Teknoloji


Hayatımızda adını çok fazla duymadığımız, belki de duymaya ihtiyaç hissetmediğimiz transformatörler aslında enerjinin aktarımı kısmında oldukça önemli bir paya sahip. Transformatörler, elektriğin voltajını değiştirerek santrallerden son kullanıcılara enerji akışını verimli hale getirmek için hayati önemdedirler. 400-500 ton aralığındaki bu cihazlar, bir ev büyüklüğünde de olabilir. 

TRANSFORMATÖR ÜRETİMİ İÇİN ZOR GÜNLER KAPIDA

Yapımı büyük emek isteyen ve yıllar süren özel sargı makineleri gerektiren bu cihazların tedarikini zor günler kapıda. Yüksek gerilim ekipmanları, transformatörler ve yenilenebilir enerji hizmetleri veren teknoloji şirketi Hitachi Energy’nin CEO’su Andreas Schierenbeck, tedarikle ilgili değerlendirmeler yaptı. 


Financial Times’a yer alan makalede Schierenbeck, şebekelerin yükseltilmesi için transformatör üreticilerinin üretimi yeterince hızlı artırmakta zorlanacağını, yapay zekâ için kullanılan veri merkezlerinin artan ihtiyaçlarının tedariki zorladığını söyledi.
“Kapasiteyi artırmak kesinlikle bir sorun. Bu kolay değil ve muhtemelen yeterince hızlı artmayacak” diye konuşan Schierenbeck, hizmet projelerinin erteleneceğini ve mevcut altyapının ömrünün uzatılmak zorunda kalacağını belirtti. Schierenbeck, “Herkes bu talebin altında ezilmiş durumda” ifadelerini kullandı.

ABD POWER GRIDS'İ ALDI, BÜYÜMESİNİ HIZLANDIRDI

2020 yılında 11 milyar dolara ABB Power Grids’i satın almasıyla büyümesini hızlandıran Hitachi Energy, Japon grubun önemli bir büyüme motoru haline geldi. Birimin, gelirini her yıl 1-2 milyar dolar artırarak 2030’da 30 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediği bildiriliyor. Hitachi'nin şu andaki geliri ise 13 milyar dolar seviyesinde.

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 2030'A KADAR 67 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR

Yıllarca transformatörler 6 ile 8 ay içinde kolaylıkla temin edilebiliyordu. Ancak, 48 milyar dolarlık piyasada ani bir talep patlaması yaşandı. Pazar büyüklüğünün 2030’da 67 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Hitachi Energy’nin CEO’su Schierenbeck, bu temel elektrik altyapı ekipmanını satın almak isteyen enerji hizmet sağlayıcılarının, önceden rezervasyon yapmamışlarsa, 3 ile 4 yıl beklemek zorunda kalacaklarını söyledi. 

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN DAĞINIK VE UZAKTA KONUMLANMASI SORUNU

Tedarik zincirindeki darboğaz, elektrik üretiminde artan büyüme ve yaşlanan altyapıyla mücadele eden enerji sistemleri için başka bir baskı noktası oluşturuyor. Özellikle, bazı pazarlarda elektrik karışımındaki yenilenebilir enerjinin payının genişlemesi, bu enerjilerin genellikle kullanıcıdan uzakta konumlanması ve geleneksel elektrik santrallerinden daha dağınık kaynaklardan güç üretmesi nedeniyle daha fazla iletim ekipmanı gerektiriyor.
Bu durum, şebekeyi yenilemek için acil bir ihtiyaç yarattı; yeni projelerin ağa bağlanması için uzun bekleme listelerini yönetmek amacıyla büyük bir güç sistemi revizyonu gerektiren dekarbonizasyon çalışmalarını yürütmekte zorlanan düzenleyiciler üzerinde baskı yaratıyor.

'ENDÜSTRİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR BASKI ALTINDA'

Konuyla ilgili görüşlerine yer verilen Rystad Energy'nin kıdemli analisti Edvard Christoffersen, “Transformatör endüstrisi benzeri görülmemiş bir baskı altında” ifadelerini kullandı. Edvard Christoffersen, fiyatların 2019’dan bu yana yüzde 40 oranında arttığını ve tedarik sıkıntısının en az 2026’nın sonuna kadar süreceğini öngörüyor. Christoffersen, “Güç transformatörleri şu anda kritik elektrik şebekesi ekipmanları arasında en ciddi şekilde yetersiz kalan parça” dedi. 
ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı, bu yıl dağıtım transformatörlerinde “talep ve arz arasında benzeri görülmemiş bir dengesizlik” olduğu konusunda uyarıda bulunurken, ABD Başkanı’nın Ulusal Altyapı Danışma Konseyi başka bir raporda bu sıkıntıyı “kritik” olarak nitelendirdi.

HITACHI, 6 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPIYOR

Hitachi Energy, üretim kapasitesini artırmak ve şebeke için diğer önemli hizmetleri güçlendirmek üzere önümüzdeki üç yıl içinde 6 milyar dolar yatırım yapıyor ve 15 bin yeni personel işe alacak. Tüm yeni üretim ise halihazırda müşterilere tahsis edilmiş durumda.

patronlardunyasi.com