Patronlar


Boyner Holding, dünyanın önde gelen yatırım şirketlerinden Kohlberg Kravis Roberts and Co L.P. (KKR) ile Boyner Mağazacılık'taki yüzde 60 hissesinin yarısını ve Beymen'in yüzde 50'sini satmak üzere görüşmelerini sürdürüyor. Ortaklığın, Beymen ve Boyner mağazalarının büyümesinde yeni bir aşamayı temsil ettiğini belirten Boyner Holding Yönetim Kurulu Murahhas Azası Cem Boyner, teklifin altı yedi ay önce geldiğini söyledi. Boyner, "Bu tip yatırım şirketleri daha çok çoğunluk hisselerine sahip olacakları yatırımları tercih ediyorlar. Bizimle ise yüzde 50 - 50 ortaklığı kabul ettiler. Kafaları çok netti. Galiba biz geçmişten kopamıyoruz. Geçmişimizin esiri oluyoruz. Bir daha kriz yaşar mıyız diye işkilleniyor, çözülemiyoruz. Donuk kalıyoruz. Ama yabancılar bizden daha cesaretli" diyor.

Cem Boyner, Boyner Grubu'nun yeni yatırım hedeflerinden Çin rekabetine, türban sorunundan TÜSİAD'a kadar sorularımızı yanıtladı.

Boyner ve Beymen son günlerde yabancı ortaklık görüşmeleri ile gündemde. Gelinen bu noktada yabancıların Türkiye'ye ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İki önemli faktör, yurtdışındaki yatırımcının ilgisini çekiyor. Bunlardan bir tanesi Türkiye'nin yaşadığı müthiş değişim süreci. Krizden sonra başlayan ekonomik program. Tam bunun üzerine AB ile müzakere süreci denk geldi. O da Türkiye'yi çift kaymaklı ekmekkadayıfı yaptı.
Yaşadığımız ekonomik krizler hepimizi hedefe odaklanmaya zorladı. Boyner muazzam bir değişim süreci geçirdi. Beymen, Nişantaşı'nda başlayan müthiş bir atılıma girdi. Yeni bir kimliğe büründü. Türkiye'deki şirketler de değişim gösterdi ve yabancıların dikkatini çekti. Son zamanlarda bütün dünyada lüksün demokratikleşmesiyle birlikte dizaynır markalarının satıldığı perakende alanında önemli bir gelişme yaşandı.

Lüks nasıl demokratikleşir?
Dünyada gelirin dağılımı adaletine doğru önemli bir gelişme var. Daha çok tabana yayılıyor. Markalar artık sadece toplumun en üst gelirli grubuna ürün yapmıyorlar. Pek çok markanın satın alınabilir fiyatlardan, çok pahalı ürünlere kadar skalaları çok genişledi. Nişantaşı Beymen'de fiyatlarımız 5 lira ile birkaç bin euro arasında. Herkesin kendisi için bir şey bulabileceği yeni bir dönem başladı. Son 6-7 yılda dünyada çok hakim. Bu açıdan eskiden sadece yüksek gelirlilerin tükettiği lüks, bugün geniş bir kullanıcıya yayıldı. Bu ışık bizi Mısır'a taşıdı. Yine aynı heyecan çevre ülkelerde yeni yeni Beymen mağazası açma konusunda cesaret verdi.

Sizin KKR ile görüşme süreciniz nasıl başladı?
Yaklaşık 6-7 ay önce tanıştık. Görüştük. Türkiye'ye ve bizim şirketlerimize olan ilgilerini anlattılar. Görüşmelere devam ettik. Bu tip şirketlerin dünyanın pek çok ülkesinde önemli varlıkları var. Ve aslında bizi diğer dünya ülkelerine taşıyabilmek açısından da fırsat getiriyorlar.
Bu tip yatırım şirketleri pek çok yerde çoğunluk hisselerine sahip olacakları yatırımları tercih ediyorlar. Bizimle ise yüzde 50 - 50 ortaklığı kabul ettiler. Aramızda iyi bir anlayış var. Türkiye onlar için yeni. Avrupa ve ABD dışındaki ilk yatırımları olacak. Türkiye ile ilgili endişeleri yoktu. Kafaları çok netti. Galiba biz geçmişten kopamıyoruz. Geçmişimizin esiri oluyoruz. Bir daha kriz yaşar mıyız diye işkilleniyor, çözülemiyoruz. Donuk kalıyoruz. Ama yabancılar bizden daha cesaretli.

Yapacağınız ortaklık için konuşulan fiyat nedir?
Fiyat konusunda çok ilerlemedik. Zaten bir anlaşma da olmadı. Olsaydı açıklamış olurduk. Önümüzdeki birkaç ay zaten bu görüşmelerin yapılması için gerekli olan birkaç ay. Bu konuda netleştikçe açıklamalar yapılacaktır.

Beymen'in 35 yıllık bir geçmişi var. Beraber büyüdüğünüz bir şirket. Bu ort