Dolar
38,1692
0,51%
Euro
43,5897
0,23%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.221.367
-0,48%
BİST-100
9.374,84
-0,23%
Gram Altın
4.067,044
-0,04%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,5
-1,22%

 Dolgun maaş vaadiyle paraları toplayıp, 'Şirket iş alımını durdurdu' deyip kayboldular

Sözde danışmanlık şirketleri, iş arayışı içinde olan vatandaşları yüksek maaş vaadiyle kandırıyor. 5 bin lira alıp göstermelik bir eğitimin ardından “Şirket iş alımını durdurdu” deyip ortadan kayboluyor.

11.04.2025 06:31Güncelleme: 11.04.2025 06:35
 Dolgun maaş vaadiyle paraları toplayıp, 'Şirket iş alımını durdurdu' deyip kayboldular
16px
32px

Türkiye genelinde iş arayan vatandaşları hedef alan organize bir dolandırıcılık ağı ortaya çıktı. Kendisini danışmanlık firması olarak tanıtan bazı yapılar, özellikle işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde umut tacirliği yaparak vatandaşları maddi zarara uğratıyor.

Dolandırıcılar, çeşitli iletişim kanalları aracılığıyla (telefon, e-Posta, SMS vb.) iş arayanlara ulaşarak, yüksek maaşlı ve sosyal haklara sahip pozisyonlar sunduklarını iddia ediyor. Hedef alınan kişilere, aradıkları alanda uygun bir iş bulunduğu bildirilerek güven telkin ediliyor. Bir hafta içerisinde dönüş yapan sözde danışmanlık firmaları, işe giriş öncesinde şirketin zorunlu tuttuğu bazı eğitimlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Bu eğitimlerin ücreti ortalama 5.000 TL olarak talep ediliyor.

Ancak bu eğitimler, yalnızca online üzerinden iki oturumla sınırlı kalıyor ve prosedür metinlerinin okunmasından ibaret oluyor. Eğitimin sonunda katılımcılara hiçbir yasal geçerliliği bulunmayan sahte bir sertifika gönderiliyor. Üstelik bu sertifikanın kargo ücretinin de kişi tarafından karşılanması isteniyor. İş bulma süreci sonlandırıldığında ise “şirketin kota doluluğu nedeniyle işe alım iptal edildi” denilerek mağdurlar oyalanmaya çalışılıyor.

Eğitim ücretinin iadesini talep eden kişiler, “eğitim hizmeti aldınız” denilerek geri çevriliyor. Eğitim almayı kabul etmeyenlere ise, bu kez “iş arama sürecinde danışmanlık hizmeti verildiği” gerekçesiyle 3.000 TL’lik başka bir ödeme talebi yöneltiliyor. Bu ücret ödenmediğinde, sahte icra mesajlarıyla tehditler gönderiliyor. Söz konusu yöntemle mağdur edilen yaklaşık 95 kişi, bir araya gelerek bir blog ve sosyal medya grubu oluşturdu. Mağdurların bir kısmı avukat eşliğinde konuyu yargıya taşıdı ve şu anda dava süreci devam ediyor.

ORGANİZE YAPILMASI SUÇU YÜKSELTİYOR

Konuyla ilgili Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'ye konuşan Avukat Selin Yıldırım, bu tür oluşumların Türk Ceza Kanunu kapsamında çok net bir şekilde nitelikli dolandırıcılık suçu işlediğini belirterek “Vatandaşlara sahte umutlar vadedilerek, geçerliliği olmayan eğitimler karşılığında para tahsil edilmesi ve ardından herhangi bir hizmet sunulmaması, TCK’nın 157 ve 158. maddeleri kapsamında değerlendirilebilecek açık bir dolandırıcılık fiilidir. Özellikle organize biçimde yapılması, suçun ağırlığını artırmaktadır” dedi. Yıldırım ayrıca, tehdit mesajlarının da suç teşkil ettiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

İcra takibi başlatılmış gibi gönderilen mesajlar, mağdurun üzerinde baskı kurmak amacıyla yapılan psikolojik manipülasyondur. Bu durum, ayrıca tehdit, şantaj ve özel belgede sahtecilik gibi suçlarla da ilişkilendirilebilir.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Mehmet Şimşek paylaştı: Bakanlıktan vergi affı haberlerine yalanlama
Mehmet Şimşek paylaştı: Bakanlıktan vergi affı haberlerine yalanlama#Hazine ve Maliye Bakanlığı
benzer haberler
Türkiye'nin geçen yıl sonu itibarıyla 21 milyon 817 bin 61 olarak belirlenen çocuk nüfusu, ülke nüfusunun yüzde 25,5'ini oluşturdu
Türkiye'nin geçen yıl sonu itibarıyla 21 milyon 817 bin 61 olarak belirlenen çocuk nüfusu, ülke nüfusunun yüzde 25,5'ini oluşturdu