Ekonomi


Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının uzun zamandır gündeminde bulunan ve özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilmesi için düşünülen ‘süper izin’ düzenlemesi önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacak.

AK Parti grup yönetimi bu çerçevede ilgili bakanlıkların temsilcilerinin de katıldığı toplantıda enerji yatırımlarının izin süreçlerinin kısaltılmasını içeren kanun teklifini görüştü.

Teklife göre hâlen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel idareler arasında dağılan onay süreçleri artık EPDK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde birleştirilecek. Teklif ile enerji yatırımlarında 48 ay olan ön lisans başvuru süresinin 15 ile 18, ÇED sürecinin ise 3 ila 6 aya, düşürülmesi planlanıyor. Teklif kapsamında ayrıca imar ve ruhsat süreçlerinin de üç ayda tamamlanması ve enerji yatırımlarında acele kamulaştırma uygulamasının devreye alınması hedefleniyor. RES ve GES projelerinin orman ve tarım arazileri üzerinde kurulması durumunda tek bir merkezî izin mekanizması uygulanacak. Süper izin uygulaması hayata geçtiğinde, uzun bekleme süreleri sebebiyle artan yatırım maliyetleri azalacak. Bu uygulama özellikle yenilenebilir enerji ve enerji depolama gibi stratejik öneme sahip projelerin daha hızlı şekilde hayata geçirilmesini de sağlayacak.

HEDEF 120 BİN MW

Türkiye’de güneş (GES) ve rüzgâr (RES) enerjisi projelerinin hayata geçirilmesi karmaşık izin süreçleri sebebiyle uzun zaman alıyor. Ön lisans alma, ÇED süreci, kamulaştırma, şebeke bağlantısı ve inşaat ruhsatı gibi aşamalar, yatırımcıları zorluyor. ‘Süper izin’ mekanizmasının devreye girmesi ile birlikte Türkiye’nin 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini artırma hedeflerine ulaşması da hızlanacak. 2035 yılına kadar GES ve RES yatırımlarıyla Türkiye’deki toplam kurulu kapasitenin 120 bin MW’a çıkmasına imkân sağlanacak.

TRAFİKTEKİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SAYISI BİR YILDA İKİ KATINA ÇIKTI

Sanayiden hizmet sektörüne kadar birçok alanda hızlanan “yeşil dönüşüm” Türkiye’deki yatırımlara ve otomobil tercihlerine de yansıdı. 2015’te yalnızca 565 olan trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı 2025’te 200 bini aştı. Trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı, 2024 sonu itibarıyla 183 bin 776 olurken, Mart 2025 itibarıyla 218 bin 238’e ulaştı. Söz konusu otomobil sayısı, geçen yıl marta göre ise yaklaşık yüzde 120 artmış oldu. Geçen ay sonu itibarıyla elektrikli araçlar, trafiğe kaydı yapılan dizel (yüzde7,6) ve LPG (yüzde 0,9) yakıtlı otomobilleri geride bıraktı. Martta, 12 bin 221 elektrikli, 7 bin 192 dizel ve 893 LPG yakıtlı otomobil trafiğe kaydedildi.

patronlardunyasi.com