Otomobil


Volkswagen, Mercedes-Benz Grubu ve BMW, son haftalarda kâr uyarıları yayınlayarak ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını ve rekabette zorlandıklarını belirttiler. Bu uyarıların, Volkswagen'in tarihi işten çıkarmalar yapma ihtimali, Almanya'daki fabrikaların kapanma riski, elektrikli otomobil sübvansiyonlarının beklenmedik bir şekilde sona ermesi ve Berlin'in diğer Avrupa Birliği ülkelerinin Çin'in elektrikli araçlarına yönelik AB tarifeleri lehine oy vermesini engelleyememesi gibi nedenlerle bağlantılı olduğu düşünülüyor. 

Uzun zamandır güvenilir ve yenilikçi içten yanmalı motorlu (ICE) otomobil üretimi ile tanınan Almanya’nın otomotiv sektörü, elektrikli araç çağında önemini korumak için mücadele ediyor. 

MERCEDES-BENZ GRUBU VE BMW’DEN KÂR UYARISI 

CNBC'de yer alan habere göre, Mercedes -Benz Grubu ve BMW yaptıkları kâr uyarısının ardında dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’deki ekonomik zayıflık ve durgun talebi gerekçe gösterdi.  

Kâr uyarısının arkasında yatan diğer nedenler arasında ise, Volkswagen’in tarihi işten çıkarma sürecine hazırlanması, Almanya’daki fabrikalarını kapatma olasılığı, geçen yılın sonlarında Almanya’nın elektrikli araç sübvansiyon programının aniden sona ermesi ve Berlin’in yakın zamanda diğer Avrupa Birliği üye ülkelerinin Çin yapımı elektrikli araçlara (EV) yönelik AB vergilerine yönelik lehte oy kullanması gibi sorunlar yer alıyor. 

"ALMAN KALİTE ETİKETİ HALA GEÇERLİ"

Hollanda bankası ING’nin ulaştırma ve lojistik alanında kıdemli sektör ekonomisti Rico Luman, CNBC’ye e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Alman kalite etiketinin genel olarak hala geçerli olduğuna inanıyorum, ancak otomotiv dünyası hızla değiştiği için bu yeterli değil. Her zaman ürün; kalite ve fiyatın bir karışımıdır. Ve kalite geçmişle de ilişkilendirilir, şu anda model yelpazemizin tam ölçekli bir makyajındayız. Yani, müşteriler zaten yeni konseptlere bakıyor. Soru şu ki, Alman otomobil üreticileri ürün portföylerini ayarlamayı, organizasyonlarını değiştirmeyi ve üretkenliği onlarca yıldır sahip oldukları statü ve önemi koruyacak kadar hızlı bir şekilde artırmayı başarabilecekler mi?” dedi. 

MARKA SADAKATİ ÖNE ÇIKIYOR 

Almanya’nın dev otomobil şirketleri kâr uyarısında bulunsa da otomotiv sektörünün geleceği konusunda herkes aynı endişeye sahip değil. 

Otomobil lobi grubu Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin (ACEA) Genel Müdürü Sigrid de Vries, Almanya’nın otomotiv sektörünün elektrifikasyona uyum sağlamakta zorluk çektiğine “inanmanın gerçekten zor” olduğunu söyledi. 

De Vries, “Bazıları Alman otomobil üreticilerinin hız kazanmak için biraz daha çalışmaları gerektiğini savunsa da bence zaten hızla gelişiyorlar. Gerçekten iyi, ilginç ve teknolojik ürünler sunuyorlar ve marka sadakatinin adını ve şöhretini kesinlikle hafife almıyorlar” dedi. 

PARİS OTOMOBİL FUARI DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR 

Otomotiv sektöründeki bazı isimler ise Paris Otomobil Fuarı’nın Avrupa otomotiv endüstrisi için bir dönüm noktası olabileceğini umuyor. 

Birçok otomobil üreticisi, talebi canlandırmak ve Çinli markaların elinde tuttuğu pazar payının bir kısmını geri almak amacıyla düşük maliyetli elektrikli araçlar piyasaya sürdü. 

Örneğin BMW, fuarda John Cooper Works Electric ve John Cooper Works Aceman olmak üzere iki uygun fiyatlı elektrikli Mini modelini tanıttı. 

İLGİLİ HABER

patronlardunyasi.com