Dolar
37,9445
-0,02%
Euro
41,0301
-0,08%
Sterlin
49,0306
0,00%
Bitcoin
3.187.728
1,06%
BİST-100
9.659,48
0,49%
Gram Altın
3.826,375
0,38%
Gümüş
34,05
-0,14%
Faiz
51,01
0,00%

Avrupa gaz sektörü kışın tükenen stokların ardından yaz sıcaklarının gelmesini kutluyor

Avrupa'daki doğalgaz depolama tesisleri kıştan üçte ikisi boş çıktı. Her ne kadar şu anda ısınma zamanı bitmiş olsa da yazın olağan dolum süreci yüksek fiyatlar ve tüccarlar için finansal teşvik eksikliği nedeniyle tehdit altında.

30.03.2025 11:34Güncelleme: 30.03.2025 11:46
Haberi paylaşın
Avrupa gaz sektörü kışın tükenen stokların ardından yaz sıcaklarının gelmesini kutluyor
16px
32px
Avrupa'nın gaz sektörü, soğuk havaların sona ermesiyle birlikte kıştan üçte ikisi boş çıkan depolama tesislerinin doldurulması için kritik birkaç aya giriyor.
 
Normalde, yakıtın yaz aylarında daha ucuz olması nedeniyle stoklar yazın yenilenir ve bu sayede büyük miktarlarda yakıt depolayarak kâr elde edebilir ve bir sonraki ısıtma sezonunda talep tekrar arttığında satmaya hazır hale gelebilir.
 
Ancak bu yıl normal bir yıl değil. Avrupa'nın Rusya'dan boru hattıyla gelen kaynaklarının çoğunu kaybetmesinden bu yana ilk gerçekten soğuk kış, rezervleri normalden daha hızlı tüketti ve Ocak ayında Ukrayna'dan geçen kalan akışlar durduğunda daha da kötüleşti.
 
GAZ DEPOLAMA TİCARETİ İÇİN FİNANSAL TEŞVİK ORTADAN KALKTI
 
Sıkılaşan pazar, yaz gazı fiyatlarını gelecek kışa göre sürekli olarak daha yüksek tuttu ve bu da - kritik bir şekilde - depolama ticareti için finansal teşviki ortadan kaldırdı.
 
Bloomberg'de yer alan analize göre önemli sorulardan biri, hükümetlerin tesislerin yeniden doldurulmasını sağlamak için nasıl bir rol oynayacakları ve bunun maliyetinin ne olacağı.
 
KISA VADEDE BİR ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİYOR
 
Elbette, önümüzdeki kış gelmeden önce hala bolca zaman var. Ancak tüccarlar, Nisan ayının ilk birkaç haftasının, çeşitli piyasa katılımcılarının potansiyel olarak kârsız fiyat yapısına rağmen gazı yeniden enjekte etmeye hazır olup olmadıklarına veya bekleme oyunu oynamayı düşünüp düşünmediklerine dair bir gösterge sağlayacağını söylüyor.
 
Enerji ticareti devi Vitol Group'un CEO'su Russell Hardy, "Fiyatlar bugün tersine dönmüş olsa da depolama enjeksiyonlarının başlaması için kısa vadede bir çözüm bulunması gerekiyor" dedi. Piyasada "bu görevi kimin gerçekleştireceği" konusunda bir tartışma olduğunu da sözlerine ekledi.
 
KIŞA DEPOLAR DOLU OLMADAN GİRİLME RİSKİ VAR

Riskler yüksek: Kışa depolar neredeyse tamamen dolu olmadan girmek, bölgeyi ekstra soğuk hava koşulları veya diğer beklenmeyen faktörlerle karşı karşıya bırakırsa yoğun fiyat artışlarına maruz bırakabilir.

Avrupa Komisyonu kuralları, depolama alanlarının 1 Kasım'a kadar %90 oranında dolu olması gerektiğini öngörüyor. Ancak, hedeflerin zamanlaması konusunda esneklik sağlanmasına ilişkin son öneriler ve tartışmalar, kuralların nasıl uygulanacağı konusunda büyük belirsizlik yarattı, fiyatların dalgalanmasına ve tüccarların tahminde bulunmasına neden oldu.

