Teknoloji


Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre, son dönemin en çok konuşulan konularından biri yapay zekâ.

2024 ise yapay zekânın tam anlamıyla çıkış yaptığı yıl oldu. Her gün bir yenilik daha gündeme geliyor, yapay zekâ ile ilgili bizleri şaşırtıyor. Birkaç sene öncesine kadar genellikle şirketlerin dijital çözüm ve otomasyon gibi hizmetlerinde kullanılan yapay zekâ çözümleri, artık doğrudan insanlara ulaşabiliyor. Bunu da gerek akıllı telefonlarda gerekse bilgisayarlarda kullanılabilen yapay zekâ araçları, yani uygulamaları sağlıyor.

Geliştiricilerin merakı ve bilgisi arttıkça yapay zekâyla ilgili uygulamaların sayısı da hızla artıyor. Öyle ki, 2023 sonu ve 2024 başından itibaren uygulama geliştiriciler tarafından kullanıma sunulan yapay zekâ araçlarının sayısı adeta patlama yaparak iki katına çıktı. Uzmanlar, uygulama sayısının artmaya devam edeceğini söylerken; yapay zekânın insanları işinden etmesini değil, onları daha iyi kullanarak iş hayatında fark yaratmalarına destek vermesini bekliyor. Biz de telefona veya bilgisayara indirilerek ücretsiz olarak kullanılabilen en popüler yapay zekā araçlarını sıraladık.
İşte 2024'ün en popüler yapay zekä araçları:

SOHBET ROBOTLARI İLE KARŞILIKLI KONUŞMA

Yapay zekâ denilince akla ilk gelen ve en popüler uygulamalardan biri olan ChatGPT, OpenAI isimli şirket tarafından geliştirildi. Popülerliğini 2023 yılında kazanan bu hizmetle, internet veya akıllı telefon üzerinden doğal dille sohbet gerçekleştirilebiliyor. Kullanımı ücretsiz ama ilave özellikler için abonelik isteyen ChatGPT, çeviriden sosyal ağlar için yeni fikirler üretmeye, bilgisayar kodu oluşturmadan matematik problemi çözmeye kadar birçok şey yapabiliyor. Son dönemde İngilizcesini geliştirmek isteyen kişiler bunu ChatGPT'den yaparak kurs ücretinden tasarruf bile ediyor.

DERSTE ANLATILANI NOTLARA ÇEVİRİYOR

Yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanarak konuşmadan metne çeviri uygulamaları geliştiren Kaliforniya merkezli bir teknoloji şirketi Otter.ai, canlı konuşmacılar için altyazılar gösteriyor ve konuşmanın yazılı transkripsiyonlarını oluşturuyor. İlk kez 2016 yılında kurulan şirket, popüler online toplantı platformu Zoom ile ortaklık yaparak ismini duyurdu. Ardından, üniversite öğrencileri için özel olarak tasarlanmış bir not alma aracı olan Otter for Education'ı tanıttı. Bu araç ders sırasında anlatılanları anında anlamlı metinlere dönüştürebiliyor.

SİZ SÖYLEYİN O SANATA DÖKSÜN
Yazılan bir metni gerçekçi görüntüler ve sanat eserlerine dönüştürmeyi mümkün kılan DALL-E 2, tamamen orijinal eserler yaratarak son dönemin en çok konuşulan yapay zekā çözümlerinden biri oldu. OpenAl tarafından 2021 yılında tanıtılan bu uygulama bir yıl sonra 4 kat daha fazla çözünürlükle daha gerçekçi ve doğru görüntüler üreten DALL-E 2'yi ortaya çıkardı. Uygulamaya OpenAI Labs üzerinden bir profil oluşturarak erişilebiliyor ancak bunun için yaklaşık 500 TL'lik bir ücret talep ediliyor.

HERKES ARTIK VİDEO EDİTÖRÜ
Yapay zekânın en çok kullanıldığı alanlardan birisi de videoların kurgulanması. Böyle giderse birkaç sene içerisinde herkes videolarını çok kısa sürede ve istediği gibi kurgulayabilecek. CapCut ve InShot gibi yapay zekâ destekli programlar; video düzenleme, efekt ekleme ve altyazı oluşturma gibi görevleri otomatikleştirmek için yapay zekâyı kullanarak gösterişli videolar oluşturmayı her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Saatler sürecek video düzenlemelerini birkaç dakikaya kadar indiren bu platformlar, üstelik bunu ücretsiz bir şekilde sunuyor.

KONU SİZDEN İÇERİK ONDAN

HubSpot, Surfer SEO isimli ücretsiz yapay zekā içerik oluşturma araçları, son bir yıldır pazarlama ve içerik dünyasında taşları yerinden oynatıyor. Bu yapay zekā asistanları, blog yazıları ve sosyal medya içeriğinden ürün açıklamaları ve web sitesi metnine kadar her şeyi oluşturmanıza yardımcı olabiliyor. Böylece pazarlama çalışanları sadece işin stratejisine odaklanıyor. Ayrıca, bu uygulamalar sosyal medya ile ilgilenen kişilere yeni içerik fikirleri de verebiliyor.

DİL ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Yapay zekâ odaklı araçların ön saflarında yer alan Grammarly, yabancı dilde ihtiyaç duyulan etkili günlük iletişimi güçlendiriyor. Konuşmayı geliştirmek, bağlantıları güçlendirmek ve akademik veya profesyonel gelişimi ilerletmek için üretken yapay zekâyı kullanan bu araç, İngilizce'yi Almanca'ya çevirmek yerine, dilbilimcileri ve geniş literatürü saniyeler içerisinde tarayarak zayıf İngilizce'yi doğru forma dönüştürüyor. Ücretsiz sürümü bulunan uygulama dili tüm yönleriyle öğretmeye yardımcı olabiliyor.

patronlardunyasi.com