Mustafa Ali AYKOL
KAZADAN SONRA İLK KEZ
Küratörlüğünü Doç. Dr. Ebru Yetişkin’in yaptığı sergi, Vuslat Doğan Sabancı ve eşi Ali Sabancı’nın Temmuz 2023’te Yunan adalarına tekneyle yaptıkları turda geçirdikleri kazanın ardından Vuslat Doğan Sabancı’nın tedavi görmek için gittiği ABD’den Türkiye’ye döndüğü ve kameralar karşısına ilk kez çıktığı sergi olduğu için merakla bekleniyordu.
Ara not: Sanat çalışmalarında soyadlarının kullanılmamasını ve sadece “Vuslat” isminin kullanılmasını rica ettiğinden dolayı haberin bu kısmından itibaren kendisinden Vuslat olarak bahsedeceğiz.
22-30 MAYIS’TA ZİYARETE AÇIK
22-30 Mayıs tarihleri arasında Karaköy’deki Tophane-i Amire’de ziyarete açık olan “Emanet” başlıklı sergi ilk olarak gazetecilere gezdirildi.
Sergi turuna sanatçı Vuslat’ın yanı sıra serginin küratörü Ebru Yetişkin de katıldı.
Sergide daha önce Baksı Müzesi’nde sergilenen eserlerin yanı sıra bazı yeni eserler de yer aldı.
Bu eserlerden biri, “Emanet” kelimesinin Anadolu’nun 9 kadim dilinde yazılışının yer aldığı bir eserdi. Vuslat bu eserde yer alan dillerin tamamını saydıktan sonra “Bunlar bizim, hepimizin dilleri” dedi.
KURATÖR EBRU YETİŞKİN: SERGİNİN ANA VURGUSU YAŞAM
Küratör Ebru Yetişkin ise sergiyi gezdirmeden önce yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Biz önce Vuslat ile emanetin ne olduğunu sorguladık. Emaneti, emanet edenle emanet edilen arasında karşılıklı bir güven, bir itirad ilişkisi olarak değerlendirdik.”
“Serginin ilk vurgusu yaşam. Yani yaşam üzerine, yaşamın bizim en değerli emanetimiz olduğuna dair bir vurgu. Diğer yandan ise birlikte yaşama kültürüne yapılan vurgu. Sergi bu temel referans noktasından çıkıyor.”
Vuslat ise şunları ekledi:
“Emanet ile birlikte bir de armağan kavramı var. Emanet aslında bir davet. Bir de armağan var. Armağan ise birbirimiz arasında verdiğimiz, kendi egomuzdan, yapmak istediklerimizden bir es verip kendi ruhumuzu görebilmemiz için bir fırsat.”
“BU SERGİ YAŞAMI KUTLAYAN BİR SERGİ”
Sergiyi gezerken bir gazetecinin sorduğu “Bir kaza yaşandı geçen sene. Vuslat hanımlar ölümden döndüler, onunla ilgili bir iş yapmayı düşündünüz mü bu sergide?” sorusuna sergi kuratörü Ebru Yetişkin şu cevabı verdi:
“Zaten bu sergi yaşamı kutlayan bir sergi. Yaşamda kalma yollarımızı kutlayan bir sergi. Tamamen bununla ilişkilendirilebilir.”
VUSLAT: HAYATA VERDİĞİM ANLAM DEĞİŞTİ
Patronlar Dünyası muhabiri Mustafa Ali Aykol ise Vuslat’a “Bu serginin yaşamı kutlayan bir sergi olduğu söylendi. Peki sizin bir önceki serginizle bu sergi arasında yaşama, bu sergiye ve eserlere bakışınızda bir değişiklik oldu mu? Olduysa nasıl oldu?” sorusuna Vuslat şu cevabı verdi:
“Bir önceki, Baksı’daki sergide serginin ortasında yine Yaşamın Göbek Bağı eseri vardı. Ancak verdiğim anlam biraz daha farklılaştı sanırım. Hayata verdiğim anlam farklılaştı. Şimdi bu eseri yeniden install ederken (yerleştirirken) ve Masal eseri üzerinde yeniden çalışırken hayatı kutlamaya ve anı yaşamaya daha fazla ağırlık verdim.
Her bir halkayı hayatımızdaki anlar olarak düşündüm. Çünkü en büyük emanet yaşamın kendisi. Birçok zaman bir şeylerle meşgulüz ama o anı yeterince kutlamıyoruz. O anın değerinin farkına varmıyoruz. Sanırım sanatçı olarak bunların en fazla farkında olduğum dönemde olduğum için bunlar daha çok ortaya çıktı.
Baksı’daki sergide taş, toprak, hikayeler, sözel unsurlar daha ön plandaydı ama bu sergide daha çok şahsi yaşadıklarım, içime dönerek var. Orada doğdu, burada büyüyor.”
ALİ SABANCI KATILMADI
Sergi boyunca tüm gazeteciler ile yakından ilgilenen ve hepsiyle tek tek sohbet eden Vuslat’ın sağlığı yerindeydi.
Vuslat, tedavi sürecinin ardından iyileşme sürecinin devam etmekte olduğunu söyledi.
Sabah turu gazeteciler için organize edildiği için Vuslat ve sergi küratörü Ebru Yetişkin ile sergi görevlileri dışında etkinliğe katılan olmadı.
Temmuz 2023’teki kazanın ardından birlikte hiç gözükmeyen eşi Ali Sabancı dahil hiçbir aile üyesi de etkinlikte yer almadı.
Serginin resmi açılışı bugün 16.30’da yapılacak.
patronlardunyasi.com