Altın kotası mücevher sektörünü zorluyor, küçük üreticiler için şartlar ağırlaştı
Merkez Bankası, 1 Mart'ta yabancı para kredilerdeki gelişmeleri dikkate alarak sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptı. Buna göre yabancı para krediler için aylık yüzde 1 olan büyüme sınırı yüzde 0,5’e düşürüldü. Bu kapsama altın da alınınca zaten altın kotası nedeniyle sorunlar yaşayan mücevher sektöründeki sıkıntılar özellikle küçük üreticiler için daha da ağırlaştı. Zira borcunu kapatan üreticiler altın kredisini geri alamıyor.

Necla DALAN
Merkez Bankası, 1 Mart'ta yabancı para kredilerdeki gelişmeleri dikkate alarak sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptı. Buna göre yabancı para krediler için aylık yüzde 1 olan büyüme sınırı yüzde 0,5’e düşürüldü.
Bu kapsama altın da alınınca zaten altın kotası nedeniyle sorunlar yaşayan mücevher sektöründeki sıkıntılar, özellikle küçük üreticiler için daha da ağırlaştı. Zira borcunu kapatan üreticiler altın kredisini geri alamıyor.
Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Güner, "Altın bizim hammaddemiz. Onu da dolar gibi para olarak değerlendirmişler. Nisan ayında fuarımız var ve kimse altın kredisi alamıyor. Bu uygulamanın acil düzeltilmesi lazım" dedi.
"BÖYLE GİDERSE SEKTÖR YARI YARIYA KÜÇÜLECEK"
Sektöre ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Güner, altın kotası yüzünden hem üretimde hem de istihdamda ciddi daralma olduğunu anlattı. Altın farkı yükseldiği müddetçe İtalya'dan ithalatın devam edeceğine dikkat çeken Güner, şöyle devam etti:
"İğneyle kazarak bugünlere geldik tam iş yapıyoruz İtalyanları ayağımızın altına aldık dedik şimdi İtalyanlar tepemize çıktı. Kota bir an önce kalkmalı. Kuyumcukent yüzde 30-40 küçüldü. Yeni yapılan üç merkezde satışlar durdu. Sektörde yabancı üretici kalmadı. Hepsi Dubai, Mısır, Ürdün gibi ülkelere gitti. Yerli üreticiler istihdamı daralttı. Bütün sektörler ihracat gelirlerini altınla getirebiliyorken biz birkaç üçkağıtçı yüzünden getiremiyoruz. Böyle devam eder ve eski düzene dönülmezse bir yıl içinde sektör yarı yarıya küçülecek. Bizi iki yıl önceki fabrika ayarlarına döndürsünler."
"ÖZELLİKLE KÜÇÜK ÜRETİCİLER MAĞDUR OLUYOR"
Özellikle küçük üreticilerin mağdur olduğunu belirten Güner, 1500’e yakın üreticinin altın hammaddesine ulaşamadığı için iş yapamadığını belirterek, “Büyük firmalar, parasal olanakları olanlar parayı verip altını alıyorlar. Ama 2-3 kilo iş yapanların ne bankalardan kota işlemlerini yapacak halleri var ne de parasını peşin verip de bankadan altını bilmem kaç gün sonra alacak paraları var.” diyerek küçük üreticilerin sıkıntılarını dile getirdi.
patronlardunyasi.com