Askere övgü sivillere eleştiri

Askere övgü sivillere eleştiri

ABDULLAH GÜL: AB İÇİN ASKERDEN ALDIĞIMIZ DESTEĞİ BAZI SİVİLLERDEN ALAMADIK.

Askere övgü sivillere eleştiri
16px
24px
15.06.2006 11:46
ABONE OLgoogle

Murat Yetkin'in yazısı...

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği'ne tam üyelik için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin verdiği destekten hükümetin memnun olduğunu ve aynı desteği bazı sivillerden alamadıklarını söyledi. Hükümet-asker ilişkilerinin yeniden tartışmaya açıldığı bir dönemde gelen bu açıklama, Türkiye'nin Kasım 2002 seçimlerinden bu yana AK Parti hükümetleriyle geçirdiği bazı aşamalara ilişkin ilginç bazı noktaları da açığa çıkarıyor.

Seçimlerin hemen ardından, Tayyip Erdoğan CHP'nin destek verdiği Anayasa değişikliğiyle milletvekili seçilmeden önce başbakanlık görevinde de bulunan Gül, aslında bu ve benzeri sözleri daha önce ayrıntılara girmeden bazı meclislerde sarf etmiş, ama yazılmaması kaydı koymuştu. Bu kaydı ilk kez kaldırdı ve bazı ayrıntılar vererek konuştu.
Ayrıntılara girmeden önce, Gül'ün Radikal'e yaptığı açıklamaları aktaralım:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin AB üyelik hedefi konusunda, reformlar konusunda çok önemli desteği oldu ve oluyor. Bazı kişilerin düşüncesinin aksine, reformların yapılması TSK desteği olmaksızın daha zor olurdu. Bunda askerlerin stratejik vizyona sahip olmalarının payı var. Dünyanın geleceğini, Türkiye'nin geleceğini ve Türkiye'nin çıkarının nerede olduğunu anlıyorlar."

Kıbrıs örneği

"Size bir örnek vereyim. Türkiye'nin Kıbrıs politikasındaki değişiklik, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin katkısı ile mümkün olmuştur. O zaman biz gerek diplomat arkadaşlara, gerek diğer arkadaşlarımıza kesin talimat vermiştik, 'Her bir adımı atmadan önce mutlaka Genelkurmay ile irtibat içinde olalım, hangi adımın atılacağı birlikte belirlensin' diye."

"Çünkü kurumlar arasında farklı bakışlar olabilir, doğaldır. Bunları ayrı ayrı oluşturup sonradan birleştirmeye çalışmak yerine, baştan birlikte bir çizgi oluşturmanın daha iyi olacağını düşündük. Gerçekten de öyle oldu."

"Bakın, Kıbrıs konusundaki en önemli toplantılardan biri, 2003 başında Burgenstock'ta yapılan toplantıdır. Sonraki gelişmeler açısından belirleyici olmuştur. Bunu çok az kişi bilir, ama o toplantıdaki heyetimizde Genelkurmay tarafından görevlendirilen bir amiralimiz de vardı. Her bir aşama, her bir öneri o amiralimizin sayesinde Genelkurmay ile irtibat içinde yapıldı."

Siviller de desteklese

"TSK'dan gördüğümüz desteği, yalnızca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e bağlamak isteyenler de çıkıyor. Bu da doğru değil. Aldığımız desteği kurum olarak aldığımızı biliyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse, AB sürecinde Silahlı Kuvvetler'den aldığınız desteği, bazı sivillerden,
sivil kuruluşlardan da almak isterdik. Bazı sivil makamların, kuruluşların AB sürecine daha fazla destek vermesini beklerdik."
Dışişleri Bakanı Gül, hangi sivil kişi ve makamlardan, kuruluşlardan AB konusunda daha fazla destek almak isterdi? Bunu açıkça söylemiyor. Ancak, Yüksek Öğrenim Kurumu yönetimi ile AB süreci üzerine yaptığı bir toplantı ardından, özellikle (önceki gün müzakereleri tamamlanan) Bilim-Araştırma faslında YÖK ve üniversitelerin TÜBİTAK ve hükümet ile işbirliğinden memnun olduğu biliniyor.

Zemin arayışı mı?
Gül'ün kastettikleri arasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer var mı? Açıkça söylemiyor. Sezer, konuşmalarında Türkiye'nin AB hedefine destek veriyor. Acaba hükümetin aradan geçen üç küsur senede Sezer'den AB konusunda isteyip alamadığı bazı özel talepleri oldu mu? Bu, henüz bilinmiyor.
Ancak yargı alanında hükümetin Meclis'ten CHP yardımıyla g

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde