Aşiret kızı iş kadını oldu

Aşiret kızı iş kadını oldu

Urfalı aşiret kızı Münteha Adalı, şimdi 750 kişiye ekmek veren bir şirketin patronu.

Aşiret kızı iş kadını oldu
16px
24px
22.12.2014 14:21
ABONE OLgoogle
Urfalı aşiret kızı Münteha Adalı, şimdi 750 kişiye ekmek veren bir şirketin patronu. Urfa’dan İstanbul’a uzanan zorluklarla dolu bir hikayesi olan Adalı’nın yaşadıkları, kadın girişimcilere örnek olacak cinsten.

Ur­fa­’da bir aşi­ret kı­zı olan Mün­te­ha Ada­lı, te­rör se­be­biy­le İs­tan­bu­l’­a göç eden­ler­den. Mal var­lı­ğı­nı Ur­fa­’da bı­ra­kıp ai­le­siy­le İs­tan­bu­l’­a ge­len Ada­lı, bü­tün zor­lukları aşa­rak iş ha­ya­tı­na atıl­ma­yı ba­şar­mış.

Ada­lı ha­len eşiy­le bir­lik­te kur­duğu ve 750 ki­şi­nin ça­lış­tı­ğı, Gü­ven­san Bi­na Ba­kım Hiz­met­le­ri şir­ke­ti­ni yö­ne­ti­yor. Onun hi­ka­ye­si, genç gi­ri­şim­ci­le­re özel­lik­le de genç kız­la­ra ör­nek ola­cak cins­ten. Üni­ver­si­te­yi bi­tir­dik­ten son­ra uzun sü­re iş bu­la­ma­yan Ada­lı, iş ha­ya­tı­na na­sıl gi­riş yap­tı­ğı­nı ise şöy­le an­la­tı­yor:

ERKEKLERİN İŞİNİ YAPIYORDUK

“Gü­ney­do­ğu­’da PKK olay­la­rı ne­de­niy­le o dö­nem­ler­de ya­şa­mak zor­laş­mış­tı. Er­kek­le­ri­miz öl­me­sin di­ye on­la­rın işi­ni dı­şar­da biz hal­le­di­yor­duk. Da­ha son­ra İs­tan­bu­l’­a git­me­ye ka­rar ver­dik. İs­tan­bu­l’­da do­ğu­yu ve ba­tı­yı sen­tez­le­me­ye ça­lış­tık.

UZUN SÜRE İŞ BULAMADIM

Açık öğ­re­tim­den üni­ver­si­te­yi bi­tir­dim ama sen üni­ver­si­te bi­le bi­tir­me­miş­sin de­yip kim­se ba­na iş ver­me­di. Son­ra bir şe­kil­de ban­ka­da ça­lış­tım an­cak me­mur ol­mak ba­na gö­re de­ğil de­yip gi­ri­şim­ci ol­ma­ya ka­rar ver­dim. Fa­kat bir za­man­lar aşi­ret kı­zı olan ben, eşim­le bir­lik­te ai­le­miz­den bir ku­ruş des­tek al­ma­dan bu şir­ke­ti kur­duk.” Bi­na ba­kım sek­tö­rün­de fa­ali­yet gös­ter­me­ye baş­la­yın­ca, te­miz­lik ele­man­la­rıy­la bir­lik­te her işi yap­tı­ğı­nı an­la­tan iş ka­dı­nı Ada­lı, o gün­ler­de tu­va­let bi­le te­miz­le­di­ği­ni di­le ge­ti­ri­yor.

ZAMANINDA TESLİMAT

Ada­lı, “İ­şi ilk kur­du­ğu­muz za­man­lar, söz ver­di­ğim iş­le­ri za­ma­nın­da tes­lim et­mek için te­miz­lik ele­man­la­rı sa­ha­da ne iş ya­pı­yor­sa ben­ de ay­nı­sı­nı yap­tım. Ge­ce 4’te ze­min te­miz­le­me­ye bi­le git­ti­m” di­yor.

3+1 EV ZOR GELDİ

Bü­yük bir av­lu­su olan taş ko­nak­ta do­ğup bü­yü­yen Ada­lı, bü­yük­şe­hir­de ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­yı şöy­le an­la­tı­yor: “İs­tan­bu­l’­a ge­lin­ce 3 ar­tı bir ev­de ya­şa­mak bi­ze çok zor gel­di. Üs­te­lik tüm mal var­lı­ğı­mız olan top­rak­la­rı iç sa­vaş
yü­zün­den ko­mik pa­ra­la­ra sat­tık.

Bu yüz­den ai­le­miz­den tek ku­ruş al­ma­dan bu şir­ke­ti kur­duk. Çok zor­lan­dık ama ba­şar­dık. Sa­ha­da her işe ha­kim ol­duk­tan son­ra ger­çek ma­na­da pat­ron ol­du­ğu­mu his­set­tim.”

KADIN YAPMAZ DEMEYİN

Mün­te­ha Ada­lı, genç­le­re şu­nu tav­si­ye edi­yor:  “Do­ğu­nun ver­di­ği ah­la­ki eği­tim­le, ba­tı­nın im­kan­la­rı­nı bir­leş­ti­rin. As­la ka­dın ya­pa­maz de­me­yin. Özel­lik­le ka­dın­lar bir iş kur­duk­tan son­ra, eşi­me ih­ti­ya­cım yok de­me­me­li. Ai­le her şe­yin ba­şın­da ge­lir. Ka­dın güç­lü de ol­sa ya­nın­da il­la­ki güç­lü bir er­kek is­ter.”

Sümeyra Kırca/Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde