Alsancak Limanı'ndan vazgeçen BAE merkezli AD Ports Group, Erkport'la Ro-Ro şirketi kurdu

Alsancak Limanı'ndan vazgeçen BAE merkezli AD Ports Group, Erkport'la Ro-Ro şirketi kurdu

İzmir'deki Alsancak Limanı'nı almaktan vazgeçen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli AD Ports Group, Türk şirketi Erkport ile masaya oturdu. AD Group bünyesindeki Noatum, Erkport ile bölgede 11 gemiyle çalışacak bir Ro-Ro şirketi kurdu. 

Alsancak Limanı'ndan vazgeçen BAE merkezli AD Ports Group, Erkport'la Ro-Ro şirketi kurdu
16px
24px
24.02.2025 18:22Güncelleme: 24.02.2025 18:31
ABONE OLgoogle

Özlem ERMİŞ BEYHAN 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli AD Ports, Türkiye’de Alsancak Limanı'nın hâkim ortağı olmak üzere oturduğu masadan kalkıp, bir Türk şirketle ortaklık masasına oturdu. AD Ports bünyesindeki Noatum Maritime, Türkiye merkezli Erkport ile ortak bir şirket kurdu. Ro-Ro şirketinde, Ortadoğu’nun en büyük çok çeşitli denizcilik hizmeti sunan şirketlerinden biri olan Noatum’un yüzde 60, Erkport’un ise yüzde 40 hissesi olacak. 

ALSANCAK LİMANI’NA TALİP OLMUŞTU

Erkport ile ortak Ro-Ro şirketi kuran BAE merkezli AD Ports Group, 2023 yılında Alsancak Limanı’nın işletmesine talip olmuştu. AD Ports Group limanı işletmek için kurulacak yeni şirketin hâkim hissedarı olacaktı. Ancak iki yıl süren görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Geçen hafta görüşmelerin sona erdiği resmen açıklandı. Alsancak’ın işletmesi Türkiye Varlık Fonu’nda kaldı.

BAE’li şirket limanı almadı ama bir Türk şirketle stratejik bir yatırıma imza attı. Yeni kurulacak şirket, stratejik pozisyondaki limanları birbirine bağlamayı, özellikle otomotiv endüstrisine yönelik bütünleşik hizmet vermeyi hedefliyor. Kurulan yeni şirketin ismi "United Global Ro-Ro" olarak açıklandı. Şirket Avrupa, Akdeniz, Güney Afrika, Arap Körfezi ve Asya’daki kilit limanları birbirine bağlayacak. Ortaklığın 11 gemiyle hizmet vereceği bildirildi. 

ERKPORT ARAÇ LOJİSTİK PAZARININ YÜZDE 10’UNU GERÇEKLEŞTİRİYOR

Ortaklıkta Türk tarafı olarak yer alan Erkport, İzmir merkezli bir şirket. Erkport, sahip olduğu 18 adet gemi ile yıllık ortalama 90 bin adet araç taşıma kapasitesine ulaşarak 2023 yılı itibariyle araç lojistiği pazarında lider firmalar arasına girdi. Şirket, yılda yaklaşık 1 milyon aracın pazara girişini sağlayabilecek potansiyeliyle hizmet sunarken, Türkiye’de bitmiş araç lojistiği pazarının yüzde 10’unu üstleniyor. Erkport Liman Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Emrah Gezgin, ortak şirket için imzaların atılmasının ardından, bu işbirliğinin yeni fırsatların kapısını açacağını söyledi. 

ÇİN’Lİ FİRMA İLE DE STRATEJİK BİR ORTAKLIK YAPTI

Erkport, geçtiğimiz Aralık ayında Çin’den İstanbul’a uzanan denizyolu taşımacılığı için de stratejik bir imza atmış, Yantai Port Group ile iş birliği anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşmaya göre “İki Liman Bir Yol” Anlaşması kapsamında Çin’in Yantai Limanı ile Haydarpaşa Limanı arasında bitmiş araç lojistiği, iş makineleri, proje yükleri ve Ro-Ro taşımacılığı yapılacak. Projeyle birlikte Kore, Japonya ve Avustralya limanlarının ana aktarma merkezi olan Yantai Limanı üzerinden, Erkport imzasıyla yıllık 100 bin binek aracın taşınması sağlanırken, gelişmekte olan pazarlara iş makinesi ve ticari araç taşımacılığı gerçekleştirilecek.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde