Amazon, İtalya tarafından 1,2 milyar euroluk vergi kaçırmakla suçlanıyor

Amazon, İtalya tarafından 1,2 milyar euroluk vergi kaçırmakla suçlanıyor

İtalyan vergi makamları, Amazon’un 2019-2021 yılları arasında Çin ve diğer AB dışı ülkelerden yapılan satışlarla bağlantılı olarak 1,2 milyar euroluk KDV ödemesinden kaçındığını öne sürdü. ABD merkezli teknoloji devi, Avrupa'daki yeni KDV düzenlemeleri çerçevesinde toplam 3 milyar euroluk bir tazminat talebiyle karşı karşıya.

Amazon, İtalya tarafından 1,2 milyar euroluk vergi kaçırmakla suçlanıyor
16px
24px
15.02.2025 10:28Güncelleme: 15.02.2025 10:30
ABONE OLgoogle

İtalyan vergi makamları, Avrupa makamlarının kıtadaki ABD'li Büyük Teknoloji gruplarının iş ilişkilerini incelemeye yönelik çalışmaları kapsamında Amazon'u 1,2 milyar euroluk KDV ödemesinden kaçınmakla suçladı.

3 MİLYAR EUROLUK TAZMİNAT TALEBİYLE KARŞI KARŞIYA

Financial Times'ta yer alan habere göre, yürütülen soruşturma, 2019'dan 2021'e kadar platformu üzerinden satın alınan Çin ve diğer AB dışı ülkelerden gelen malların satışıyla bağlantılı.

ABD merkezli teknoloji devi, AB'nin Avrupa tüketicilerine çevrimiçi olarak satılan ithal mallardan KDV toplama sürecini elden geçirirken gerçekleşen iddia edilen vergi dolandırıcılığıyla bağlantılı olarak toplam 3 milyar euroluk bir tazminat talebiyle karşı karşıya kaldı. Bu tazminat, orijinal vergi, faiz ve cezalardan oluşuyor.

TRUMP'IN ÖFKESİ SONRASINDA AMAZON'A SORUŞTURMA

İddiaya itiraz eden  Amazon ise henüz bir açıklama yapmadı. Amazon'a karşı büyük vergi talebi, Donald Trump'ın AB ve üye devletleri tarafından ABD şirketlerine yönelik muameleye karşı çıkmasıyla geldi. Yeni ABD başkanı, bloğun yaygın olarak kullanılan KDV vergi sistemini özellikle öfkelendirdi. 

Amazon'un İtalya'daki anlaşmazlığı, Amazon'un pazaryerinde üçüncü taraf satıcılar tarafından ülkedeki tüketicilere ithal malların (her biri 150 avrodan az değere sahip düşük değerli ürünler de dahil) satışından kaynaklanıyor. Bu durum, AB'nin çevrimiçi satışlara ilişkin vergilendirme sürecini değiştirdiği bir geçiş döneminde yaşanıyor.
Aralık 2017'de onaylanan reformlar, Avrupa'da iş yapmayı kolaylaştırmanın yanı sıra, düşük değerli malların ithalatında KDV kaçakçılığı nedeniyle her yıl yaklaşık 5 milyar avroluk kayıp yaşanmasını azaltmayı amaçlıyordu.

Eski sistemde, AB her bir satıcının mal sattığı her ülkede KDV ödemek için kayıt yaptırmasını gerektiriyordu. 2021'de tam olarak yürürlüğe giren yenilenen kurallar uyarınca, teknoloji şirketleri platformlarında satılan tüm ürünler için KDV'nin toplanması ve ödenmesinden sorumlu hale geldi.

AB'nin yeni kuralları ayrıca, değeri 150 euronun altında olan ithal ürünlerin internet üzerinden satışına uygulanan ve Avrupalı ​​işletmeleri yabancı rakiplerine karşı dezavantajlı duruma düşüren uzun süredir devam eden vergi muafiyetini de sona erdiriyor.  

Ancak 2019 yılında, AB genelindeki yeni sistem tam olarak yürürlüğe girmeden önce İtalya, platformunu kullanan üçüncü taraf satıcıların yaptığı vergi kaçakçılığından teknoloji şirketlerini sorumlu tutmaya başlayan ulusal bir yasa çıkardı. Bu yasa ise, mevcut vergi talebinin temelini oluşturuyor.

AMAZON'UN 1,2 MİLYAR EURO VERGİ KAÇIRDIĞI TESPİT EDİLDİ

Kaynaklara göre, İtalya'nın mali polisi Guardia di Finanza, 2019'da yeni İtalyan yasasının kabulünden 2021'de yeni AB sisteminin başlangıcına kadar Amazon üzerinden gerçekleştirilen 7 milyar finansal işlemi analiz etti ve yaklaşık 1,2 milyar euro değerinde KDV ödemesinin kaçırıldığını tespit etti.

Yetkililer, Çinli satıcıların İtalya'da internet üzerinden satılan tüm malların yaklaşık yüzde 70 ila 80'ini oluşturduğunu belirtti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde