70 yıllık okulun tarihi arşiv belgeleriyle gün yüzüne çıkarıldı
Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan tarihi okulun 70 yıl önce okul koridorlarında başlayan öğrenci ve öğretmen sesleri günümüze taşındı. Kavaklıdere Ortaokulunun 1954-1980 yıllarını kapsayan tarihi, arşiv belgeleri ile gün yüzüne çıkarıldı.
1954 yılında Kavaklıdere’de eğitim hayatına merhaba diyen tarihi okulun izleri günümüze taşındı. 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de aralarında olduğu devlet erkânının okul ziyaretlerine ilişkin görüntülerin de yer aldığı arşiv belgeleri kitap haline getirilerek okuyucu karşısına çıktı.
OKULUN TARİHİ HİKAYESİNE İLGİ DUYDU
Okulun tüm tarihsel sürecinin ayrıntılı şekilde anlatıldığı kitapta, okulun şu anki müdürü Köksal Arslan konuyla ilgili açıklama yaptı. Arslan, okulun tarihi hikayesine duyduğu ilgiyi şu sözlerle anlattı:
"Yeni müdür olduğum bu köklü okulun koridorlarında ilk adımlarımı attığımda okulun geçmişini sanki duvarların sessiz fısıltılarında hissettim. Okulda zamanın derin izlerini taşıyan saklı hikayeler vardı sanki. Bodrum katında bulunan ıssız odaya girdiğimde karşımda tozlu dosyalar buldum. Dosyaları incelediğimde aslında bunların Kavaklıdere’nin sessiz anılarını barındıran tanıklar olduğunu anlamıştım. Bugüne kadar hangi hikayelere tanıklık ettikleri göz ardı edilmişti.
Odada bulunan arşiv belgelerini ve fotoğraflarını odama taşıdım ve adeta geçmişin izini sürmeye başladım. Caddede çekilen bir fotoğraf karesinde, arka planda duran Chevrolet Belair arabası, 1950’lerin Ankara’sının zarafetini gösteriyordu.
Celal Bayar, 1958’de Adnan Menderes ve Refik Koraltan’la birlikte bu okulu ziyaret etmişti ve fotoğrafları duruyordu. Hatta tesadüfe bakın ki Menderes’in eşi ilerleyen zamanlarda Kavaklıdere’ye taşındı.
Bir dönemler Türk siyasetine yön veren Güniz Sokak okulun iki sokak arkasındaydı. Demirel ve Nazmiye Hanım, seçim dönemlerinde oy kullanmaya gelir, her fırsatta da okulu ziyaret ederdi.
TARİHİ BELGELER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI
Bu örnekler gibi daha birçok tarihi belgeyi boş zamanlarımda inceledim. Kitaba dönüştürerek bunu kamuoyu ile paylaşmak gerektiğini düşündüm. Hatta sosyal medyada bu fotoğrafları paylaştım. Eski isimlere ulaşmaya çalıştım. Bir fotoğrafın altında emekli bir öğretmenin yorumu dikkatimi çekti. “Ben de Kavaklıdere’de çalışmıştım.” yazan kişi bu okulda çalışmış Saadet Öğretmen’di ve okulumuzu ziyaret etti. Bu ziyaret bana daha çok ilham verdi. Arşiv belgelerimizi aylar süren titiz çalışma sonunda Dr. Sedanur Dinçer Arslan ile kitaplaştırdık ve gelirinin okula bağışlanmasına karar verdik.”
patronlardunyasi.com