Eyüp SERBEST
AB Deniz Kuvvetleri, Birleşmiş Milletler’in Libya’ya silah kısıtlamasının ardından yasadışı silah sevkini önlemek için 31 Mart 2020’de IRINI Operasyonu’nu (EUNAVFOR MED IRINI) başlattı. Harekatın merkezi İtalya’nın başkenti Roma olarak belirlendi. Harekat merkezinin Komutanı İtalyan, yardımcısı Fransız, denizdeki unsurların komutanı ise Yunanlı oldu. Yunan, İtalyan ve Alman fırkateynleri Akdeniz’deki gemileri durdurmaya ve arama yapmaya başladı.
YUNANLI EMİR VERDİ, ALMAN FIRKATEYNİ DURDURDU
Operasyona takılan ilk Türk gemisi Türkiye’den Libya’ya un, yağ, bisküvi, et, kozmetik, sağlık ve tüketim ile inşaat malzemeleri taşıyan ROSELINA A adlı konteyner gemisi oldu. ROSELINA A. 22 Kasım 2020 günü, saat 12.30’da, Yunanlı bir komutan tarafından yönetilen harekat kapsamında Alman Hamburg fırkateyni tarafından durduruldu.
GEMİYE ZORLA GİRDİLER
IRINI Harekat Merkezi gemide arama yapmak için Türk makamlarından izin istedi. Ancak Türkiye’den arama için izin çıkmadı ve bu karar saat 17.44’te IRINI Harekat Merkezi’ne bildirildi. Buna rağmen Alman fırkateyninden helikopterle havalanan silahlı bir tim gemiye indi. Mürettebatı bir odaya toplayan Alman askerleri detaylı arama yaptı. Gemide belirtilen yük dışında herhangi başka bir şey bulamayan askerler ertesi gün saat 09.30’da gemiden ayrıldı.
GÖRÜNTÜLÜ İSPAT YOKSA İZİN VERMEYECEĞİZ
Türkiye yaşanan bu rezalete çok sert tepki gösterdi ve o günden sonra görüntülü ispat olmadığı sürece Türk gemilerinde herhangi bir aramaya izin vermeyeceğini açıkladı. AB Deniz Gücü, IRINI Operasyonu kapsamında 2020’de 3 kez, 2021’de altı kez, 2022 ve 2023’te 2 kez daha Türk gemilerinde arama yapmak istediyse de izin alamadı.
BİR KEZ DAHA ARAMA İZNİ İSTEDİLER
IRINI Harekat Merkezi önceki gün bu kez MATILDE A isimli gemisinde arama yapmak için izin istedi. Türkiye Cumhuriyeti, arama izni verilmediğini kesin bir dille iletti. MATİLDE A. rotasında devam etti.
patronlardunyasi.com