Amerika'da vasıflı yabancı işçilere verilen H-1B vizesi tartışma konusu oldu: Teknoloji şirketleri bu vizeye bağımlı mı?
ABD'de vasıflı yabancı işçilere verilen H-1B vizesi tartışma konusu oldu. Tesla ve SpaceX'in sahibi milyarder Elon Musk, kendisinden örnek vererek bu vize türünü desteklerken, ilk başkanlık döneminde bu vize türüne karşı çıkan Donald Trump şimdi fikir değiştirdi. Bu değişiklik, seçim döneminde kendisine destek veren Cumhuriyetçileri ikiye böldü. Eski Beyaz Saray Danışmanı, H-1B programını destekledikleri için "büyük teknoloji oligarklarını" eleştirmiş ve göçü, "Batı medeniyetine yönelik bir tehdit" olarak gördüğünü söylemişti. Google, Tesla ve Amazon gibi teknoloji sektörünün devleri bu vize türünü sıklıkla kullanıyor. Wall Street Journal gazetesinde yer alan analiz de bu noktaya dikkat çekiyor. Analizde, ülkede özellikle teknoloji sektörünün yabancı çalışanlara bağımlı hale geldiği vurgulandı.
Amerika'da yaşayabilmek ve çalışabilmek için çok sayıda vize türü var. Bunlardan biri de H-1B vizesi. H1B vizesi, Amerika’da nitelikli pozisyonlarda çalışmak isteyen profesyonellere veriliyor. H-1B vizesi almak için başvuranların yüksek eğitim diplomasına sahip olmasını gerekiyor. Yüksek eğitim diploması ise lisans, lisan üstü ve doktora gibi dereceleri içeriyor. H1-B vizesine bilişim, mimarlık, hukuk, finans, tıp gibi birçok çalışma alanındanki profesyoneller başvurabiliyor. H-1B, vasıflı yabancı işçilere genellikle üç yıllık bir süre için veriliyor ve sahibine bu sürenin sonunda yeşil karta başvurma yolunu açıyor.
TRUMP, VİZE KONUSUNDA FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ
Bu vize türü, Amerika'da tartışmaların odağında. ABD'deki kasım seçimlerinden zaferle çıkan Cumhuriyetçi Donald Trump, ilk başkanlık döneminde, yabancı işçi vizelerine kısıtlama getirmiş ve söz konusu programı eleştirmişti. Ancak Trump'ın son açıklaması partisi Cumhuriyetçileri de ikiye böldü. Trump bu kez Space X'in sahibi Elon Musk'ın X platformunda, H-1B vize statüsünün gerekliliğini savundu. New York Post'a da konuşan Trump, ABD şirketlerinin yabancı uzman işçileri istihdam etmesine olanak sağlayan H-1B vize programına desteğini ilan etti. Trump, "Mülklerimde birçok H-1B vizeli var. H-1B'ye inananlardanım. Bunu birçok kez denedim. Harika bir program" ifadelerini kullandı.
CUMHURİYETÇİ TABAN BÖLÜNDÜ
ABD'de vasıflı göçmenlere H1-B vizesi verilmesi konusunda, Donald Trump'a seçim sürecinde yüz milyonlarca dolar harcama yaparak destek veren iş adamı Elon Musk ile Cumhuriyetçi Parti'nin diğer kurmayları arasındaki görüş ayrılığı iyice belirginleşti. Elon Musk bu hafta X'teki açıklamalarında, ABD'deki teknoloji şirketlerinde uzmanlık gerektiren pozisyonlardaki açığı "yerli yeteneklerle" doldurulamadığını belirtmiş ve kendisinin de aynı vize programı sayesinde bugün ABD'de istihdam sağlayan büyük şirketlere sahip olabildiğini vurguladı.
'BATI MEDENİYETİNE YÖNELİK BİR TEHDİT'
Eski Beyaz Saray Danışmanı Steve Bannon ise cuma günü bir sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, H-1B programını destekledikleri için "büyük teknoloji oligarklarını" eleştirdi ve ve göçü, "Batı medeniyetine yönelik bir tehdit" olarak gördüğünü belirtti.
Trump da seçim konuşmalarında sık sık, ABD'deki yasa dışı göçmenleri sınır dışı etme, Amerikan vatandaşlarına daha fazla iş imkanı sağlamak için gümrük vergilerini artırma ve göçü ciddi şekilde kısıtlama sözü vermişti.
WSJ ANALİZİ: TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ YABANCI ÇALIŞANLARA BAĞIMLI HALE GELDİ
Siyasi arenada bu tartışmalar devam ederken ABD'nin Wall Street Journal gazetesinden dikkat çeken bir analiz yayımlandı. Şirketlere yabancı işçileri geçici olarak ABD’ye getirme imkanı sunan H-1B vizesi, Google, Tesla, Amazon gibi sektör devleri tarafından sıklıkla kullanılıyor. ABD’de bu vize sahiplerinin çoğu Hindistan’dan geliyor ve genellikle yazılım geliştirme, bilgisayar bilimi ve mühendislik gibi alanlarda çalışıyor.
WSJ’de yer alan analiz, söz konusu vizeyle ilgili tartışmaların, ABD teknoloji endüstrisinin yabancı vasıflı çalışanlara bağımlı olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor. Buna göre, yüksek nitelikli işgücü talebinin yerel kaynaklarla karşılanamaması, sektörü yabancı işçilere bağımlı hale getiriyor.
patronlardunyasi.com