Yapı ve Kredi Bankası, yılın ikinci yarısında ekonomik büyümede bir miktar yavaşlama olabileceğini ancak, ekonomide daralma beklenmediğini bildirdi. Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Kurumsal ve Ekonomik Araştırmalar Yönetimince hazırlanan 'Öncü Göstergeler Bülteni'ne göre, Haziran ayında piyasalardaki oynaklığın aşırı derece artmasının ardından, Merkez Bankasının gerek kısa vadeli faizleri yükselterek, gerekse fazla YTL likiditesini depo ihaleleri ile çekerek para politikasını sıkılaştırması, piyasaların sakinleşmesinde etkili oldu. Mayıs ayında finansal piyasalarda dalgalanmalar başladığı zaman gerek reel sektör oyuncularının, gerekse tüketicilerin bir süre bekleyerek bu dalgalanmaların kalıcı olup olmadığını anlamaya çalıştıkları, üretim ve tüketim kararlarında hemen bir değişikliğe gitmedikleri aktarıldı.
Bültende, 'Sanayi üretiminin Mayıs ayında bu denli yüksek artmasını ve tüketime ilişkin göstergelerin de gücünü korumasını, yukarıda bahsettiğimiz 'bekle ve gör' tutumuna bağlıyoruz. Ancak, finansal piyasalardaki çalkantıların Haziran ayında daha da güçlenmesinin, bu hareketliliğin geçici olmadığı beklentisini doğurduğunu ve bunun sonucunda tüketim ve üretimin olumsuz etkilenmiş olduğunu düşünüyoruz' görüşüne yer verildi.
Haziran ayı üretimine ilişkin öncü gösterge olabilecek verilerin üretimde kayda değer bir azalmaya işaret etmediği belirtilen bültende, 'Üretimde henüz bir yavaşlama olmamışsa bile, iç talepteki yavaşlamanın önümüzdeki aylarda üretimi de olumsuz etkilemesi kaçınılmaz görülmektedir' denildi.
Bültende, gerek otomotiv gerekse beyaz eşya sektörüne ilişkin verilerin oldukça güçlü bir üretim artışına işaret ettiği aktarılarak, Haziran ayında otomotiv sektöründeki toplam üretimin yüzde 13, otomobil üretiminin yüzde 23, beyaz eşya üretiminin ise yüzde 41 oranında arttığı anımsatıldı. Haziran ayında iç pazarda otomobil satışlarının önemli ölçüde yavaşladığı, beyaz eşya satışlarının nispeten güçlü göründüğü belirtilen bültende, şu görüşlere yer verildi:
'Bu dönemde otomobil satışları yüzde 19,4 gerilerken, beyaz eşya satışlarındaki düşüş yüzde 1 ile sınırlı kalmıştır. Beyaz eşya satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla bir miktar gerilemiş olsa da, seviye olarak tarihi en yüksek seviyelerden birinde bulunmaktadır. Bu da, beyaz eşyaya olan iç talebin, piyasalardaki olumsuz havaya ve tüketici bekleyişlerindeki kötüleşmeye rağmen gücünü koruduğunu göstermektedir.'
Otomotiv ve beyaz eşya sektörünün geçen ay, ihracatın önemli ölçüde artırabildiği ifade edilen bültende, 'YTL'nin değer kaybının ihracatçı sektörlerde yarattığı rekabet avantajı nedeniyle ihracattaki bu eğilimin önümüzdeki aylarda da süreceğini tahmin ediyoruz. Ancak, bu sektörlerdeki üretim artışının tüm sektörlerde üretimin arttığı şeklinde yorumlanmasının doğru olmayacağına dikkat çekmek istiyoruz' denildi.
'EKONOMİNİN DARALMASINI BEKLEMİYORUZ'
Her iki sektör de Türkiye'nin en güçlü ihracatçı sektörleri olarak üretimlerini artırabilseler de, ihracat yapmayan sektörlerin iç talepteki yavaşlamadan olumsuz etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu görüşünün dile getirildiği bültende, Haziran ayında sektörel veriler önemli bir üretim artışına işaret etse de, toplam sanayi üretimindeki artışta bir miktar yavaşlama olabileceği tahmini aktarıldı. Bültende, şunlar kaydedildi: 'Bunun yanı sıra, iç talepteki yavaşlamanın devam etmesi durumunda önümüzdeki aylarda üretimin daha da olumsuz etkilenmesi beklenebilir. Faizlerdeki yükseliş dikkate alınacak olursa, iç talebin önemli bir süre daha düşük kalma olasılığı ise çok yüksek görünmektedir. Burada dikkat çekmek istediğimiz bir nokta,