Patronlar


Koç Holding Finansman Grubu Başkanı ve Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Rüşdü Saraçoğlu, topluluk yayın organı Bizden Haberler Dergisi'nin Aralık sayısında yer alan röportajında, Yapı Kredi Bankası ile Koçbank birleşmesinde birtakım hukuki süreçlerin olduğunu belirterek, halka açık 2 genel kurul yapılacağını bildirdi.

Her biri için 30'ar gün bekleneceğini ifade eden Saraçoğlu, ”Koçbank ile Yapı Kredi Bankası'nın birleşmesi gerçekçi olarak hesaplarsak en erken 1 Haziran'da tamamlanabilir gibi geliyor” dedi.
Saraçoğlu, kesin bir karar olmamakla birlikte şu andaki yönetimin ve hissedarların düşüncesinin, 2 bankanın birleşmesinin ardından Yapı Kredi Bankası'nın isminin korunması yönünde olduğunu kaydetti.
Yapı Kredi Bankası'nın, birleşmeden sonra özel sermayeli üçüncü büyük banka olacağının altını çizen Saraçoğlu, şöyle devam etti:

“İki grup birlikte hesaplandığında, tahminen 622 şubeli bir büyüklük ortaya çıkacak. Aktif büyüklük olarak bankacılık hizmeti veren üçüncü büyük özel sermayeli kuruluş olacak. Tabi, bu kuruluşları konuşurken yalnızca bankayı düşünmemek gerekiyor. Her iki grup bünyesinde de hem leasing var, hem factoring, hem aracı kurum, hem de
portföy yönetimi var. Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman çok büyük bir grup ortaya çıkıyor. Hepsini birleştirmeyi düşünüyoruz. Bunların tek tek isimlerinin ne olacağı konusunda kesin bir karar verilmiş değil. Ama Yapı Kredi Bankası çok iyi bir marka, ancak örneğin Koçlease de çok önemli bir marka.”

Saraçoğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Bankalar Yasası'nda, banka çalışan munzam sandıkları konusundaki maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunun hatırlatılması üzerine, bu maddenin iptalinin Yapı Kredi Bankası'nın entegrasyon sürecinde bir sorun yaratmayacağını kaydetti.

Saraçoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Ancak herkesin şunu bilmesi gerekiyor; bu konu Türk bankacılık sektöründe çok ciddi bir sorun. Sayın Cumhurbaşkanımız çok olumlu bir açıyla olaya bakmaya çalışıyor. Müktesep hakların korunmasına çalışıyor. Ancak müktesep hakkı veren bankaların, bunu yerine getirmek için hazırlıklı olup olmadıkları belli değil. Çünkü bu haklar için karşılık ayrılmamış. Şeffaf bir bilançolamada da, bu yasa yarın iptal edildiği takdirde bize getireceği ilave maliyet oldukça fazla. Sandığı olan bütün bankalara da aynı yük gelecektir. Ancak bu kez de, Sayın Cumhurbaşkanımızın iyi niyetle korumaya çalıştığı müktesep hakların hak sahipleri çok daha büyük bir mağduriyete uğrayacaklar.”

YAPI KREDİ'NİN BÜYÜME STRATEJİSİ

Saraçoğlu, Yapı Kredi Bankası'nın önümüzdeki süreçte büyüme stratejisine ilişkin olarak da, “Şu anda ciddi bir şekilde Yapı Kredi Bankası'nın 3 yıllık stratejik planı üzerinde çalışıyoruz. Bu plan çok önemli büyümeleri içeriyor. Biz bu hedefleri gerçekleştirdiğimiz  takdirde bir numara olur muyuz? Hayır. Sektörün en büyüklerini
yakalayıp geçmek kolay değil. Ama sektörde söz sahibi bir banka haline geleceğimiz de şüphesizdir” dedi.

Yapı Kredi'deki en büyük avantajlarının Koç Topluluğu'nun 2 yıl önce ortaya koyduğu vizyona çok yakın bir iş sahası olması olduğunu ifade eden Saraçoğlu, kendilerinin hep, tüketiciye en yakın topluluk olma stratejisi çerçevesinde plan yaptıklarını kaydetti.

Yapı Kredi'de de tüketiciye birinci derecede finansman sağlayan, tüketiciye hizmet veren şirketlerin finansman ihtiyaçlarını ön planda tutan bir model uygulamayı planladıklarını bildiren Saraçoğlu, bunun da Koç Holding'