Orman Bakanı Osman Pepe'nin "Tapularının iptal edilmesi için dava açılacak" dediği Acarkent'te yasal sınır yüzde 6 olmasına karşın, yapılaşmanın yüzde 99'a varmasına baştan göz yumulduğu ortaya çıktı. Son denetim raporunda, Orman Müdürlüğü'nün 1993'ten beri beş kez müfettiş raporuyla Beykoz Belediyesi'ni uyardığı ancak yapılaşmanın sürdüğü de saptandı.
Halen 1492 villa bulunan Acarkent'e kesin izin verilirken Büyükşehir Belediyesi'nin, sosyal tesisleri yüzde 6'lık yapılaşma oranının dışında bırakmasının ise yasaya aykırı bir işlem olduğu ortaya çıktı.
Radikal, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ve Beykoz Belediyesi'ne Acarkent'i sordu. İşte manzara: Usulsüzlük eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan döneminde projeye 'Yapılaşma hesabı yapılırken, sosyal ticari tesisler hariç bırakılır' şerhiyle başladı. Yasaya aykırılık orman müfettişlerince tespit edildi, belediye uyarıldı. Ama proje üç kez daha ruhsat alarak yetkililerin 'bakışları' arasında devam etti.
Saip Molla Ormanı'nda yapılaşma ne zaman başladı?
Yasaya yeni hüküm: 5 Haziran 1986'da Orman Kanunu'na 'özel ormanlarda yatay alanın yüzde 6'sını geçmemek kaydıyla inşaat yapılabilir' hükmü eklendi.
İlk onayı Orman Müdürlüğü verdi: 30 Mart 1987'de Orman Genel Müdürlüğü inşaat için gerekli 'ön izni' verdi.
Belediye onayladı: Acarlar 1/1000 ölçekli yerleşim planı ve mimari avan projeleri dönemin Büyükşehir Belediyesi'ne (Bedrettin Dalan dönemi) sundu. 24 Kasım 1987'de belediye plan ve projeleri onayladı.
Kesin izin Orman'dan: Projelerin sunulduğu Orman Genel Müdürlüğü (dönemin Orman Bakanı Hüsnü Doğan'dı) 22 Aralık 1987'de 1452 villa ve diğer sosyal tesisler için 'kesin izin' verdi.
Ruhsatlar ilçe belediyesinden: Beykoz Belediyesi onaylanan 1/1000 ölçekli vaziyet planı ve mimari avan projelere göre 1452 villa ve vaziyet planında yer alan sosyal ve ticari tesisler için yapı ruhsatlarını 21 Nisan 1988'de verdi.
Bu aşamada usulsüz bir işlem yapıldı mı?
Orman Müdürlüğü'nün aktardığı bilgiye göre, 'kesin izin' verildikten sonra dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı (Dalan) vaziyet planına 'sosyal ve ticari tesislerin yüzde 6'nın dışında bırakıldığı' yönünde plan notu düştü. Orman Müdürlüğü'ne göre bu not İmar Kanunu'na da, Orman Kanunu'na da aykırı. Villaların taban alanı değil tüm yapılaşma yüzde 6 içinde olmalıydı. Ormancılar hesabı, tahrip edilen ormana göre yapıyor.
Usulsüz plan notu dışında sorun var mı?
Orman Müdürlüğü'ne göre, Acarkent'te yapılaşma için yüzde 6 hesabı yapılırken evlerin bahçeleri ve yollar da bu yapılaşma alanına dahil edilmeliydi. Buna karşın dönemin ilçe belediyesi (belediye başkanı ANAP'lı Ali Zengin) ruhsatı onayladı.
İnşaat orman müfettişleri tarafından denetlendi mi?
Denetledi. Orman Müdürlüğü, 19 Temmuz 1993 (Beykoz Belediye Başkanı SHP'li Şevket Arıkan'dı), 18 Ağustos 1993 (Arıkan dönemi), 24 Ocak 1997 (Belediye Başkanı FP'li Yücel Çelikbilek), 27 Haziran 2002 (Belediye Başkanı DSP'li Alaaddin Köseler) ve 20 Eylül 2006 (Belediye Başkanı AKP'li Muharrem Ergül) tarihlerinde olmak üzere beş kez inşaatı denetledi. Orman Müdürlüğü, yapılaşma oranlarını ve usulsüzlükleri her seferinde Beykoz Belediyesi'ne bildirdi.
İnşaat sürerken Beykoz İlçe Belediyesi bir işlem yaptı mı?
Beykoz Belediyesi'nin verdiği bilgiye göre Acarkent inşaatının ruhsatı 21 Nisan 1993 (Arıkan dönemi), 3 Nisan 1998 (Ali Zengin dönemi) ve 31 Mart 2003 (Alaaddin Köseler dönemi) tarihlerinde yenilendi. Orman Müdürlüğü'nün uyarılarına rağmen her seferinde projenin üstüne belediyenin mührü basılarak onay verildi.
Peki inşaatın yasal dayanağı olabilir mi?
Beykoz Belediyesi'nin verdiği bilgiye göre, 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 15 Kasım 1995'te 7755 sayılı kararıyla Beykoz'u 'doğal sit' alanı ilan etti.
Ancak kurulun 6 Haziran 1996 gün ve 8287 sayılı kararında ise 'doğal sit kararından yani 15 Kasım 1995'ten önce ruhsatı alınmış inşaatların ruhsat eki onaylı projeye göre tamamlanabileceğine, tevhit ve ifraz (birleştirme ve ayırma) işlemlerinin yapılabileceğine, ruhsat sürelerinin imar mevzuatına uygun olarak ilgili belediye tarafından uzatılabileceğine ve onaylı ruhsata göre tamamlanmış yapılara iskân ruhsatı verilebileceğine' hükmetti. 1995 yılından sonraki işlemler buna göre yapıldı.
Acarkent'te son denetim ne zaman gerçekleştirildi?
Bölgede en son denetim 20 Eylül 2006 tarihinde yapıldı ve yapılaşma oranı yüzde 99 olarak saptandı. Bu tespitin ardından Acarkent'te konutlar için tapu iptal davası girişimi başladı.
Radikal