Patronlar


Urfalı aşiret kızı Münteha Adalı, şimdi 750 kişiye ekmek veren bir şirketin patronu. Urfa’dan İstanbul’a uzanan zorluklarla dolu bir hikayesi olan Adalı’nın yaşadıkları, kadın girişimcilere örnek olacak cinsten.

Ur­fa­’da bir aşi­ret kı­zı olan Mün­te­ha Ada­lı, te­rör se­be­biy­le İs­tan­bu­l’­a göç eden­ler­den. Mal var­lı­ğı­nı Ur­fa­’da bı­ra­kıp ai­le­siy­le İs­tan­bu­l’­a ge­len Ada­lı, bü­tün zor­lukları aşa­rak iş ha­ya­tı­na atıl­ma­yı ba­şar­mış.

Ada­lı ha­len eşiy­le bir­lik­te kur­duğu ve 750 ki­şi­nin ça­lış­tı­ğı, Gü­ven­san Bi­na Ba­kım Hiz­met­le­ri şir­ke­ti­ni yö­ne­ti­yor. Onun hi­ka­ye­si, genç gi­ri­şim­ci­le­re özel­lik­le de genç kız­la­ra ör­nek ola­cak cins­ten. Üni­ver­si­te­yi bi­tir­dik­ten son­ra uzun sü­re iş bu­la­ma­yan Ada­lı, iş ha­ya­tı­na na­sıl gi­riş yap­tı­ğı­nı ise şöy­le an­la­tı­yor:

ERKEKLERİN İŞİNİ YAPIYORDUK

“Gü­ney­do­ğu­’da PKK olay­la­rı ne­de­niy­le o dö­nem­ler­de ya­şa­mak zor­laş­mış­tı. Er­kek­le­ri­miz öl­me­sin di­ye on­la­rın işi­ni dı­şar­da biz hal­le­di­yor­duk. Da­ha son­ra İs­tan­bu­l’­a git­me­ye ka­rar ver­dik. İs­tan­bu­l’­da do­ğu­yu ve ba­tı­yı sen­tez­le­me­ye ça­lış­tık.

UZUN SÜRE İŞ BULAMADIM

Açık öğ­re­tim­den üni­ver­si­te­yi bi­tir­dim ama sen üni­ver­si­te bi­le bi­tir­me­miş­sin de­yip kim­se ba­na iş ver­me­di. Son­ra bir şe­kil­de ban­ka­da ça­lış­tım an­cak me­mur ol­mak ba­na gö­re de­ğil de­yip gi­ri­şim­ci ol­ma­ya ka­rar ver­dim. Fa­kat bir za­man­lar aşi­ret kı­zı olan ben, eşim­le bir­lik­te ai­le­miz­den bir ku­ruş des­tek al­ma­dan bu şir­ke­ti kur­duk.” Bi­na ba­kım sek­tö­rün­de fa­ali­yet gös­ter­me­ye baş­la­yın­ca, te­miz­lik ele­man­la­rıy­la bir­lik­te her işi yap­tı­ğı­nı an­la­tan iş ka­dı­nı Ada­lı, o gün­ler­de tu­va­let bi­le te­miz­le­di­ği­ni di­le ge­ti­ri­yor.

ZAMANINDA TESLİMAT

Ada­lı, “İ­şi ilk kur­du­ğu­muz za­man­lar, söz ver­di­ğim iş­le­ri za­ma­nın­da tes­lim et­mek için te­miz­lik ele­man­la­rı sa­ha­da ne iş ya­pı­yor­sa ben­ de ay­nı­sı­nı yap­tım. Ge­ce 4’te ze­min te­miz­le­me­ye bi­le git­ti­m” di­yor.

3+1 EV ZOR GELDİ

Bü­yük bir av­lu­su olan taş ko­nak­ta do­ğup bü­yü­yen Ada­lı, bü­yük­şe­hir­de ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­yı şöy­le an­la­tı­yor: “İs­tan­bu­l’­a ge­lin­ce 3 ar­tı bir ev­de ya­şa­mak bi­ze çok zor gel­di. Üs­te­lik tüm mal var­lı­ğı­mız olan top­rak­la­rı iç sa­vaş
yü­zün­den ko­mik pa­ra­la­ra sat­tık.

Bu yüz­den ai­le­miz­den tek ku­ruş al­ma­dan bu şir­ke­ti kur­duk. Çok zor­lan­dık ama ba­şar­dık. Sa­ha­da her işe ha­kim ol­duk­tan son­ra ger­çek ma­na­da pat­ron ol­du­ğu­mu his­set­tim.”

KADIN YAPMAZ DEMEYİN

Mün­te­ha Ada­lı, genç­le­re şu­nu tav­si­ye edi­yor:  “Do­ğu­nun ver­di­ği ah­la­ki eği­tim­le, ba­tı­nın im­kan­la­rı­nı bir­leş­ti­rin. As­la ka­dın ya­pa­maz de­me­yin. Özel­lik­le ka­dın­lar bir iş kur­duk­tan son­ra, eşi­me ih­ti­ya­cım yok de­me­me­li. Ai­le her şe­yin ba­şın­da ge­lir. Ka­dın güç­lü de ol­sa ya­nın­da il­la­ki güç­lü bir er­kek is­ter.”

Sümeyra Kırca/Bugün