Yılın son alışveriş döneminde satış artışı beklentisi yüzde 25'e varıyor
Geride kalan yıla veda, gelecek yeni yılı çeşitli dilek ve temenniler ile karşılama anlamına gelen yılbaşı, yılın son alışveriş dönemi olarak da dikkat çekiyor. Perakende sektörü yılbaşı döneminde toplam adet satışlarında yüzde 25 artış bekliyor. E-ticarette ise beklentiler daha da artarak yaklaşık 450 milyar liralık işlem hacmi oluşacağı tahmin ediliyor.
Yılbaşı, firmaların yılın son ayında cirolarına yansıyan ve stokları eritme şansı tanıyan bir alışveriş dönemi olarak dikkat çekiyor. Satış arıtışı sağlayan yılın bu son özel kampanya döneminde tüketiciler, kutlama hazırlıklarının yanı sıra birbirlerine verecekleri hediyeleri de seçiyorlar. Bununla birlikte eskiyen eşyaların değiştirilmesi, yeni yıla yeni eşyalarla girilmesi isteği da bu dönemde alışverişleri tetikliyor.
Özel günlerin tüketimi artıran etkisi ile yılbaşı dönemi firmalara yılın en iddialı kampanyasını hazırlama ve marka bilinirliğini pekiştirme şansı da veriyor.
Diğer yandan tüketiciler ise erteledikleri satın almalı yılbaşı döneminde gerçekleştirme eğilimine girebiliyor. Bunda yeni yıl ile uygulamaya girecek ve girdi maliyetlerini arıtacak unsurların ocak ayından itibaren fiyatlara yansıması endişesi de yer alıyor.
Bu nedenle yılbaşı temalı ürünlerin yanı sıra beyaz eşya, mobilya ve otomotiv gibi doğrudan yılbaşı ile ilgili olmayan sektörlerde de satış artışları gözlemlenebiliyor. Yılbaşında giyim, gıda ve süpermarket, spor ürünleri, otomotiv ürünleri ile yapay çam ağacı, kostümler, şapkalar ve ev, ağaç süslemede kullanılan aksesuarlara yoğun ilgi gösteriliyor. Ayrıca yılbaşı temalı kazak, pijama, battaniye, şapka ve kupa gibi ürünler de yoğun ilgi görüyor.
Yine yılbaşı denildiğinde akla gelen geleneksel kutu oyunları da rağbet görüyor. Bununla birlikte yılbaşı teması dahilinde olan ören yerler, kayak merkezleri ve turistik tesisler de kutlama ve konaklama organizasyonları ile ilgi çekiyor.
HEDİYELİK EŞYA ÜRÜN GAMINA TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DE EKLENDİ
Hediyelik ürünlerin yılbaşı dönemindeki alışverişlerde öne çıktığını belirten Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, teknoloji ürünlerinin de artık hediyelik ürünler arasında yer aldığını söyledi. Bunun yanı sıra deneyim ürünlerinin de hediyelik ürünler arasında yer almaya başladığını kaydeden Sinan Öncel, “Sadece ürün değil hizmet ürünleri de artık hediye ürün olarak kabul ediliyor. Otel konaklaması, bilet, yurt dışı bileti gibi” dedi. Çikolata, çiçek, yılbaşı paketleri, yılbaşı hediyeleri ekonomiye çok büyük canlılık getireceğinin vurgulayan Sinan Öncel, perakendenin en önemli döneminin yılbaşı olduğunu söyledi.
2024’ün kasım ve aralık ayları için perakende sektörünün en önemli iki ayı olduğu değerlendirmesini paylaşan BMD Başkanı Öncel, “Kasım iyi geçti diyebiliriz. Aralıkta da iyi geçeceğini tahmin ediyoruz. Bizim için adetsel satışlar önemli. Toplam adet satışlarında bu dönemde yüzde 20-25 gibi artış olmasını öngörüyoruz. Bununla beraber pek çok kişinin ötelenmiş taleplerini yeni yılda işçilik maliyetlerindeki artışlarla birlikte zam gelir korkusuyla öne çekeceğini düşünüyorum. Tüketiciler alışverişlerini öne çekip, aralıkta ihtiyacı olan ürünleri alacaktır” şeklinde konuştu.
"YILBAŞI ALIŞVERİŞİN DİNAMOSUNU OLUŞTURACAK"
Türkiye’de 2023 yılında e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon liraya ulaştığını belirten Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, işlem sayısının ise yüzde 22,25 artarak 5,87 milyar adet olduğunu anımsattı. Hakan Çevikoğlu, “Ticaret Bakanlığının 2024 yılı öngörüsüne göre ise bu yıl e-ticaret hacmi 3,4 trilyon lira, işlem sayısı ise 6,67 milyar adede ulaşacak” şeklindeki öngörüyü paylaştı. ETİD olarak e-ticaret hacminin beklentilere yakın bir seviyede gerçekleşmesini öngördüklerini söyleyen Çevikoğlu, “Aralık 2023’e kıyasla yaklaşık 2 katı bir büyüme ile Aralık 2024’ün yaklaşık 450 milyar liralık işlem hacmiyle kapanacağını değerlendirmekteyiz. Özellikle yaklaşan yılbaşı süreci alışveriş döneminin dinamosunu oluşturacak” diye konuştu.
patronlardunyasi.com