ABD gazetesi WSJ: Rusya, Akkuyu Nükleer santralıyla yaptırımları deldi, 2 milyar doları JPMorgan hesaplarında kaldı

ABD gazetesi WSJ: Rusya, Akkuyu Nükleer santralıyla yaptırımları deldi, 2 milyar doları JPMorgan hesaplarında kaldı

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ne zaman görüşeceğiyle ilgili taraflardan karşılıklı açıklamalar gelirken ABD gazetesi The Wall Street Journal'dan (WSJ) dikkat çeken bir haber yapıldı. WSJ, Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmak için Mersin'de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santralı'nı kullandığının ABD Adalet Bakanlığı yetkililerince tespit edildiğini yazdı. Skandal ifadelerin yer aldığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın da hedef gösterildiği haberde, söz konusu tespitin ardından Moskova'ya ait 2 milyar doların ABD yatırım bankası JPMorgan'ın hesaplarında dondurulduğu belirtildi. 

ABD gazetesi WSJ: Rusya, Akkuyu Nükleer santralıyla yaptırımları deldi, 2 milyar doları JPMorgan hesaplarında kaldı
16px
24px
03.02.2025 22:51Güncelleme: 03.02.2025 23:54
ABONE OLgoogle

Amerikan merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD Adalet Bakanlığı müfettişlerinin Rusya ve Türkiye'nin ABD yaptırımlarından kaçınmak için Mersin Akkuyu'da inşa edilen nükleer santralı kullandıklarını tespit ettiğini ileri sürdü. Türkiye ile ilgili skandal ifadelerin kullanıldığı haberde, müfettişlerin bu tespitinin ardından ödemelerin dondurulduğu belirtildi. 

Haberde yer alan iddialara göre, Rusya Ukrayna'yı işgal ettikten birkaç ay sonra nükleer santralın finansmanı için Türkiye'ye birçok büyük ödeme gönderdi. Kısa sürede, daha fazlasının geleceği vaadiyle 5 milyar dolardan fazla para transfer edildi. Santral devlet şirketi olan RASATOM tarafından hem inşa hem de finanse ediliyordu. Para akışı ise JPMorgan Chase ve Citigroup tarfından yönetiliyordu. 

2 MİLYAR DOLAR JPMORGAN'IN HESAPLARINDA SIKIŞTI

Habere göre bu trasferler ABD Adalet bakanlığı müfettişlerinin dikkatini çekti. Müfettişlere göre Rusya, nükleer projeyi merkez bankasına uygulanan yaptırımları atlatmak için kullanıyordu. 
Bunun üzerine ABD hükümeti, bazı banka transferlerini durdurdu ve Rus fonlarının 2 milyar doları JPMorgan'ın hesaplarında kaldı. 

PARAYA EL KONULMAK İSTENDİ ANCAK...

ABD savcıları, 2024'te yaptırımlardan kaçınma, kara para aklama ve banka dolandırıcılığı geliri olduğu gerekçesiyle paraya el koymak istedi. ABD hükümetinin Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi gibi farklı bölümleri, Adalet Bakanlığı ulusal güvenlik veya diplomatik etkileri olabilecek adımlar atmadan önce sıklıkla devreye girerdi. Bu sefer de öyle oldu ve iddiaya göre, ABD'nin eski başkanı Joe Biden yönetimi el koyma girişimi son aşamada engellendi. Çünkü Beyaz Saray, müttefiki Türkiye'yi kızdırmak istemiyordu. 

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump yönetiminden bir yetkili ise ABD hükümetinin yaptırım rejimlerini gözden geçirmeye devam edeceğini ve bunlardan kaçmaya çalışan kişilere karşı harekete geçeceğini söyledi. 

RASATOM'DAN İDDİALARA YANIT

Rusya devletine ait ROSATOM'un bir sözcüsü, nükleer santrale tahsis edilen tüm fonların projeyi finanse etmek ve Türkiye'deki yükleniciler ile diğer sosyal ve mali taahhütleri ödemek için kullanıldığını söyledi ve "Üçüncü tarafların etkisiyle haksız yere alıkonulan fonlara gelince, konunun çözülmesini bekliyoruz" iadelerini kullandı. 

Konuya yakın kaynaklar, Adalet Bakanlığı'nın yaptırımların aşılması yönündeki emrin doğrudan Moskova'nın en üst makamından geldiğine ve Rusya Merkez Bankası başkanının bu kararda önemli bir rol oynadığına inandığını söyledi.

2022'DE RUSYA MERKEZ BANKASI'NA YAPTIRIM

ABD ve müttefikleri Şubat 2022'de Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini dondurduktan sonra, bankanın başkanı Elvira Nabiullina hükümetin bu hamleye dava açarak itiraz edeceğini kamuoyuna açıkladı. Habere göre, özel olarak, merkez bankası ve RASATOM, Kremlin'den Rusya'nın fonları çalıştırması için bir yol bulma talimatı aldı. İddiaya göre Nabiullina ve diğer üst düzey Rus yetkililer olası bir çıkış yolu tasarladılar. Yine habere göre, yaptırımlara tabi olmayan ROSATOM seçildi. Gazprombank, ROSATOM'a yaklaşık 9 milyar dolar kredi verecekti. Rusya Bankası da krediyi gizlice finanse edecekti.

Haberde, Türkiye için teşvik ise finansal sistemindeki dolar arzını artırmak olacağı belirtildi. Moskova, Amerika denetiminden kaçınmak için bir offshore dolar rezervi yaratmaya çalıştı. Moskova'nın planına göre, nükleer santral, Ziraat'ta hesapları olan Rus firmalarına dolar verebilirdi. Bu yöntemle takipten çıkılması hedeflendiği savunuldu. 

MİT BAŞKANI İBRAHİM KALIN HEDEF ALINDI

Skandal ifadelerin yer aldığı haberde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da hedef alındı. WSJ, son dönemde Suriye başta olmak üzere birçok kritik adreste dikkat çeken başarılara imza atan İbrahim Kalın’ın Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü dönemine işaret ederek ödemeler sürecinde rol aldığını öne sürdü.

SON KARARI DONALD TRUMP VERECEK

İddiaya göre, 2022 yazında Gazprombank, Citi aracılığıyla Ziraat'taki nükleer santralın mevduatlarına 3 milyar dolar gönderdi. 2 milyar dolardan biraz fazlası JPMorgan aracılığıyla geçti. ABD'li yetkililerin JPMorgan ile temasa geçerek bir sonraki 2 milyar dolarlık paranın Türkiye'ye ulaşmasını engellediği, fonların dondurulduğu ileri sürüldü. 

Adalet Bakanlığı yetkilileri geçen yıl paraya el koymak istediler. Yetkililer, Türkiye'yi suçlayan bir şikayetin, tutuklu değişiminden terörle mücadele çalışmalarına, Suriye'yi istikrara kavuşturma ve Gazze'deki savaşı sona erdirme çabalarına kadar Türkiye'yle her konuda işbirliğini baltalayabileceğinden endişe etti.
Habere göre, paraya el konulup konulmayacağına ABD'nin yeni başkanı Donalt Trump karar verecek. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde