Finans


Türkiye, bankacılık sektöründe tarihi bir kâr skandalına sahne oluyor. BDDK, Ziraat Bankası"nın 2005 yılı kârının gerçek olmadığını belirledi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, geçtiğimiz şubat ayında düzenlediği büyük bir basın toplantısıyla 2005 yılı net kârını 1.8 milyar YTL olarak açıklamış ve bu rakamın bir “rekor” olduğunu duyurmuştu. Ziraat yönetimi, bu kârını sermayeye eklemek için geçen ay BDDK"ya başvurdu. Bilançoyu inceleyen BDDK murakıpları ciddi teknik hatalara rastladı. Sonuçta, Ziraat"in bilançosunda açıklanan kârın 500 milyon YTL"sinin fiktif, yani gerçek dışı olduğu BDDK yönetimine rapor edildi.

KURALLARA UYGUN DEĞİL Murakıpların raporunu değerlendirmeye alan BDDK yönetimi, açıklanan kârın önemli bir bölümünü sermayeye eklemek isteyen Ziraat Bankası"na gerçeği resmi bir yazıyla geçtiğimiz hafta açıkladı. BDDK yönetimi Ziraat"e “Bankacılık Kanunu"nun 17. maddesinde ifade edilen "sermaye artırımlarının, her türlü muvazaadan âri olarak" yapılması gerektiği kuralına uymuyor. Dolayısıyla bu bilançoyla kârdan sermaye artışına gidemezsiniz” uyarısını iletti. Edinilen bilgilere göre, Ziraat Bankası"nın 500 milyon YTL"nin biraz üzerinde olduğu öğrenilen fiktif kârı Emlak Bankası"ndan kaynaklanan görev zararı ile konut kredilerinden kaynaklandı.

BABACAN GEÇ ONAYLADI Konuya ilişkin bilgi veren kaynaklar, Ziraat Bankası"nın fiktif kârının bir bölümünün de Devlet Bakanı Ali Babacan"a bazı belgelerin geç onaylatılmasından kaynaklandığını bildirdiler. Ziraat Bankası"nın bilançosuna giren bazı değerlere ilişkin belgelerin 31.12.2005 tarihinden önce imzalatılması gerektiği halde, Babacan"a 2006"da onaylatıldığı, dolayısıyla bu onaylardan kaynaklanan kârın 2006 faaliyet yılı yerine 2005 bilançosuna eklendiği öğrenildi. Yetkililerin verdiği bilgilere göre, 2005 yılı kârını rekorolarak açıklayan Ziraat Bankası"nın gerçek durumun anlaşılmasından sonra hatasını düzeltmesi ve gerçek kârını kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

 Erdoğan Süzer/*Bugün