Ekonomi


Başkan Fatih Karahan'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

"DEZENFLASYON SÜRECİMİZ DEVAM EDİYOR"

"Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini değerlendiriyoruz. Bu yavaşlamanın da etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor."

"SIKI DURUŞUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ"

"Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz."

"Küresel talep görünümü emtia fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları faiz indirim süreçlerine başladı."

"ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞE İLİŞKİN VERİLER YURT İÇİ TALEPTE ILIMLI SEYRİN DEVAM ETTİĞİNİ GÖSTERİYOR"

"Üçüncü çeyreğe ilişkin veriler yurt içi talepte ılımlı seyrin devam ettiğini gösterdi. Üçüncü çeyrekteki arz göstergeleri iç taleple uyumlu seyretti."

"Üçüncü çeyrekte çıktı açığı geriledi. Çıktı açığının üçüncü çeyrekteki gerilemesini yılın son çeyreğinde de sürdürdüğünü değerlendiriyoruz. Talep koşullarındaki gerilemeyle fiyat artışının genele yayılımı zayıflıyor. Çıktı açığı dezenflayonun önemli bir bileşeni olacak."

"Üçüncü çeyrekte birikimli cari açığın azalacağını öngörüyoruz. Cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz."

"HİZMET ENFLASYONUNDAKİ İYİLEŞME ÖNGÖRÜLERİMİZDEN DAHA YAVAŞ"

"Enflasyonun ana eğilimini yakından takip ediyoruz. Ekim ayında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğünü görüyoruz. Hizmet enflasyonundaki iyileşme öngörülerimizden daha yavaş."

"Üçüncü çeyrekte hizmet enflasyonunda okula dönüş etkili oldu. Okula dönüşün tamamlanmasıyla göreli fiyat uyarlaması büyük ölçüde tamamlandı."

"KİRA DIŞINDAKİ HİZMETLERDE FİYAT ARTIŞI KADEMELİ OLARAK GÜÇ KAYBEDİYOR"

"Hizmet enflasyonuna kira ve kira dışı olarak bakılmasının sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Kira enflasyonundaki atalet öngörülerimizden yüksek olduğunu değerlendiriyoruz."

"Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybediyor. Kiraya ilişkin öncü göstergeler ise, son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ediyor."

"Sanayi tarafında firmaların fiyatlama davranışlarında net bir iyileşme görüyoruz. Genel itibariyle temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ediyor."

"BEKLENTİLERDEKİ İYİLEŞMENİN HIZI HENÜZ ARZU ETTİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİL"

"Çıktı açığının ile yayılım endeksi arasında pozitif ilişki söz konusu. Beklentilerdeki iyileşmenin hızı henüz arzu ettiğimiz seviyelerde değil. Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız."

"Sıkı parasal duruşu makroihtiyati adımlarla destekliyoruz. Parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz. Kredilerde dalgalanmanın önüne geçtik. Dönemsel olarak ortaya çıkan likidite fazlasını sterilize ediyoruz. Likidite koşullarını, muhtemel gelişmeleri göz önünde bulundurarak yakından izliyoruz. Araç setimizi etkili bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz."

"Enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyle uzun vadeli TL finansman maliyetleri azaldı. Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçevemiz, mevduat faizlerinin, Türk lirasına geçişi sürdürecek ve tasarrufları artıracak seviyelerde kalmasını sağlayacak."

"TÜRK LİRASI VARLIKLARA OLAN İLGİ VE GÜVENİN ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ"

"Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıkı parasal duruşumuz ve KKM bakiyesinin azaltılmasına yönelik uygulamaların etkisiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin ve güvenin arttığını görüyoruz."

"KKM payı yüzde 8'in altına indi. Mevcut bakiye 37 milyar dolara geriledi. KKM bakiyesinin azalması parasal aktarım mekanizmasını güçlendiriyor ve TCMB bilançosu üzerindeki riskleri azaltıyor."

"Türkiye üzerine yönelik sermaye akışları ılımlı seyrediyor. Sıkı para politikası duruşumuzla birlikte yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına olan güveninin artması rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor."

"Risk primi ılımlı seyrini sürdürdü. 2024 ham petrol varsayımlarımızı aşağı çektik."

ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELTİLDİ

"TCMB'nin 2024 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 35,5'ten yüzde 41,8'e çıkardık. Tahmin aralığı da yüzde 34-42 bandından yüzde 42-46 bandına çıkarıldı."

"TCMB 2024 yıl sonu enflasyonunu yüzde 38'den yüzde 44'e çıkardı. 2025 tahmini de yüzde 14'ten yüzde 21'e çıkardı. Enflasyonun 2026'da yüzde 12'ye gerileyeceğini öngörüyoruz."

 Ayrıntılar geliyor...

patronlardunyasi.com