Borsa


Borsa DEDEKTİFİ 

Piyasaya bir türlü para girişi olmuyor. Yerli yatırımcı parasını mevduata park etmişken yabancı yatırımcı Türk hisselerini radarından çıkarmış durumda. İşlem yapan yabancının tercihi de al-sat ve VİOP. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı BIST 50 hisselerinde açığa satış yasağının kaldırılmasının gündemde olduğu söylemesi kısa vadeli bir heyecan yaratmıştı. Yasağı kalkmasının ardından yabancının gelip gelmeyeceği de meçhul.

Türkiye gri listeden çıktı, kredi derecelendirme kuruluşlarının her biri ikişer kademe not artışı yaptı, enflasyonla mücadele programına siyasilerin desteğinin sürmesi gibi pozitif gelişmeler bir türlü yabancıların hisse senedine ilgisini çekemedi. Hatta geçen yıl hisse senedinde yaşanan yabancı girişi kadar bu yıl çıkış oldu.

Geçen hafta açıklanan bir rakam aslında ne kadar sığ bir hisse senedi piyasamızın olduğunu gözler önüne seriyor.

Dünyanın en zenginleri arasında bulunan borsa kurdu ABD’li Warren Buffett ve şirketi Berkshire Hathaway, üçüncü çeyrekte de hisse senetlerindeki satışları devam etti. Buffett’ın süren hisse satışları yatırımcılar arasında “Bildiği bir felaket mi yaklaşıyor, o yüzden mi nakite geçiyor?” sorularını artırdı.

Buffett’ın bir bildiği olup olmadığını ve hisseden çıkış stratejisinin doğru olup olmadığı zaman gösterecek. Eğer hisse senedi piyasalarında önümüzdeki dönemde bir deprem olursa ‘kurt’ yatırımcının bir bildiği olduğu görüşü kuvvetlenecek.

Aslında dikkat çekmek istediğim Buffett’ın bir felaket bekleyip beklemediği değil, hisse satışları sonrasında ulaştığı nakdin tutarı. Berkshire, elindeki Apple hisselerinde satışlarına devam ederken nakit varlığı 352.2 milyar dolara ulaştı. Bu tutarı neredeyse Borsa İstanbul’daki 500’den fazla şirketin toplam piyasa değerine eşit.

Yani Buffett sadece nakdi ile Borsa İstanbul’daki şirketlerin tamamını satın alabilir. 3.4 trilyon dolar ile Apple’ın piyasa değeri tek başına Borsa İstanbul’daki şirketleri 10’a katlamış durumda. 

Bu rakamlara bakınca Borsa İstanbul’un aslında küresel anlamda ne kadar küçük bir değere sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Türkiye’deki yatırımcılar, bu kadar küçük ve sığ piyasada 2-3 kurumun insafına kalmış bir ortamda hisse senedine yatırım yapmaya çalışıyor. Umarız, dünya çapında şirketlerimiz olur, onlar borsada işlem görür, milyonlarca yeni yatırımcı hisse senedi alır, günlük hacimler o kadar artar ki 2-3 kurumun istediği yöne sürükleyebileceği bir borsa olmaktan çıkarız…

Bereketli ve bol kazançlı bir hafta dilerim…

patronlardunyasi.com