Asgari ücret pazarlığında sona doğru
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 ocaktan itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları çerçevesinde yaptığı ikinci toplantı sona erdi. Asgari ücrette işçi ve işverenin talepleri şöyle..
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Merkezi'nde saat 13.00'de başlayan toplantı, yaklaşık bir buçuk saat sürdü.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı Cengiz Delibaş, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Hazine Müsteşarlığı'nın raporlarının değerlendirildiğini belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun raporunun ise gelecek toplantıda ele alınacağını vurgulayan Delibaş, 'yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, büyüme oranları dikkate alınacak' dedi.
Delibaş, asgari ücret belirlenirken Türkiye İstatistik Kurumu'ndanrakam istenilip istenilmediğinin sorulması üzerine, kurumun harcama kalıplarına göre bir değerlendirme yapacağını söyledi.
Komisyon, bir sonraki toplantısını 16 aralık cuma günü Türk-İş Genel Merkezi'nde yapacak.
Komisyonda, işçi kesimini Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil ediyor.
Asgari ücret, hala 16 yaşından büyük işçiler için 350 YTL 15 Ykr düzeyinde bulunuyor.
İşçi ve işverenin talepleri
Asgari ücret belirlenirken göz önünde tutulması gereken temel konunun, çalışanların içinde bulundukları geçim koşulları olduğunu savunan Türk-İş, asgari ücretin Anayasa'da yer alan 'geçim şartları' dikkate alınarak belirlenmesini ve pazarlık konusu edilmemesini istiyor.
Türk-İş, asgari ücret belirlenirken işçinin ve ailesinin harcama kalıbının esas alınması ve hesaplamalarda DİE verilerinin kullanılması gerektiğini belirtirken, asgari ücrette en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını ve belirlenen tutarın işçinin eline net geçmesinin sağlanmasını talep ediyor.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise, asgari ücret üzerindeki SSK primi ve vergi yükünün azaltılmasını istiyor.
Toplu iş sözleşmesi uygulayan kesimde asgari ücretin işverene maliyetinin sosyal yardım, ikramiye, prim ve yan ödemelerle ikiye katlandığına işaret eden TİSK, halen brüt 488.70 YTL olan asgari ücretin toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerine ortalama maliyetinin yaklaşık 1 milyar lira olduğuna
dikkat çekiyor.
Asgari ücret 350 YTL
Asgari ücret hala 16 yaşından büyük işçiler için brüt 488.70, net 350.15 YTL, 16 yaşından küçük işçiler için de brüt 415.80 YTL, net 297.93 YTL olarak uygulanıyor.
16 yaşından büyükler için belirlenen brüt asgari ücretten 68 milyon 418 bin lira SSK primi, 4 milyon 887 bin lira işsizlik sigortası fonu, 62 milyon 309 bin 250 lira gelir vergisi, 2 milyon 932 bin 200 lira damga vergisi olmak üzere toplam 138 milyon 546 bin 450 lira kesinti uygulanıyor.
16 yaşından büyük işçiler için belirlenen asgari ücretin işverene maliyeti 593 milyon 770 bin 500 lira seviyesinde bulunuyor.
Komisyonun geçtiğimiz sene aldığı karar uyarınca asgari ücrete yüzde 10.3 zam yapılmıştı.
CNNTürk