek okul yapılması için tahsis edildiği belirtildi. Açıklamada, alanın MEB tarafından Başkent Üniversitesi"ne devredildiği ve üniversitenin bu alanda yüksek okul açarak uygulama oteli olarak kullanması gereken oteli Patalya Otel adıyla amacı dışında kullanarak ticari bir işletmeye dönüştürdüğü ve 64 bin metrekarelik alanın dışına çıkarak yeni eklentiler yapıldığının görüldüğü bildirildi. Açıklamada, Fizik Tedavi ve Kür Merkezi"ne ek tesis kapsamında 12 adet bungalov yapmak için izin talebinde bulunulduğu ancak izin verilmemesine rağmen 6 adet bungalov yapıldığı da belirtildi.
ÇED RAPORU YOK
Açıklamada, hiçbir tesisin ÇED raporunun bulunmadığı da ifade edilirken, bakanlığın üniversiteye “tesislerini yasal alana çekmesi” ve alan içinde izinsiz olarak yapılan 6 adet bungalovun yıkılması yönünde uyarı yaptığı ancak gerekli süre içinde hiçbir adım atılmadığı kaydedildi.
TÜM İZİNLER İPTAL
Açıklamada, üniversitenin Kızılcahamam Asliye Hukuk Mahkemesi"nde dava açarak 6 bungalovun 4916 sayılı Af Kanunu kapsamında değerlendirilmesini talep ettiğine dikkat çekilirken, “bungalovların Af Yasası kapsamına girmediği ve 7 iş günü içinde yıkılarak kaldırılması yönünde tebligat yapıldığı ancak tebligatlara rağmen de kaldırılmadığı” vurgulandı.
Açıklamada, 6831 Sayılı Orman Kanunu"nun 17. maddesinde belirtilen “Devlet ormanları içinde her çeşit bina yapılması yasaktır” hükmüne ve Orman Arazilerinin Tahsisi Hakkındaki Yönetmeliğin 47. maddesine dayanarak 64 bin metrekarelik ormanlık alana ilişkin tüm izinlerin iptal edildiği belirtildi.