Wilson, "TAİK ile çalışmaya söz veriyorum. Hükümetle birlikte çalışacağıma dair söz veriyorum. Daha fazla reformlar yapılması, ekonomik değişimin sağlanması, refaha katkı sağlanması, istihdamın artırılması, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için çalışacağıma söz veriyorum" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde yer alan Türk-Amerikan İş Konseyi, ABD Büyükelçisi Ross Wilson'u konuk etti. Swissotel'de Wilson onuruna verilen öğle yemeğine TAİK Başkanı Yılmaz Argüden, ABD İstanbul Başkonsolosu Deborah Jones, Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, İşadamı Zeynel Abidin Erdem, Gazeteci Fehmi Koru, ABD'li gazeteci Andrew Finkel gibi isimler katıldı.
TAİK toplantısına katılan Ross Wilson, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi doğrultusunda çaba sarfedeceğini belirterek, "TAİK üyeleri ile sürekli görüşeceğim. Onların ABD ile ticarette yaşadıkları sorunları dinlemek istiyorum" dedi.
Türkiye'ye geldikten sonra görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların kendisine net bir değerlendirmede bulunduklarını söyleyen Ross Wilson, "Türkiye ile ABD arasında ikili ticaret konusunda bir dengesizlik olduğu konusunda. Bu durumun değişmesini istiyorlar. Ben bu düşüncelere yüzde 100 katılıyorum. Gerçekten de bu alanda çok ciddi çaba sarfetmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'nin dünyada son 4 yıl içerisinde en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğunu belirten Wilson şunları söyledi: "Yıllarca Türkiye'nin imajını zedeleyen enflasyon artık geçmişte kaldı. Kamu borçları azalmaya başladı, bankacılık sektörü iyileşti. Türkiye yatırım açısından daha güvenli hale geldi. Sermaye girişi kolaylaştı. Hükümetin attığı bu adımlar kolay değildi ve onları takdirle karşılamak gerekir. ABD firmalarının giderek artan bu refaha katkıda bulunmasını istiyorum. Bu konuda kesinlikle çaba sarfedeceğim. Daha çok ABD firmasının Türkiye'ye gelmesini sağlayacağım. General Electric'in Garanti Bankası'ndan pay alması Türkiye'deki değişimin nereye gideceğinin güzel bir göstergesidir. Türkiye'nin geleceğine güvenmeseydi GE 1,8 milyar dolarlık yatırım yapmazdı."
Türkiye'nin ekonomide yatırım ortamına yönelik daha iyi düzenlemeler yapması gerektiğine işaret eden Wilson, yargı reformunun önemine dikkat çekti. Herkese eşit davranılmasını isteyen Wilson, "Eşit bir oyun sahası oluşturmak gerekir." dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda attığı adımlara da değinen Ross Wilson, müzakerelerin başlamasının önemli olduğunu dile getirdi. "AB ile müzakerelere başlanması, demokratik ve modern Türkiye vizyonu için bir zafer olmuştur" diyen Wilson, Başbakan Erdoğan ve hükümetin AB üyeliği için gerekli şartları sağlama konusunda başarılı olduklarını kaydetti.
Wilson, "Bu konudaki elde ettikleri başarılar kayda değerdir. İnsan haklarına saygı, eşitlik, din özgürlüğü ABD ve dünya politikası açısından büyük önem taşıyor. Türkiye'nin önünde daha güç bir dönem var. Daha kapsamlı reformlar yapması gerekiyor. ABD bu görüşmelere taraf olmamasına rağmen Türkiye'nin üyeliğini sürekli desteklemeye devam edecektir. Biz Türkiye'nin üyeliğini mümkün olduğu kadar desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"SURİYE VE İRAN CEPHELERİNE KARŞI MÜTTEFİK OLMALIYIZ"
Ekonomik değerlendirmesi dışında Ross Wilson, bölge siyasetiyle ilgili olarak düşüncelerini aktardı. Türkiye'nin bu bölgede çok özel bir ülke olduğunu, demokratik bir yönetimi bulunduğunu söyleyen Wilson, 50 yıldan bu yana bölge ve dünya barışına önemli katkılarda yaptığını kaydetti.
W