Atlı Köşk, dokuz aylık restorasyon çalışmalarının sonucunda kapılarını açtı

Atlı Köşk, dokuz aylık restorasyon çalışmalarının sonucunda kapılarını açtı

Dokuz ay sonra açılan tarihi Atlı Köşk mobilya, kitap ve hat koleksiyonuyla zenginleştirildi. Sabancı Müzesi’nde sergilenen bazı tablolar da duvarlarda yerini aldı.

Atlı Köşk, dokuz aylık restorasyon çalışmalarının sonucunda kapılarını açtı
16px
24px
23.12.2024 08:09Güncelleme: 23.12.2024 08:13
ABONE OLgoogle

Sakıp Sabancı Müzesi’nin Atlı Köşk’ü, dokuz ay süren kapsamlı restorasyon sürecinin sonunda kapılarını açtı… Emirgan’daki tarihi köşk; yeni eserlerle zenginleştirildi. Köşk; Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu ile müzenin zengin içeriğiyle hacim kazanmış durumda.

Milliyet’ten Seray Şahinler’in haberine göre, Atlı Köşk’ün İstanbul mazisindeki yeri Hıdiv Ailesi’ne kadar uzanıyor. Geçmişi 1840’lı yıllara giden köşk, 1871’de Hıdiv İsmail Paşa’ya satılıyor ve Mısır hükümeti adına kaydoluyor. Böylece Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın ailesi, Emirgan’dan Tokmakburnu’na uzanan sahil şeridindeki yalıların büyük bir kısmına sahip oluyor. Şaşasını hiç yitirmeyen köşkün son sahibi ise 1951 yılında Sabancı ailesi oluyor. Köşk Hacı Ömer Sabancı tarafından içindeki mobilyalar ve dekoratif objeleriyle Prens İsmail İzzeddin Hasan’dan satın alınıyor. Yani karşımızda bir köşk, iki aile ve üç koleksiyon var.

GÖRKEMLİ SEYİR

Sakıp Sabancı’nın vefatıyla Atlı Köşk bir müze eve dönüştürüldü. Uzun yıllardır Sabancı Müzesi’nin yanında müze ev olarak hizmet veriyordu. Geçtiğimiz hafta yeniden kapılarını açan Atlı Köşk’te restorasyon çalışmaları kapsamında halılar, avizeler, saatler, mobilyalar ve kıymetli el yazmaları elden geçirilmiş. Ayrıca yapının depreme karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla sabitleme sistemleri de yenilenmiş.

Köşkün ilk katında ziyaretçileri karşılayan salonlarda bu tarihi objeleri görmek mümkün. Altın varaklı ayna, konsol ve masalar, görkemli kristal avizeler, Fransız goblen ve ipek döşemeli salon takımlarının yanı sıra, Sèvres tarzı porselen vazolar karşımıza çıkıyor… Ayrıca ailenin resim koleksiyonunda yer alan ve daha önce Sabancı Müzesi’ndeki farklı sergilerde rastladığımız tablolar da duvarlara zenginlik katmış. Ayvazovski, Zonaro, Abdülmecid Efendi , Şeker Ahmet Paşa, Feyhaman Duran’ın tabloları yeniden ziyaretçiyi selamlıyor.

Köşkün üst katında ise nadir el yazmaları öne çıkıyor. Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nda 14’üncü yüzyıl sonlarından 20’nci yüzyıla uzanan sürede hazırlanmış sanatlı elyazması Kuran-ı Kerim nüshaları ve dua kitapları, Osmanlı hattatlarının ayet ve hadisleri, güzel sözleri farklı hat karakterlerinde yazdıkları kıt’a, murakka ve levhalar, Osmanlı padişahlarının tuğralarıyla donanmış, bazıları tezhipli resmi belgelerin yanı sıra hattatların yazı araçları var.

DİJİTAL ARŞİV ZENGİNLEŞTİ

Atlı Köşk’ün yeniden açılması, Sakıp Sabancı Müzesi’nin dijital arşiv platformu digitalSSM’in genişleyen içeriğiyle de destekleniyor. Erişime açılan eser sayısı, Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nda 610’a, Resim Koleksiyonu’nda 700’e, Emirgan Arşivi’nde 370’e ulaşırken, Arkeolojik Eserler ile Mobilya ve Dekoratif Eserler bölümlerinin de arşive eklenmesi sanat tarihi meraklıları için kapsamlı bir kaynak.

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde