Ahmet Bozkurt, babası Hasan Basri Bozkurt’un kurduğu Hidromek’teki hisselerini ağabeyi Mustafa Bozkurt’a devretti
Dünyanın en büyük 50 iş makinesi üreticisi arasında yer alan Hidromek’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ahmet Bozkurt hisselerini ağabeyi Mustafa Bozkurt’a devretti. Önümüzdeki sürece ilişkin planlarını sorduğumuz Ahmet Bozkurt, endüstriyel alanda yatırımlarına devam edeceğini söyledi. Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bozkurt da “Abi kardeş aramızda devrettik. Kırmadan, dökmeden, firmaya zarar vermeden yaptık” dedi.
Necla DALAN
Dünyanın en büyük 50 iş makinesi üreticisi arasında yer alan, bu yılı 700 milyon euro ciroyla kapatmaya hazırlanan Hidromek’in makineleri 6 kıtada 120 ülkede çalışıyor. 2023 yılında İSO 500’de 72’nci sırada yer alan şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ahmet Bozkurt, sosyal iş ağında bir açıklama yaparak hisselerini devrettiğini açıkladı. Bozkurt, hisselerini şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan ağabeyi Mustafa Bozkurt’a devretti.
Kendisine ulaştığımız Ahmet Bozkurt, “Bundan sonraki süreçte de endüstriyel alanda çalışmaya devam edeceğim. Ancak farklı kategoride ürün üreticisi olmayı planlıyorum” ifadelerini kullandı.
Devirle ilgiyi konuştuğumuz Mustafa Bozkurt ise “Aile içinde, abi kardeş arasında devrettik hisseleri… Bizimki iyi bir hikaye. Evet ayrılık var ama kırmadan, dökmeden, firmaya zarar vermeden yaptık. Ayrıldık ama ailemiz başka alanlarda da büyümüş oluyor. İki taraf da sağlıklı büyüyecek” dedi.
Bu arada Ahmet Bozkurt sosyal iş ağındaki paylaşımında babası Hasan Basri Bozkurt’un temellerini attığı şirketten ayrılma kararının çok kolay olmadığını vurguladı. Bozkurt, paylaşımında şunları söyledi:
“HİDROMEK SADECE BİR İŞ DEĞİL, AİLEMİZİN HAYALİ”
“Dün itibarıyla, çocukluğumdan bu yana hayatımın ayrılmaz bir parçası olan ve son 21 yıldır büyük bir özveriyle hizmet verdiğim Hidromek’teki hisselerimi devrederek şirketten ayrıldım. Bu kararı almak kolay olmadı; çünkü Hidromek, sadece bir iş değil, aynı zamanda ailemizin hayali, değerleri ve alın terinin bir yansımasıydı. Babamız Hasan Basri Bozkurt’un önderliğinde temelleri atılan bu yapının bir parçası olmak ve yıllar boyunca bu bayrağı ileri taşımak benim için hem bir onur hem de unutulmaz bir yolculuk oldu.
Hidromek’teki yolculuğumda, birlikte çalıştığım binlerce insanla çok şey başardık. Bu süreçte yalnızca şirketi büyütmekle kalmadık, aynı zamanda birlikte değer yarattık, büyük projelere imza attık ve dokunduğumuz hayatlarla gurur duyduk. Bugün geriye dönüp baktığımda, Hidromek’in güçlü bir temele oturduğunu ve gelecekte de sektöründe liderlik edeceğini bilmek beni mutlu ediyor. Artık bu bayrağı devretmiş olsam da, şirketin başarılarını dışarıdan gururla takip etmeye devam edeceğim.
Şimdi ise yeni bir başlangıç için heyecanlıyım. Gelecekte, bugüne kadar edindiğim bilgi birikimi ve deneyimleri farklı projelere aktarmayı ve yeni fırsatlara odaklanmayı planlıyorum. Bu süreçte bana destek olan tüm iş arkadaşlarıma, dostlarıma ve iş ortaklarıma gönülden teşekkür ederim. Bundan sonraki yolculuklarımda sizlerle farklı vesilelerle yeniden buluşmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”
KARAYOLLARINDA İŞÇİ OLARAK BAŞLADI, BİR DEV YARATTI
Hidromek’in kurucusu Hasan Basri Bozkurt’un başarı öyküsünü yıllar önce arkadaşımız Özlem Ermiş Beyhan haberleştirmişti. Lise mezunu olan Erzincanlı Bozkurt, 1965 yılında Ankara'da Karayolları'nda işçi olarak çalışmaya başlar. İki yıl yıl sonra "Ben bu şekilde ne kendime ne de memleketime faydalı olabilirim" der ve Amerikan yardımı sırasında Karayolları'na verilen o dev iş makinalarını daha yakından tanıyabilmek için mühendislik okumaya karar verir. 4 yıllık eğitimini Karayolları bursu ile tamamlar ve Genel Müdürlüğe bu kez mühendis olarak girer. Yaklaşık 20 yıl sonra Türkiye'nin ilk kendi tasarımı olan iş makinesini üretecek olan Bozkurt, 2012'de ise Tahiti'den Avustralya'ya 50 ülkeye ihracat yapan bir sanayi devi Hidromek'in sahibi olur.
AMBARGO YILLARINI FIRSATA ÇEVİRDİ
Kıbrıs müdahalesi nedeniyle ambargo uygulanılan yıllar. Bozkurt hemen işe koyulur. Bu süreci ise şöyle anlatır:
"Tarım traktörlerinde gerekli değişiklikler yapılarak, imal ettiğimiz yükleyici kazıcı ekipmanlarının montaj edilmesi yoluyla traktörü iş makinesine çeviriyorduk. Böylece, müşterimiz ihtiyaç duyduğu makineyi ucuza mal edebiliyordu. Müşterilerimiz; şahıslar, belediyeler, devlet kuruluşları idi, kolayca satın alıp işlerini görüyorlardı. Bu 10 yıl böyle devam etti, biz de elde ettiğimiz karımızı sürekli işimize yatırarak sermayemizi ve üretim deneyimimizi artırdık."
1986-1988 yıllarında ise Ankara'nın doğal gaz boru hattı kazı çalışmaları Hidromek'in traktörlerden dönüştürdüğü kazıcı yükleyiciler ile gerçekleştirilir. Hidromek 1989'da da tasarımı kendine ait olan yükleyici/kazıcıyı üretmeye başlar. Hidromek sonraki 10 yıl sadece iç pazara odaklanır, satış ağını kurar. 1999 ise ilk ihracata imza atılır. Bugün ise dünya devlerine kafa tutuyor.
patronlardunyasi.com