Ali Teoman Germaner’in ALOŞ: Dün, Bugün, Yarın sergisi CerModern’de

Ali Teoman Germaner’in ALOŞ: Dün, Bugün, Yarın sergisi CerModern’de

Ali Teoman Germaner’in 1950’lerden günümüze uzanan çalışmalarını bir araya getiren “ALOŞ: Dün, Bugün, Yarın” sergisi 4 Ocak’ta CerModern’de kapılarını açıyor.

Ali Teoman Germaner’in ALOŞ: Dün, Bugün, Yarın sergisi CerModern’de
16px
24px
26.12.2024 10:24Güncelleme: 26.12.2024 10:29
ABONE OLgoogle

Sanatta 15’inci yılını kutlayan, Türkiye’nin önde gelen çağdaş sanat merkezlerinden CerModern, 2025’in ilk günlerinde eşsiz bir sergiye ev sahipliği yapacak. Türk sanatının usta isimlerinden Ali Teoman Germaner’in, nam-ı diğer ALOŞ’un, 1950’lerden günümüze kadar uzanan sanat yolcuğunu kapsamlı bir şekilde ele alan “ALOŞ: Dün, Bugün, Yarın” sergisi, 4 Ocak – 30 Mart 2025 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Burak Fidan’ın küratörlüğünde gerçekleşen sergi, Germaner’in zaman ve bellek üzerine görsel düşüncelerini heykeller, resimler, baskılar, özgün ALOŞNAME desenleri ve Reotek iş birliğiyle gerçekleştirilen multimedya yerleştirmesiyle izleyiciye sunacak. Bu sergi, yalnızca bir sanat etkinliği olmakla kalmayacak; aynı zamanda insanlığın kolektif bilinçdışına yapılan etkileyici bir yolculuk olacak.

SERGİNİN YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLARI

ALOŞNAME desenleri, sergi süresince Tanıl Bora, Nilüfer Erdem, Lale Müldür, Alexander Dawe, Birgül Oğuz, Celal Üster gibi farklı disiplinlerden konukların evlerinde sergilenecek. Bu “konuksever” deneyimler, CerModern’in mekân sınırlarını aşarak farklı kültür sanat platformlarında yayınlanacak ve serginin etkisini genişletecek.

KÜRATÖR BAKIŞI:

Küratör Burak Fidan, sergiye dair şu ilham verici sözleri paylaşıyor:
“Borges, Ficciones, Hayaller ve Hikayeler başlıklı kitabının önsözünde düşsel kitaplar yazmaktansa, bu kitapların yazılmış olduğunu varsayıp üzerlerine notlar yazmanın daha akla uygun ve daha kolay bir uğraş olduğunu söyler. Bu sergideki eserlerin yerleştirme fikrinde benzer bir prensip var. Sergi, artık hiç de düşsel olmayan kayıp bir zamandaki uygarlığın izlerini taşıyor. Bir zamanlar, bu uygarlığın yaratıcılarının – bu yırtıcı alıcı kuşların, Zümrüd-ü Ankaların, deri değiştiren yılanların, bu zamana düşmüş varlıkların – bugün bizlere iletmek istediği mesaj, geçmişin kaskatı değişmezliğinde değil, ortak yazgımızın devingen, yaratıcı ve taşıyıcı gücünde saklanıyor.”

4 Ocak – 30 Mart tarihleri arasında CerModern ana galerisinde sanatseverlerle buluşacak olan sergi, Germaner’in görsel düşüncelerini anlamak, onun yaratım serüvenine daha yakından bakmak isteyenler için eşsiz bir fırsat sunacak. 

ALİ TEOMAN GERMANER (ALOŞ)

1934 yılında İstanbul’da doğan Ali Teoman Germaner, 1949 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’ne girdi ve Rudolf Belling, Zühtü Müridoğlu, Ali Hadi Bara gibi isimlerin öğrencisi oldu. İlk sergisini 1952 yılında Maya Sanat Galerisi’nde açan sanatçı 1960 yılında Fransız hükümetinin bursuyla Paris’e gitti.

1961-1965 yılları arasında Ecole des Beaux Art’ın ustalarından René Collamarini ile heykel, Stanley William Hayter ile gravür çalıştı.

1965 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde asistan olarak göreve başlayan sanatçı, 1976 yılında aynı kurumda profesör oldu.

2001 yılında emekli oluncaya dek heykel bölümünde atölye hocalığı ve bölüm başkanlığını sürdürdü. Paris, Sao Pãulo ve İskenderiye Bienalleri’ne katılan sanatçının eserleri, aralarında Fransa, Norveç, Romanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de bulunduğu pek çok ülkede izleyiciyle buluştu.

Ali Teoman Germaner’in Mezopotamya, Mısır, Orta Amerika gibi uygarlıklarının sanat ve mitolojilerinden etkilenerek oluşturduğu fantastik figürlerle dolu görsel dil, güncel siyasal ve sosyal olayları irdeleyen metaforik bir anlatıma sahipti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde