Ekonomi


Rekabet Kurulu’nun YKM’nin çoğunluk hisselerinin Boyner Büyük Mağazacılık ve Citi Group ortaklığına devrine onay vermeyerek, nihai inceleme kararı vermesinin ardından Tan Ailesi adına açıklama yapan Saruhan Tan, kararı ‘sektör ve rekabetin korunması adına önemli bir adım olarak’ karşıladıklarını söyledi.

Saruhan Tan, “Biz bu operasyonda, başından bu yana rekabet ortamını zedeleyici unsurlar görüyoruz ve bunları cesaretle dile getiriyoruz. Rekabet Kurulu’nun açıkladığı ‘nihai inceleme’ kararı bu açıdan son derece önemlidir. Bir anlamda bizim endişelerimizin boş olmadığının işareti olarak değerlendiriyoruz. Biz bu markanın yüzde 50’sine sahip, kendi hisselerini satmayan ortak olarak bu satışın gerçekleşmesi durumunda bölümlü mağazacılık sektöründe tekel ve hakim durum doğmasından ciddi endişe ediyoruz: Hem sektör hem de rekabetin geleceği açısından bu birleşmeyi sakıncalı buluyoruz” dedi.
 
Saruhan Tan: “YKM ve Boyner bölümlü mağazacılıkta yüzde 99 pay sahibi, hakim durum oluşur”

Rekabet Kurumu’nun bu kararıyla incelemeyi derinleştirdiğini belirten Saruhan Tan, “YKM ve Boyner, orta gelir grubuna hitap eden bölümlü mağazacılık sektörünün yüzde 99’una sahip. Ayrıca, her iki marka da yaygın olarak AVM’lerde mağazalar açıyor. Gelecek beş yılda 200 AVM’nin açılacağı Türkiye’de, YKM satışına izin verilirse Boyner, her segmentteki rakiplerini engelleyebilecek güce sahip olacak.  Satış gerçekleşirse AVM’lere girişler neredeyse Boyner’in iznine tabi hale gelecek. Bu da gerçek bir hakim durum yaratacaktır. Bunun hem iş ortaklarına, hem tüketiciye olumsuz yansımaması düşünülemez” dedi.
 
Harun Tan: “Mücadelemizde ısrarlıyız, inandığımız yolda yılmadan ilerliyoruz”

Harun Tan ise şu açıklamayı yaptı: “Başından bu yana haklı olduğuna inandığımız bu mücadeleyi korkusuzca, yılmadan sürdürüyoruz. Boyner’in söylemlerine en iyi yanıtı hukuk veriyor. Son olarak basına yaptığımız açıklamaları durdurmak amacıyla ihtiyati tedbir talebinde bulundu ancak mahkeme bu başvuru talebini reddetti. Yaptığı ilk basın toplantısında Rekabet Kurulu’nu yok sayarak devir işlemlerini yılın ilk yarısından önce bitireceğini belirten Boyner’in şimdi bu kararı memnuniyetle karşıladığını açıklamasını hayretle tüm kamuoyu gibi ben de izliyorum.”

Rekabet Hukukçusu Prof. Dr. İ. Yılmaz Aslan: “Birleşme işlemine, rekabeti olumsuz etkileyecek şüpheler bulunması nedeniyle izin verilmedi”

Rekabet hukuku açısından pazarın olumsuz yönde etkileneceğine dair şüpheler içeren işlemi Rekabet Kurulu’nun onay vermeyerek nihai incelemeye aldığını söyleyen Rekabet Hukukçusu Prof. Dr. Yılmaz Aslan: “Rekabet Kurulu, Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.’nin (Boyner) Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Maddeleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama A.Ş.'nin (YKM) çoğunluk hisselerini devralarak yönetimini ele geçirmesi işlemine, söz konusu işlemin rekabeti olumsuz yönde etkileyeceği şüpheleri bulunması nedeniyle izin vermedi. İşlemin nihai incelemeye alınması ile Rekabet Kurulu’nun söz konusu işlem hakkında bazı itirazları ve şüphelerinin bulunduğu anlaşılmaktadır” dedi. Prof. Aslan, mevcut şekliyle işleme izin verilmediğini; nihai inceleme sonucunda ise söz konusu şüphelerin varlığının sabit bulunması ve tarafların itirazları telafi etmemesi halinde işleme izin verilemeyeceğini ifade etti. Aslan şöyle devam etti: “Uzun bir nihai inceleme sonucu karar verilecek. İşlem, inceleme sonuçlanıncaya kadar askıda kalacak ve uygulamaya sokulamayacaktır.”

Tan Ailesi konuyu yargıya taşıdı

Boyner Büyük Mağazacılık ve Citi Group ortaklığının YKM’nin Tan Ailesi dışındaki iki ortağının çoğunluk hisselerini ve marka payını satın aldığını açıklamasının ardından, Tan Ailesi’nin yüzde 50’sine sahip olduğu YKM markalarının devriyle ilgili itirazı yargıya intikal etmişti. Tan Ailesi’nin marka paylarının devri ile ilgili başvurusunun gerekçesinde “Tan Ailesi olarak YKM markalarının yüzde 50’sine sahibiz. Bizim onayımız olmadan ne Boyner Büyük Mağazacılık’ın ne de başka bir kuruluşun, YKM markalarını devralması ya da bu markaların devredilmesi söz konusu değildir. YKM markalarının devrinin hükümsüzlüğü gerekçesiyle, hakkımızı yargı nezdinde aramak üzere başvurumuzu yaptık” ifadesi yer almıştı. 
 
Tan Ailesi’nin ikinci davası ise ön alım hakkının ihlali ile ilgili oldu. Tan Ailesi, diğer iki ortak ile Boyner Büyük Mağazacılık-Citi Group ortaklığı arasında hisse devri sürecinde şirket ana sözleşmesinde bulunan ön alım hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvurduğu hisse ön alım davasını, İstanbul 39. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 2012/96 esas numarası ile açmıştı.
 
Son olarak ise Boyner, şirketin kurucu hissedarı Tan Ailesi’nin satış sürecine ilişkin basına yaptığı açıklamaları durdurmak amacıyla ihtiyati tedbir talebinde bulunmuş ancak başvuruyu inceleyen İstanbul Asliye 6. Hukuk Mahkemesi Boyner’in ihtiyati tedbir talebini reddetmişti.