SAVAŞ SONA ERİP RUSYA'DAN GAZ AKIŞI TEKRAR SAĞLANIRSA SORUN ÇÖZÜLECEK

Son haftalarda, yeniden doldurma hedeflerinin gevşetilebileceğine dair spekülasyonlar ve Ukrayna'da ateşkes için iyimserlik arasında, referans vadeli işlemler geri çekildi. Aslında, savaş yakında sona ererse ve Rusya'dan bazı akışların geri dönmesine yol açarsa, fiyatlar muhtemelen düşecektir, ancak böyle bir olasılık uzak görünüyor.

Hardy , şimdilik gaz fiyatlarının bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 50 daha yüksek olduğunu, megawatt saat başına 40 avronun biraz üzerinde olduğunu ve yaz aylarında yeterli miktarda sıvılaştırılmış doğal gaz çekebilmek için muhtemelen mevcut seviyelerde veya daha yüksek seviyelerde kalması gerekeceğini söyledi.

GÖZLER BİR YANDAN ÇİN'E ÇEVRİLDİ

Avrupa şanslıysa, Çin'in yakıt talebi önümüzdeki aylarda zayıf kalacak ve Avrupa'ya sevkiyat çekme konusunda daha iyi bir şans verecek. BloombergNEF, Çin alımlarının bu yıl 2022'den bu yana ilk kez düşmesini bekliyor.

Ancak Avrupa, kargo çekmeye devam etmek için yine de ödeme yapmak zorunda kalacak. Hardy'ye göre, fiyatlar milyon İngiliz termal birimi başına 12 dolara yakın düşerse (şu anki seviyelerinden yaklaşık 1 dolar daha düşük) LNG, alıcıların daha fazla fiyat hassasiyetine sahip olduğu Asya'ya akacaktır.

Yeterince yüksek fiyatlar, mevsimsel yayılmayı ortadan kaldırmak için daha fazla deniz yoluyla tedarik çekilmesine yardımcı olabilir ve kışın ilk birkaç ayındaki fiyatlar zaten biraz normalleşmeye başlıyor.

UKRAYNA ALTYAPISI BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Ukrayna'nın bu yıl, çatışmalar nedeniyle altyapısının büyük ölçüde hasar görmesi nedeniyle, önceki sezonlara kıyasla beş kat daha fazla gaz ithal etmek zorunda kalması da bir diğer zorluk.

Enjeksiyonlar çok yavaş ilerlerse hükümetler zorlu bir takasla karşı karşıya kalacak. Çok geç hareket etmek, bölgenin yeterli yakıt tamponu oluşturmamasına veya Almanya'nın 2022'de yaptığı gibi tedarik için büyük miktarda para harcamak zorunda kalmasına neden olabilir.

MÜDAHALELERİN PİYASAYI DAHA FAZLA SARSMA RİSKİ VAR

Ancak müdahaleler piyasayı daha da sarsma riski taşıyor. Almanya'nın gaz piyasası yöneticisi, Ocak ayında kârsız depolama anlaşmalarını sübvanse etme önerisini sunduğunda tüccarları şok etti; bu hamle yaz fiyatlarını önemli ölçüde yükseltti. İki ay sonra, nasıl devam edeceğini veya devam edip etmeyeceğini henüz açıklamadı. Bu arada İtalya, gaz depolama ihalelerini Şubat ayına kadar erteledi.

Şu anda tahmin edildiği gibi ılık bir bahar, enjeksiyonların artmasına yardımcı olabilir; aynı zamanda Brüksel'den, bazı AB üye ülkelerinin zorladığı depolama kurallarına ilişkin daha esnek bir yaklaşım uygulanacağına dair sinyaller gelebilir .

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza#Elektronik İlan Doğrulama Sistemi