2006 enflasyon hedefi yüzde 5

2006 enflasyon hedefi yüzde 5

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyon hedeflemesinin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başarısı kanıtlanmış ve giderek artan ülke tarafından uygulanan bir para politikası rejimi olduğunu söyledi.

2006 enflasyon hedefi yüzde 5
16px
24px
05.12.2005 17:28
ABONE OLgoogle

Serdengeçti, 2006 yılı itibaeriyle "nokta hedef" uygulamasına geçileceğini belirterek, 2006 yılından başlayarak 3 yıllık TÜFE hedefinin sırasıyla yüzde 5, yüzde 4 ve yüzde 4 olduğunu bildirdi.

Serdengeçti, bankada, "Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ve 2006 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu basın toplantısı düzenledi.

Merkez Bankası'nın 2002 başında yaptığı duyuruda, para politikasında nihai hedefin enflasyon hedeflemesine geçmek olduğunu, ancak gerekli ön koşullar tamamlanmadan enflasyon hedeflemesine geçilmesinin rejimin güvenirliğini daha başlamadan sarsacağını vurguladığını söyledi. Serdengeçti, aynı duyuruda, bunun için de enflasyon hedeflemesine geçiş için para politikasının etkinliğini kısıtlayan unsurların zayıflamasının bekleneceğinin ifade edildiğini kaydetti.

Enflasyon hedeflemesine geçilene kadar, örtük enflasyon hedeflemesi uygulanmasının öngörüldüğünü ifade eden Serdengeçti, bu doğrultuda hükümetle birlikte enflasyon hedefleri saptandığını, kısa vadeli faiz oranlarının, enflasyonla mücadelede etkin olarak kullanıldığını belirtti.

Bu yöndeki adımların, mali disiplin ve süregelen yapısal düzenlemelerin de katkısıyla, fiyat istikrarı yolunda önemi yadsınamaz kazanımları beraberinde getirdiğini kaydeden Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, şunları söyledi: "Geçen sene zarfında dalgalı kur rejimine uyum artmış ve enflasyon hedeflemesi rejimine geçiş için elverişli bir ortam oluşmasına yönelik önemli mesafeler alınmıştır. Enflasyon hedeflerinin tümüne ulaşılmış, güvenirlik artmış, enflasyon bekleyişleri hedeflere yakınsamıştır. Bugün enflasyon son 30 yılın en düşük seviyelerinde bulunmaktadır. Kamu borç stokunun çevrilebilirliğine ilişkin tartışmalar, geçmişte ekonomideki gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer alırken, bugün artık bu yerini kaybetmiştir. Mali disiplinin sürekliliği konusundaki kaygılar büyük ölçüde hafiflemiştir. Finansal piyasaların derinliği artmaya başlamış, finansal kesimin kırılganlığı azalmıştır. Ekonomik istikrarda alınan mesafeler, ters dolarizasyon sürecinin başlamasını sağlamış, zaman zaman kesintiye uğrasa ve alınması gereken daha mesafe olsa da portföy tercihlerinde Türk Parası cinsinden

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde