Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6607
-0,20%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.629.899
1,58%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.101,409
-0,83%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

20. yüzyıla ve bugüne damga vuran erkek moda ikonları

Kıyafetlerin erkeği şekillendirdiğini söylerler ama bazen tam tersi olur. Bugünümüzün moda dünyasına damgasını vuran ve hala pek çok erkeğin giyim tarzını şekillendiren ikonlar işte tam da bunu yaptı. PD, 20. Yüzyıla ve bugünümüze hala damga vuran efsanevi erkek moda ikonlarını derledi.

27.08.2023 07:20
20. yüzyıla ve bugüne damga vuran erkek moda ikonları
16px
32px

Clint Eastwood

Pançoyu uygun bir dış giyim seçeneği olarak görmemizi sağlayabilecek çok az erkek var ve Clint Eastwood da onlardan biri. Amerikalı aktör, western türünün gişe rekorları kıran filmlerine hayat verdi ve bu süreçte adeta bir moda ikonu haline geldi. Kimseye benzemeyen, erkeksi bir tarzı vardı ve bu tarzı sağlam dokular ve kaba kumaşlarla tamamlıyordu.

Elvis

Bugün Elvis'i düşündüğümüzde genellikle akla ilk gelen tulumlu, ışıltılı kıyafetler. İkonik, evet, ama muhtemelen ortalama bir erkeğin taklit etmeye çalışacağı bir tarz değil. Özellikle de günlük hayatta… Ancak sahnenin uzağında da, Elvis erkek giyimine yön verdi. 1950'li yıllar boyunca tercih ettiği yüksek belli pantolonlar, Küba yakalı gömlekler ve Harrington ceketler onu bir stil ikonu olarak öne çıkardı ve bir neslin giyim alışkanlıklarını oluşturdu.

Robert Redford

Bir Hollywood efsanesi ve klasik sinemanın terzilik ikonu olan Robert Redford'un şık, tamamen Amerikan tarzı, 1960'ların ve 1970'lerin erkeksi giyinme ideallerini şekillendirdi. Hakileri ve mokasen ayakkabıları, çağdaşları Marlon Brando ve Steve McQueen tarafından hit haline getirilen sağlam, asi görünümle tam bir tezat oluşturuyordu, ancak modern erkek giyimini şekillendirmeyi başardı.

Marlon Brando

Basit tek göğüslü ceketten deri motosiklet ceketine kadar Marlon Brando, bir giysiyi alıp kendisine ait kılma konusunda büyük bir yeteneğe sahipti. T-shirtten, mütevazı iç çamaşırına kadar modern gardırobun temel parçalara geçişinde önemli bir rol oynadı.

Steve McQueen

Şal yakalı kalın hırkalardan, üç parçalı takım elbise ve ipek kravatlara; yünlü paltolardan yıpranmış eski deri bomber ceketlere kadar… Steve McQueen ne giyerse giysin, her zaman onu giymek için doğmuş gibi görünüyordu. Bu, doğuştan gelen özgüveni ve uyum sağlama yeteneğiyle birleştiğinde, bu dünyadan ayrıldıktan yarım yüzyıl sonra bile neden hâlâ "Havalıların Kralı" olarak anıldığını anlamak mümkün.

James Dean

James Dean, 24 yaşında zamansız ölümüne rağmen, sadece birkaç yıl içinde erkek giyiminde çoğu kişinin hayatları boyunca başaramayacağı kadar büyük bir iz bırakmayı başardı. Onun tarzı basit ama düşünülmüş, eskimeyen temellere ve kusursuz uyum üzerine odaklanmıştı. En iyi yanı, son 70 yılda sayısız erkeğin yaptığı gibi, geri kalanımızın kolayca kopyalayabileceği bir giyinme şeklini ön plana çıkarmıştı.

Gianni Agnelli

Hızlı arabalara, teknelere, kadınlara ve lüks kıyafetlere olan tutkusundan dolayı sıklıkla "Riviera'nın Zamparadı" olarak anılan Gianni Agnelli'nin klasik erkek giyiminde büyük etkisi oldu.  Tasarımcı Nino Cerruti onu James Bond ve JFK ile birlikte en büyük moda ikonlarından biri olarak nitelendirdi ve hatta erkek stil dergisi The Rake'in (Zampara) ilham kaynağı bile oldu.

Muhammed Ali

Kelebek gibi uçun, arı gibi sokun ve kız arkadaşınızın muhafazakar büyükanne ve büyükbabasıyla ilk kez tanışıyormuş gibi giyinin. Muhammed Ali ringdeki gösterişli dövüş stiliyle tanınıyor olabilir ama iş giyime gelince, sade ve klasik kalmayı seviyordu. Ali, dövüş ve zevkli resmi kıyafetlerin bir arada olduğu bir dönemin son sporcularından biriydi.

John F. Kennedy

JFK'nin gösterişli ve aynı zamanda muhafazakar görünümü erkek moda dünyasını büyüledi ve tasarımcılar Thom Browne ve Ralph Lauren de dahil olmak üzere stil sahibi birçok erkeğe ilham verdi. Temiz, düşünülmüş ve mütevazıydı. Her zaman şıktı ama asla gösterişli değildi. 

patronlardunyasi.com