Aydın Doğan'ın 10 ilkesi
DOĞAN HOLDİNG PATRONU AYDIN DOĞAN'DAN BAŞARILI BİR KARİYER İÇİN ÖNERİLER
![Aydın Doğan'ın 10 ilkesi](https://image.patronlardunyasi.com/crop/967x645/static/content/haber_resim/107.jpg)
1 ÖNCE EKONOMİK ÖZGÜRLÜK Yayıncılık hayatındaki en önemli başarı sırrı ekonomik bağımsızlıktı!. Gazeteciliğinle para kazanacaksın. Ama oradan kazandığın parayla da başka işler yapabileceksin. Medya kendi işinden para kazanan bağımsızlıkta ve özgürlükte olmalı.
2 PATRONLUĞUN SINIRLARI VARDIR Gazete patronluğu diğerlerinden farklıdır. Bizim sektörümüzde "patronun işine gelmeyen haber" diye bir mefhum olamaz. Gazetecinin eli titrememeli. Eline haber geldiği zaman sadece "doğru mu, değil mi?" diye bakmalı. Doğruysa eli titremeden yazmalı. Patron da kalbine taş basmalı ve sonucu kabullenmen.
3 KISA YOLLAR TERS TEPER Ben ortaokulu bitirdiğim seneye kadar çiftliğimizde ziraatçılık yapmayı düşünürdüm. Fakat sonra değiştim, istanbul'a geldikten sonra iş hayatına atıldım. Ve o gün bugündür babamın bir öğüdünü hiç aklımdan çıkarmadım. Bize hep, "Gayri kanuni hiçbir işin içinde olmayın. Kısa dönemde menfaat elde ettiğinizi zannedersiniz, halbuki uzun vadede ters teper" derdi.
4 B0ĞULACAKSAN BÜYÜK DENİZDE BOĞUL İş hayatında dibe vurduğunuz zamanlar da olacaktır. Bu sizi yolunuzda yürümekten alıkoy-mamalı. Tam tersine, "Bak bunu da bu sayede öğrendim" deyip devam etmelisiniz. Geçmişte iflasın eşiğine geldiğim anlar oldu. 1958 yılında iş hayatına yeni atılmıştım. 1960'ta ihtilal oldu, ardından ekonomik kriz geldi. O zamanın parasıyla 400 lira civarındaki borçlarımı ödeyemedim. Babam sağdı, geldi benim borçlarımı kapattı. Bana "Üzülme benim sağlığımda battın. Eğer ben ölseydim seni kimse kurtaramazdı. Sen de, "batma"nın ne demek olduğunu öğrendin. Bir daha batmazsın" dedi. Bu dersi de hiç unutmadım.
5 SENDEN SONRASINI DA DÜŞÜN Sonsuza kadar işin başında kalamazsınız. Hesaplarınızı hep bu gerçeği gözönünde bulundurarak yapın. Ben hâlâ kurduğum ve sonradan satın aldığım müesseselerin benden sonra da yaşayabilmesi, ekonomik bağımsızlığını koruyabilmesi ve etik değerlere bağlı olabilmesi için neler yapabilirim diye her gün düşünüyor, bunun için çalışıyorum.
6 DEĞİŞİME AYAK UYDUR Dünya sürekli değişiyor. Bu değişime uyum sağlayamayanlar silinir gider. 22 yıl önce medya sektörüne girdiğimde en genç ve sektör dışından gelen tek kişi bendim. Şimdi ise en eskisi oldum. Biraz gerilere gittiğimizde gazetelerin babadan oğula geçtiğini, başyazarların aynı zamanda gazetenin de patronu olduğunu görürüz. Oysa bugüne baktığımızda yayın kuruluşlarının dev kurumlar haline geldiğini görüyoruz. Bugüne bakın, ne başyazı yazan bir gazete sahibi var ne de gazete sahibi olan bir başyazar.
7 ŞANS KAPIYI ÇALINCA YAKALA Fırsatları yakalamak ve içinde bulunduğunuz şartlardan faydalanmak için gözünüzü açık tutun. Şansa inanın. 1961 yılında Sirkeci'de tek odalı bir büro açmıştım. Bir süre sonra iki, sonra üç oda derken tüm kata yerleştim. O yıllarda civarda bizden başka tek bir Türk işadamının olduğunu hatırlamıyorum, Şimdi bakıyorum da çok mu akıllıydık? Yoo... Zaman da bize yardım etti, o dönemin şartları da...
8 GÜVENİLİR İNSAN OL İş hayatında en önemli unsurlardan biri isminizin güvenilir olmasıdır. Ben ticarete ilk atıldığım zamanlarda memleketten pek çok insan gelir, bizden alışveriş yapardı. Ve pek çoğu bir sonraki mevsimde tekrar geleceğini söyleyerek artan parasını bana bırakırdı. Benim için, "O bize kazık atmaz, paramızın üzerine yatmaz, hatta bize kredi açar" derlerdi. Sonuçta ben onlara destek oldum, onlar da bana... İnsanların güvenini kazanmak ilk adımınız olmalı.
9 ÜÇ ALT