Ağaoğlu, enerjide yurtdışına açılacak, yatırımı 1 milyar doların üzerine çıkaracak
Gayrimenkul yatırımlarıyla bilinen Ağaoğlu Şirketler Grubu, enerjide vites büyüttü. Bugüne kadar yenilenebilir enerjiye 650 milyon dolar yatıran grup, son bir yılda kurulu gücü 115 MW’tan 349 MW’a çıkardı. Hedef iki yıl içinde bu rakamı 500 MW’a çıkarmak. Doğu Avrupa, Balkanlar ve Baltık ülkelerinde de yatırım planları yapılıyor. Enerjide 400 milyon dolar daha yatırım yapılması ve yurtdışıyla birlikte 2029’da 1000 MW kurulu güce ulaşılması hedefleniyor.
Necla DALAN
Patronu Ali Ağaoğlu’nun medyatik duruşuyla çok konuşulan, bir dönem gayrimenkul yatırımlarıyla öne çıkan Ağaoğlu Şirketler Grubu, şimdilerde enerji sektörüne yaptığı büyük yatırımlarla gündemde. Gayrimenkul dışında yenilenebilir enerji ve turizm alanlarında yatırımları olan grup, 2007 yılından itibaren yatırım yapmaya başladığı enerjide vites büyüttü.
400 MİLYON DOLARLIK YENİ YATIRIM PLANI
Tatlıpınar Enerji’yi geçen yıl halka arz eden grup, son bir yılda kurulu gücü 115 MW’tan 349 MW’a çıkardı. Dokuz ilde güneş ve rüzgâr depolamalı lisanlı bir şirket aldı. Hedef 2026 sonuna kadar 500 MW kurulu güce ulaşmak. Şu ana kadar enerjiye 650 milyon dolar yatırım yapılırken önümüzdeki dönemde 400 milyon dolarlık yeni yatırım planlanıyor.
Bir diğer önemli plan ise enerjide Doğu Avrupa, Balkanlar ve Baltık ülkelerinde lokal ortaklıklarla birlikte yatırım yapmak. Yurtdışında yapılacak yatırımların devreyi girmesiyle 2029 yılında 1000 MW kurulu güce ulaşılması öngörülüyor.
'5 YILLIK OYUN PLANI KURDUK, 10 AYRI SENARYO YAPTIK'
Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun CEO’su Burak Kutluğ, İş Geliştirme Direktörü Çiğdem Abalı ve Genel Müdür Yardımcısı Derya Deniz Yılmaz ile buluştuk. Ağaoğlu Şirketler Grubu’na 2015 yılında İş Geliştirme Grup Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi olarak katılan, 2019 sonunda da grubun CEO’su olan Kutluğ, grupta 2015 yılında değişim kararı alındığını anlattı ve şöyle devam etti:
"Elimizdeki taahhütleri tamamlayıp yeni projeye girmeyelim dedik. Tüm finansal yapılanmamızı hazırladık, 5 yıllık oyun planı kurduk, 10 ayrı senaryo yaptık. Yenilenebilir enerji alanında çatı bir yapı kuralım, rüzgârdaki gücümüzü artıralım, lisanlarımızı kullanalım, güneşte yatırım yapalım dedik. Daha dünyada hidrojen konuşulmazken biz planlarımız arasına hidrojeni aldık. 2023’ün ağustos ayında Tatlıpınar Enerji’yi halka açtık. Ağaoğlu Enerji’deki portföyümüzü de konsolide ettik."
YURTDIŞINDAKİ YATIRIMLARLA 500 MW’A BİR 500 MW DAHA EKLEYECEK
"Geçtiğimiz bir yılda enerji portföyümüzü geliştirdik, 115’ten 349 MW’a çıktık, 9 ilde güneş ve rüzgâr depolamalı lisanları olan bir şirketi aldık. 2026 sonunda 500 MW’a çıkacağımızı düşünüyoruz. Biz her girdiğimiz sektörde ilk beşi hedeflemek zorundayız, enerjide de bunu yapacağız. Hedefimiz 2029’da 1000 MW’a ulaşmak. Bunu da hem Türkiye’de hem de yurtdışında yapacağız. Balkanlar, Doğu Avrupa ve Baltık bölgesinde lokal ortaklarla porftöyü büyüteceğiz, en fazından yüzde 50-51 payımız olan ortaklıklar yapacağız. 5 yıl içinde 500’ün üzerine bir 500 MW daha koymayı planlıyoruz. Hidrojende ise yurtdışında yatırım planımız var.”
GYO İÇİN SPK’YA BAŞVURULDU, SÜREÇ TAMAMLANINCA HALKA ARZ EDİLECEK
Gayrimenkulde bugüne kadar 40 bine yakın konut ve ticari ofis üretimi gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Burak Kutluğ, Ağaoğlu’nun yap-satta iştahlı olmayacağını vurguladı. Yeni modeller geliştireceklerini kaydeden Kutluğ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık gayrimenkul geliştiricisi tarafımızı güçlendiriyoruz. Riski minimize ederek yeni konut alanları, akıllı ve butik konut türleri geliştireceğiz. Bazı projelerde özel sektörün Emlak Konut’u gibi çalışacağız. Portföyümüzdeki geliri olan tüm varlıkları tek çatı altında topladık ve GYO olmak için SPK'ya başvurduk. Yasal sürecin tamamlanmasının ardından Avrasya Yatırım Gayrimenkul Ortaklığı’nın halka arz sürecini başlatacağız."
'TÜRKİYE KOŞAR ADIM BARINMA KRİZİNE GİDİYOR'
Kutluğ’un gayrimenkul sektörüne yönelik yaptığı şu değerlendirme de dikkat çekti:
"Türkiye koşar adım barınma krizine gidiyor. Kiralar yüksek diyoruz ama iki üç sene sonra 2-3 katını verilirse şaşırmayın."
TARIMA AVOKADO VE YABAN MERSİNİ İLE GİRDİ
Burak Kutluğ, tarım sektörüne de yatırım yaptıklarını dile getirdi. Kutluğ, Muğla'nın Milas ilçesinde 800 dönüm arazide alıcısı devlet olan ürünlerden ziyade avokado, mandalina ve yaban mersininde 'deneme üretimlerine' başladıklarını söyledi. İlk hasatı iki yıl sonra yapacaklarını vurgulayan Kutluğ, deneme üretiminden çıkan sonuca göre ekilecek arazi sayısını 2-3 bin dönüme çıkaracaklarını, ürünleri perakende yerine toplu alıcılara satacaklarını, bunun da nakit akışında fayda sağlayabileceğini belirtti. Kutluğ, "Tarım, çocuk yetiştirmek gibi; yaptığınız hatayı hemen anlamıyorsunuz hem de çok meşakkatli. Meyve tarımı gibi niş bir alana girdik. Dolayısıyla tarımı da aldık cebimize koyduk. Ancak tarım şu anda test aşamasında" dedi.
patronlardunyasi.com